Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални полети връщат българи от Испания и ОАЕ

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева се организират специални полети, с които български граждани от Кралство Испания и от Обединените арабски емирства ще могат да се завърнат в родината, информираха от Министерството на външните работи..

Полетът със самолет със 180 места на авиокомпания „България Ер“ е по маршрута София – Мадрид – Барселона – София и с него ще се приберат български граждани, които са изявили желание за това в посолството ни в Мадрид и в генералните консулства в Барселона и Валенсия. Те трябва да заплатят сумата от 300 евро, която покрива разходите по полета.

Към момента има заявки, надвишаващи капацитета на самолета, но до събота вечерта само 51 от заявилите са извършили плащане на дължимата сума, уточняват от МВнР. След заплащане на всички места в самолета авиокомпанията има готовност веднага да изпълни полета.

По информация на мисията ни в Мадрид около 30 наши сънародници, пребиваващи на остров Тенерифе, също са заявили желанието си да се завърнат в България.

Тъй като тяхното прибиране с директен полет за София би струвало по около 1000 евро на човек и те са отхвърлили тази възможност, са били посъветвани от нашите консулски служители да се придвижат към Мадрид или Барселона с редовни полети от Тенерифе, които все още се осъществяват по разписание, за да се включат в организирания чартър.

До момента те продължават да настояват да им се организира директен полет на по-ниска цена, което обаче е невъзможно, посочват от МВнР.

В ход е организация и на полет на „България Ер“ до Обединените арабски емирства, където са изявили желание да се завърнат със самолет 50 граждани на България и 30 граждани на Северна Македония. Авиокомпанията има готовност в зависимост от заявките да изпрати самолет със 108, 140 или 180 места.

За допълнителна информация: Иван Димов, съветник на министъра, тел.: 0888 979258





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изкуственият интелект в ЮЗУ

Подготвени ли сме за навлизането на изкуствения интелект в различни социални и икономически сфери от живота ни. Да се страхуваме ли от дигиталния свят и какво е предимството на високите технологии – това бяха част от темите, които разискваха студенти и преподаватели от Стопанския факултет на ЮЗУ. "Изкуственият интелект е все по-напредваща..

публикувано на 16.04.24 в 16:10

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Дни на иновациите в образованието в Благоевград

Дни на иновациите в образованието започнаха в Благоевград. Организатори на събитието са Центърът за творческо обучение и Община Благоевград.  Първият модул е насочен към директори и учители на детски градини от цялата област. Те ще бъдат запознати с актуална информация за новите технологии, методи и форми на преподаване. Семинарът в зала „22..

публикувано на 16.04.24 в 15:32

Кметът Методи Байкушев обяви 2 май за неучебен ден в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май 2024 г. за неучебен ден на територията на областния център.  Определеният за почивен ден се пада между 1 май, когато отбелязваме Ден на труда и 3 май, когато тази година според православния календар е Разпети петък.  По този начин учениците ще почиват шест дни (от 1 до 6 май,..

публикувано на 16.04.24 в 15:23

Над 9000 лева събраха за Теди на концерт в Благоевград

9177.60 лв. и 50 евро е събраната сума в подкрепа на Теди. Децата на Благоевград танцуваха и пяха в подкрепа на 9-годишното момиче. Благотворителният концерт-спектакъл се състоя в зала „Пейо Яворов“, където повече от два часа публиката не спря да аплодира децата с големи сърца от Балетна школа „Релеве“, Център за танци „Влахов“, "Денс Студио..

публикувано на 16.04.24 в 14:28

Артисти от "Клоуни без граници" забавляваха хора в риск от Кюстендил

Артисти от германската организация "Клоуни без граници" посетиха и забавляваха обитателите на Центровете от семеен тип "Сияние" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Синева". Клоуните изнесоха две представления пред близо 50 младежи с увреждания. "Клоуни без граници" е международна неправителствена организация, състояща се от..

публикувано на 16.04.24 в 13:52

Пожар унищожи осем къщи в кюстендилско село

Пожар в землището на кюстендилското село Кутугерци унищожи 10 дка иглолистна гора и 8 сгради. Огънят е бил загасен рано тази сутрин. Пожарът е загасен от три екипа на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“в град Кюстендил.  По данни на Югозападното държавно предприятие в гасенето са участвали и 20 горски служители. Установена..

публикувано на 16.04.24 в 11:56