Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Топлофикация Перник" ще продължи да работи с въглища

Снимка: БГНЕС

"Топлофикация Перник" ще продължи да работи с въглища до максимално оползотворяване на залежите в Пернишкия каменовъглен басейн. Като време това е период от 3 до 5 години", заяви директорът на дружеството Любомир Спасов  на извънредно заседание на местния ОбС днес. Той бе поканен от съветниците във връзка с аварията на шламохранилището от 7 май и притесненията на перничани относно новия отоплителен сезон.

Основните агрегати на ТЕЦ "Република" са на прилично европейско ниво, а емиисиите и основните параметри са в предписаните норми на екологичното законодателство, увери Спасов. По думите му, централата все още няма техническа възможност да премине изцяло на газ, защото инвестицията е от порядъка на десетки милиони левове и трябва да се случи напред във времето.

„Междувременно, при нас тече една многомилионна инвестиция и в момента пристига оборудване, което сме закупили за частично преминаване на работа на газ. Изграждаме площадка, на която ще бъдат монтирани три газгенератора, коитода гарантират нормално топлоподаване през летните месеци и да помагат на основния парогенератор през зимните”, каза Спасов.

 До дни ще започне строежът на новото шламохранилище в местността "Кудин дол", увери директорът.  Очаква се то стане готово за новия отоплителен сезон. Дотогава ще работи преустроения на газ Трети котел.


Вижте още

Сдружение „Хора и традиции“ организира възстановка на традиционната брежанска сватба

Сдружение „Хора и традиции“ организира тази неделя в Брежани възстановка на едни от най-красивите обредни действия и ритуали на брежанската традиционна сватба. Възстановката е по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, който сдружението изпълнява по Програмата за културно наследство на Национален фонд..

публикувано на 06.06.20 в 17:42

Община Разлог осигури 11 нови работни места по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания"

Община Разлог в качеството си на бенефициент по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Oбщина Разлог”, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г. осигури 11 нови работни места. Кметът инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, заедно с екипа за управление по проект „Патронажна грижа за..

публикувано на 06.06.20 в 14:03

Отворени за посещения са Стобските пирамиди

„ Обектът е открит и това допринася са безопасността на туристите, предвид въведените противоепидимчни мерки. Все още няма много туристи, но се надяваме в следващите дни да се засили потокът от посещения. За миналата година невероятният лабиринт от високи до 12 метра скални конуси е бил посетен от над 10 хиляди души, стотици от тях са..

публикувано на 06.06.20 в 10:15

41 нови и 980 активни Covid-случая у нас, 147 са в болница

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби.  980 са активните случаи на инфекцията към момента.  Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България.  По данните, публикувани там, общият брой на случаите на Covid-19 досега e 2 668 , а оздравелите са 1 528 души...

публикувано на 06.06.20 в 09:25

Лоши са условията за туризъм в планината

На повечето места в станата има разкъсана облачност. До края на деня са  очакват се валежи и гръмотевични бури. Туристите, тръгнали на преход в планината, да подходят с особено внимание – с подходяща екипировка и да преценят маршрутите и възможностите си.  До 14 юни всички хижи в страната остават затворени. Това съобщи..

публикувано на 06.06.20 в 09:20

Няма да има курбан за здраве за Свети Дух в мемориален комплекс „Памет и Вяра“ над Благоевград

Във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка и въведените конкретни противоепидемични мерки на територията на страната, до 14 юни тази година, Община Благоевград  съобщава, че традиционният курбан в мемориалния комплекс „Памет и Вяра“ , на 8 юни, няма да бъде проведен. 

публикувано на 06.06.20 в 08:08

Допълнителни автобуси на Задушница

За гражданите на Благоевград ще бъдат осигурени допълнителни автобуси на Задушница от фирмите, които обслужват линиите до гробищните паркове. Община Перник осигурява безплатен транспорт до централния гробищен парк за Черешова задушница. Автобусите ще се движат по маршрут от спирката при Централната ремонта база на всеки 15 минути от 8:00 ч...

публикувано на 06.06.20 в 07:31