Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилно приложение за диабетици безплатно по време на кризата

Ползата от електронното здравеопазване в условията на пандемия е голяма. 

Много пациенти не желаят да ходят на прегледи, защото се страхуват от заразяване с коронавирус. Възможността да се получава онлайн консултация и наличието на приложения помага и на лекари, и на пациенти.

"Тези приложения позволяват пациентът предварително да записва, ако трябва и няколко дена симптомите си и да ги сподели с лекар по много прост начин - от мобилно приложение праща линк на лекаря, лекарят само отваря линка, има достъп за примерно 24 часа да погледне - дали ще бъдат симптоми, измерване на витални параметри като температура, кръвно налягане, ниво на кислород в кръвта, ако пациентът разполага с такова устройство", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Цветан Алексиев, изпълнителен директор на IT компания.

В разработеното приложение от компанията на Цветан Алексиев е вграден изкуствен интелект. Има важна информация за диабетици.

"Ако потребителят е разрешил да му се следва локацията, ние разбираме точно какво започва да прави потребителят в момента. Например, ако диабетикът отиде на летище, приложението му праща напомняне – може би престои да се качите в самолета, бъдете сигурни, че сте взели всички необходими за болестта ви атрибути в ръчния си багаж, т.е. инсулин и така нататък. Ако влиза в ресторант – други съвети", допълни Цветан Алексиев.

Ако диабетикът отива да тренира, изкуственият интелект засича тренировка във фитнес и той получава отново съвети. 

"В момента, в условията на пандемия, сме пуснали абсолютно всичко безплатно за диабетиците", подчерта специалистът.

Фирмата на Цветан Алексиев се опитва да направи здравния картон на бъдещето.

"Една платформа, в която хората могат да събират, да записват всякакви проблеми, симптоми, витални параметри, можете да запишете изследванията си от лабораторията, може да съхранявате всякакви документи като предписани ви рецепти, като резултати от епикризи, диагнози", изтъкна експертът.

"Има много какво да се направи в България, защото трябва да се направи електронната рецепта, трябва да се направи електронното направление", коментира Алексиев. 

Информацията е на Програма "Хоризонт" на БНР
Вижте още

Мъж е пострадал след скандал в местността Рупите

Около 14:00 часа днес в Районно управление – Сандански е получен сигнал от ЦСМП – Сандански за постъпил за оказване на медицинска помощ мъж с три прободни рани в областта на тялото. От незабавно пристигналите на място полицейски служители е установено, че пострадалият е 54-годишен мъж от село Кърналово. По първоначални данни в местността Рупите..

публикувано на 05.06.20 в 17:27
Джон-Кристоф Айна

Нов французин в атаката на „Пирин“

Отборът на „Пирин“ (Благоевград) подписа договор с поредното си ново попълнение. Част от тима вече е юношата на "Пари Сен Жермен" – Джон-Кристоф Айна. Той е роден през 1991 година в Руан (Франция) и е формирал своите футболни качества в школите на „Гингам „и „Пари Сен Жермен“. Висок е 181 см. и може да играе на всички позиции в атака. Играл е за..

публикувано на 05.06.20 в 16:55

Започва видеозаснемане на 19 туристически обекти в област Перник

19 туристически обекти на територията на област Перник ще бъдат видеозаснемани, съобщи пресцентърът на областната администрация. Инициативата е в рамките на проект за повишаване качеството на услугите на малките и средни предприятия в туризма. Сред забележителностите, включени в списъка са Пернишката крепост, язовир "Лобош" в община Ковачевци,..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Две нови справки за проверка на незаплатени нарушения с МПС са достъпни в Системата за е-Връчване

В Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) –   https://edelivery.egov.bg/ на Държавна агенция „Електронно управление“ са достъпни две нови справки на МВР за физически лица.  Едната е за проверка на задължения по фиш за извършено нарушение по Закона за движението по пътищата и Кодекса за застраховането.  Гражданите имат възможност да..

публикувано на 05.06.20 в 15:44

Неправителствени организации и граждани се обединиха за решаване проблемите в община Благоевград

Неправителствени организации и граждани обединиха усилията си за решаване проблемите в община Благоевград. На „кръгла маса“ те подписаха Меморандум под мотото „Всички заедно за Благоевград“, а 8-те точки, включени в него конкретизират последващите общи действия. Три бяха конкретните теми, по които представители на неправителствени организации и..

публикувано на 05.06.20 в 14:45

170-годишни гори в землището на община Кюстендил бяха поставени под закрила

Общо 1690 декара общински вековни гори бяха поставени под закрила, чрез определянето им със статут "гори във фаза на старост" в землището на селата Дождевица, Жиленци и Гюешево, община Кюстендил. Това съобщиха от общинската администрация.  Районът е част от зоните на "Натура" 2000, а предложението е направено от сдружение "WWF – Световен фонд..

публикувано на 05.06.20 в 14:37

Празник „Време за природата“ организираха съвместно Радио Благоевград и „ВиК“ ЕООД – Благоевград

  С цветен и емоционален празник, Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, изразиха за пореден път, своето отношение към околната среда и природата. Няколко повода бяха обединени в събитието – днешният Световен ден на околната среда, отминалият 1 юни – Ден на детето и 22 март – Световният ден на водата, който не бе..

публикувано на 05.06.20 в 14:00