Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На кафе на открито – въпрос с много неизвестни

Заведенията за обществено хранене – ресторанти, кафетерии и сладкарници, вече могат да функционират, но при специален режим на работа. Процесът ще може да се осъществява само ако съществуват открити търговски площи към обектите. В Благоевград собственици и управители на подобен род заведения се опитват от няколко дни леко да влязат в активен период.

Доколко обаче търговците са готови да поемат новата икономическа и социална тежест; и преодоляват ли клиентите психологическата бариера, създадена от обществената карантина.

Без сериозен ентусиазъм се завръщат към традиционните си функции барчетата и обектите за обществено хранене в Благоевград. Въпреки, че членовете на местния браншови съюз обявиха преди дни, че всяко заведение ще осигурява качествена хигиенна среда и защита за клиeнтите си, на този етап повечето от запитаните благоевградчани все още не са готови за подобни развлечения. Част от тях са на мнение, че все още е прекалено рано за такива експерименти. Хората са категорични, че не би трябвало да се рискува със здравето на всички участници в процеса. Макар да имаше и становища, че е време да се влезе вече в по-нормален житейски ритъм.

Въпреки лекия скептицизъм и обяснимо съпротивление, предвид и епидемичната обстановка, някои проявиха съпричастност към дейността на търговците. Според запитаните, предстоят доста трудности пред ангажираните в ресторантьорския бизнес. И изразиха недоверие относно рентабилността на тази дейност при така създадените обстоятелства. Необходим е и строг контрол от страна на здравните власти, подчертаха някои от тях.

Факт е, че след очакваните психологически промени във всеки един от нас след въвеждането на извънредното положение, ще бъде трудно както на собствениците, така и на работещите в кафенетата. Задължителните хигиенни изисквания, които трябва да се спазват по принцип, в този период са още по-завишени.

Работещите в обслужващите звена обаче, на този етап са спокойни. И са в пълна готовност да отговорят на специфичните условия.

Възвръщането в обичайния традиционен работен режим няма как да стане, са категорични хората от обслужващата сфера. Още по-непредвидимо е доколко ще могат да се справят в бъдеще с очакваните финансови тежести. Поддържането на търговски обект с десетина функциониращи маси на открито, изисква ангажирането на почти на целия капацитет от персонала, казват те. А това изисква заплати, консумативи и данъчни ангажименти, което неминуемо ще доведе до срив при някои от търговците, е мнението на компетентните лица.

Репортаж на Бойка Браткова можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още

17-годишният Стоимен Шопов от Кочериново – влюбен в творчеството на примата на българската естрада Лили Иванова

Той е Стоимен от град Кочериново, ученик в 11 клас в  СУ „Христо Ботев“. Черпи своето вдъхновение от примата на българската музика Лили Иванова. „От 12 годишен започнах да слушам музиката ѝ, да се интересувам от творчеството ѝ и да следя всяка нейна изява. Смятам, че всичко от нейния живот ме вдъхновява, за да бъда достоен за себе си и..

публикувано на 13.07.20 в 11:19

„Търсачи на старини“ – лятна инициатива организирана от Археологически музей Сандански

От 22 до 24 юли тази година, отново в град Сандански се организира инициативата „Търсачи на старини“ от Археологическия музей. Идеята възниква през 2018 година, когато е реализирано първото издание на инициативата, а през 2020 г. тя набира все по-голям интерес сред децата на Сандански и общината. През изминалите две години, младите археолози..

публикувано на 13.07.20 в 09:25
MINNA

Мина Сучева с нова песен – „Молитва“

Талантливата благоевградчанка Мина Сучева – MINNA направи кавър на руската песен „Молитва“. По песента тя работи с Евтим Пудин. Музикалният проект е посветен на вярата и вдъхновен от изминалите месеци на изпитание и тревоги, свързани с пандемията от COVID-19. „Аз съм вярващ човек. В тези трудни времена не знаем какво предстои, не знаем..

публикувано на 12.07.20 в 15:35

Доц. Стефан Дечев: Политическата класа в последните години е похитена като тази през 1883 – 1886 г.

   "До голяма степен българската политическа класа, особено през последното десетилетие, или някъде от около 2008 – 2009 година, се оказа заложник на една задкулисна власт, и смяната на правителствата през цялото време създаваше впечатление у широката българска общественост, че има теми, има територии, които се оказваха опасни да навлезе в тях който и да..

публикувано на 12.07.20 в 15:07

Бойка Велкова: Не бива да забравяме, че Вазов има една човешка, нежна, прекрасна страна…

  Тази седмица с различни прояви и събития отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов – националният ни писател, чийто принос и значение са необозрими.  „Последната цялостна монолитна българска фигура”,  „духовна и словесна държава в държавата”, както го определи в един свой текст драматургът Мирела Иванова, дългогодишен уредник на къщата..

публикувано на 12.07.20 в 13:06
д-р Марио Янакиев

Педиатърът д-р Марио Янакиев със съвети за безопасна лятна почивка

Ползите от престоя близо до морето са многобройни, особено за деца. Солената вода, богата на минерали, чистият въздъх, ходенето по пясъка са само част от полезните морски удоволствия. „Лятото е периодът, които съвпада с растежа и развитието на децата, особено когато са на възраст между 2 и 8 години. Лятната почивка на море подпомага и детската..

публикувано на 12.07.20 в 12:57

Синтетичните дрехи – благословия и проклятие?

Продължава световната инициатива „Юли без пластмаса“. По този повод на български език вече е достъпен „Атлас на пластмасата“,  който разказва за историята на пластмасата, за културата на изхвърлянето на отпадъците, за хранително-вкусовата химия и здравето, храната, дрехите, туризма, климата. В интервю за Радио Благоевград Десислава Стоянова..

публикувано на 12.07.20 в 12:42