Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да избираме дезинфектантите за ръце

Като цяло, само 3, от изследваните 21 търговски марки дезинфектанти за ръце, съответстват напълно на изискванията на Световната здравна организация за концентрация на алкохол – сочи проучването на Асоциация „Активни потребители, по отношение качеството и безопасността на продаваните дезинфектанти за ръце. Използването им в ежедневието, явно ще продължи още дълго време, затова е важно да знаем, как да ги избираме.

„При изследването констатирахме доста неточности като например, при един продукт нямаше производител, което е абсолютно недопустимо. Имаше и още няколко продукта, при които нямаше предупреждения за опасност, защото тези продукти са силно запалими“ – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му, по-големият проблем при етикетирането на тези продукти, е липсата на изписано разрешение за производството на дезинфектанти.

„Това е така, защото някой производители коректно са ги регистрирали като „биопсидни продукти“ и затова са длъжни да изписват номера на това разрешение. Други, са се опитали да минат по „резервната пътека“, като са ги регистрирали като „козметични продукти“, а разликата между двата вида е огромна“ – уточни Богомил Николов.

Той очаква Министерството на здравеопазването да не допуска на пазара такива продукти, които не са регистрирани като „биопсидни“ и най-малкото, етикетите им да не навяват информация за обезвреждане на паразити и вируси. Около 4 - 5 продукта, от изследваните 21, са били коректно регистрирани, около десетина са били некоректно регистрираните по този показател.

По отношение на цените, също са открити несъответствия. Богомил Николов посъветва потребителите да съобразят цената на опаковката с грамажа, защото се получават големи аномалии.

„Един литър излиза от 15 до 250 лева, което е огромна разлика, затова хората трябва да поглеждат и грамажа, защото, понякога чисто визуално, две опаковки може да ви изглеждат абсолютно еднакви, обаче едната може да съдържа 100 милилитра, а другата 50. И, ако и двете струват, например 3 лева, то излиза, че едната е два пъти по-скъпа от другата“ – коментира още Богомил Николов.

При всичките 21 търговски марки, посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите.Съгласно изискванията на Световната здравна организация и Европейския съюз, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата, се установява концентрация на алкохола от 70%.

Богомил Николов обърна внимание и на използването на ръкавици, вместо дезинфектанти и обясни, че ръкавиците трябва да се използват най-вече от хора, които са на първа линия за предпазване на ръцете от използваните препарати.

 „По-ефективни са  течните дезинфектанти за ръце, отколкото геловете. Миенето на ръцете със сапун е за предпочитане пред използването на препарати за дезинфекция, защото при миенето на ръцете се отстраняват механичните замърсители, а дезинфектантите могат само да убиват вирусите и микробите, но не и да отстраняват мръсотията. Добър вариант е и сами да си направим дезинфектант за ръце. Рецептите са разпространени в интернет“ – обясни още Богомил Николов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45