Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Йордан Янев: “Имам над 1 500 успешни възпитаници!“

След  дългата пауза  заради пандемията от Covid-19, всички състезатели от лекоатлетически  клуб „Джордан“ (Благоевград) започнаха ежедневни тренировки  под  зоркия  поглед  на  опитния треньор  Йордан Янев. Той се съобразява  с актуализирания заради коронавируса  вътрешен спортен календар на Българската  федерация по лека атлетика, но не  форсира  подготовката им, а плавно и внимателно увеличава  натоварванията и продължителността  на заниманията.

Преди 2 години клуб “Джордан“  извади няколко елитни  лекоатлети и при мъжете, и при жените, но  сега отново се работи върху  създаването на поредната силна генерация. 

Йордан Янев, обаче, е реалист : “Дългогодишният опит ме е научил, че  цялата работа - моята като треньор и на състезателите ми, приключва, когато те завършат средното си образование, имат  титли или призови места  на републикански състезания, но реално не е осигурена финансово по никакъв начин  по-нататъшната им спортна кариера. Те отиват да учат  висше образование в България или чужбина, да работят и така или иначе, приключват със спорта. Остава само онова, което спортът е създал у тях и то не е малко: характер, воля, трудолюбие и здраве. Голямото щастливо изключение е Иво Балабанов, който след 12 години  като състезател на ЛК “Джордан“, републикански титли и успехи в Европа, спечели спортна стипендия и е студент в  университет в Лос Анджелис.“

Чуйте в звуковия файл разговора с Йордан Янев:

Вижте още
 гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Трябва да намерим баланса, да сме разумни и отговорни, защото Covid-19 ще остане сред нас!

„ До момента covid-19 не можа да се самоограничи, не успя да се установи само в една географска ширина, а обхвана целия свят. Затова ще трябва да свикнем с него, да го изучим добре и да се научим да живеем с новия коронавирус. Разчитам силно на развитието на науката и технологиите, всички сме с отворени очи към бъдещата ваксина. Това ще стане..

публикувано на 14.07.20 в 14:40

“Без раздяла. Заедно за по-добра грижа!” - глобална инициатива за достъп на родителите до бебета им по време на COVID-19

В България от 13 март 2020 г. беше въведено извънредно положение, а след приключването му, влезе в сила извънредна епидемиологична обстановка, отново налагаща рестриктивни мерки по отношение на свижданията в болничните отделения. Вече пет месеца тези мерки продължават да бъдат в сила, като в обхвата им влиза и достъпа на родителите до..

публикувано на 14.07.20 в 13:45
д-р Веселка Мончева

За изминалата седмица – рекорд: 68 с Covid-19 в областта, 31 в Благоевград!

„За изминалата седмица  в област Благоевград 68 лица са потвърдени с Covid-19 , преди 2 седмици те бяха 38. От тях 31 са от областния център. От началото на пандемията до момента случаите са 288 в цялата област. От тях под домашна карантина са 238, хоспитализирани са 35 лица, на интензивно лечение са 3-ма, починалите са 12“ – това е..

публикувано на 14.07.20 в 13:14
д-р Огнян Митев

15 болни с Covid-19 в МБАЛ – Благоевград, PCR тестовете излизат за ден в болничната лаборатория

„В момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград има 15 болни пациенти covid-19 ,  които са в сравнително добро състояние, и 2-ма в реанимация. 22 са леглата в отделението, при евентуално нарастване броя на пациентите имаме готовност за още едно отделение и на този етап няма причини за притеснение“ – това заяви в интервю за Радио..

публикувано на 14.07.20 в 13:08

Край на еднодневните пътувания до Гърция, пренaсочват плажуващи към Черноморието

Изискването на гръцките власти да се влиза в тяхната държава с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, сложи край на еднодневните турове до Бяло море. "Последният ни еднодневен плаж беше в неделя. Туристите, които вече са заплатили почивките си в Гърция, искат-не искат трябва да си направят този тест. Към момента нямаме отказали..

публикувано на 14.07.20 в 11:52

В ЮЗУ стартира проектът "Студентски практики" - Фаза 2

Югозападният университет "Неофит Рилски" се включва в проект BG05M2ОР001-2.013-0001 „Студентски практики – Фаза 2“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Проектът се изпълнява от Министерството на образованието и науката, в партньорство с 43 висши училища в България и  цели осигуряване на..

публикувано на 14.07.20 в 10:24

17-годишният Стоимен Шопов от Кочериново – влюбен в творчеството на примата на българската естрада Лили Иванова

Той е Стоимен от град Кочериново, ученик в 11 клас в  СУ „Христо Ботев“. Черпи своето вдъхновение от примата на българската музика Лили Иванова. „От 12 годишен започнах да слушам музиката ѝ, да се интересувам от творчеството ѝ и да следя всяка нейна изява. Смятам, че всичко от нейния живот ме вдъхновява, за да бъда достоен за себе си и..

публикувано на 13.07.20 в 11:19