Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: В отношенията между България и Македония печеливши трябва да са и двете страни

Андрей Врабчев
Снимка: Ани Петрова

   „Попаднахме отново в сблъсък, вместо да употребим инерцията от подписването на Договора за добросъседство, и това постави и двете общества в ситуация на стрес, на конфликт. Идеята беше да направим едно положително събитие, защото аз не съм сам в това, което да върне нещата към един по-добър тон, защото в конфликт винаги трябва да има загубил, докато в отношенията между България и Македония трябва да има двама печелещи“ – така Андрей Врачев  коментира в ефира на Радио Благоевград, акта, при който той и съмишленици поднесоха на изпълняващия длъжността посланик на Република Северна Македония в България Н. Пр. Владимир Крстевски метална пластика на сърце. Събитието бе на 9 май, а тогава Андрей Врабчев се обърна към Н. Пр. Владимир Крстевски с думите: „Днес, в Деня на Европа, ви поднасяме нашето сърце и вярваме, че пътят за Европа за Вас е успешен. Искаме да излекуваме всички рани, защото когато липсва любов, проблемите остават вечни. А за да излекуваме раните си, трябва да признаем греховете си.“.

   „Аз съм оптимист, че разумните хора и в двете страни ще имат успех и че след няколко десетилетия всичко днес ще ни се вижда безумно наивно“, с тези думи завърши разговора с Андрей Врабчев, преминал през анализ на настоящите спорове, породени от изказвания на политици и общественици от двете страни. Разговор, който можете да чуете в неговата цялост:


Вижте още

Електронно кандидатстване в гимназиите

От 3-ти до 7-ми юли кандидат-гимназистите трябва да подадат документи за прием в професионалните и профилираните гимназии. Заради епидемичната обстановка тази година е дадена възможност за кандидатстване от вкъщи.  „За разлика от други години, ние препоръчваме подаването на заявленията да става от дома и да се въздържаме от отиване в училище“ –..

публикувано на 02.07.20 в 11:22

Министър Е. Димитров: Проектът на Седемте рилски езера е спрян, няма напрежение между мен и премиера

„Проектът за изграждането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена“ , заяви днес след проверка на място министърът на околната среда Емил Димитров. По думите му разноогласия с премиера Бойко Борисов нямат, предстои да му бъде докладвано и да бъде взето..

публикувано на 01.07.20 в 19:20

Използват ли се маски в магазините в Благоевград?

   Днес извършихме поредната си репортерска проверка за спазването на актуалните противоепидемични мерки.     Съгласно  заповедта  на министъра на здравеопазването (актуализирана днес, заедно с още три заповеди, касаещи различни аспекти на противоепидемичните мерки) има предписана стриктна организация на работата в търговските обекти, предвиждаща..

публикувано на 01.07.20 в 19:06

Мария Милошова – отличничката на ОУ "Св. Паисий Хилендарски" село Баня, община Разлог

Ученичката от ОУ "Св. Паисий Хилендарски" село Баня, община Разлог, Мария Милошова е с отлично постижение на изпитите по български език и математика след седми клас. По време на обучението си тя полага усилия и много старание и резултатът е показателен за положеният труд - след излизане на резултатите от Национално външно оценяване след 7- ми клас..

публикувано на 01.07.20 в 16:05

Димитър Димитров - човекът, който прави проходилки за животни

Инвалидни колички за кучета и котки изработва русенецът Димитър Димитров. Мъжът с голямо сърце напълно безвъзмездно дарява проходилките на стопаните, за да могат животните им да се чувстват добре и пълноценни, въпреки увреждането си. „ Първата количка я направих за една приятелка. Търсеше количка за кученцето си. Това не е нещо сложно като..

публикувано на 30.06.20 в 14:58

Юли - слънчев и перфектен за море

Лятото най-после заприлича на себе си в последните дни, а термометрите минаха 30-те градуса. На прага сме на юли, който автоматично задава посока плаж и море. На 30 юни, в последния ден на месеца, времето ще е горещо и сухо с температури до 36-38 градуса. През юли минималните температури ще са между 10 и 15 градуса, а максималните между 34 и 39...

публикувано на 30.06.20 в 13:04

Над 300 първокурсници ще се обучават напълно безплатно в ЮЗУ

Правителството реши да превежда пари за целия курс на обучение на първокурсниците от професионални направления и защитени специалности с голям очакван недостиг на пазара на труда. За да покрие разходите през първата година, държавата заделя общо 2,6 млн. лева - по 1,3 млн. на семестър. Очаква се с тези пари да се обезпечат таксите на 4476..

публикувано на 30.06.20 в 12:46