Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Банско няма да остане без автогара

Кметът на Банско Иван Кадев договори с новите собственици на автогарата в града тя да продължи да се ползва до изграждане на нова.

Станалата неотдавна публично известна информация, че автогарата в Банско е продадена, предизвика голям интерес в града и породи спекулации от кого е извършена сделката и как ще бъде организирана услугата в бъдеще.

Община Банско никога не е била собственик на този обект, уточнява кметът Кадев. Автогарата като сграда и терен са били собственост на Министерство на транспорта, в лицето на бившето държавно предприятие ДАП, а през 90-те години тя става собственост на „Транс Пирин”ООД. Поради невъзможност да стопанисва и поддържа автогарата, в началото на тази година дружеството е продало имота на собствениците на съседния хотел. Според заявеното от новите собственици инвестиционно намерение, там ще бъде изградена спортна инфраструктура и паркинг. В общината вече са внесени необходимите документи за ПУП на територията.

Според кметът Иван Кадев, потребността от автогара в града е въпрос, който не се нуждае от коментари.

„Общината ще направи необходимото за изграждане на нова автогара. Продажбата на автогарата едва ли ще се отрази сериозно на посещаемостта на туристи в Банско. Няма точна статистика какъв е процентът на туристите, ползващи обществен транспорт, за да дойдат тук на екскурзия или почивка. Наблюденията показват, че не е много висок. Автобусният транспорт се ползва предимно от местни жители и сезонно работещите в града, т.е. автогарата е с обществена значимост за местното население и местния бизнес”, уточнява Иван Кадев.

Вече се правят проучвания и се подготвят идейни проекти. Вероятно новата автогара ще бъде в същия район, близо до жп гарата.


Вижте още

Облачността днес ще е променлива

До обед на места в Централна Северна и Североизточна България ще превали. Ще духа предимно умерен вятър от северозапад, в източните райони от североизток. Максималните температури ще бъдат между 23 и 28 градуса. Жълт код за силен вятър е обявен в 9 области в страната, информира Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е..

публикувано на 13.07.20 в 08:21

77 са новите случаи на коронавирусна инфекция

77 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 1 198 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. 8 души са оздравели за последното денонощие, един е починал. Активните случаи са 3 655. От днес отново отварят нощните заведения, броени дни след като бяха затворени заради повишения брой на..

публикувано на 13.07.20 в 08:17

След призив в социалните мрежи, протест започна тази вечер пред областната администрация в Кюстендил

След призив в социалните мрежи под наслов "Кога ще се събуди Кюстендил?", протест започна тази вечер пред областната администрация в града. Около 30 са участниците в протеста, който призовава "Оставка". Протестиращите са със знамена и вувузели, а по-късно в охраната му се включи и полиция. "Градът на Дядо Ильо войвода е поробен, време е робството..

публикувано на 12.07.20 в 20:03

Протест срещу правителството в Благоевград

На фона на многохилядните протести в столицата, в Благоевград протестът беше малоброен. Хора на различни възрасти се събраха днес пред Общината, за да протестират срещу корупцията и начина на управление в страната. " Самата система на управление в България, всичко е корумпирано. Прокуратура, съдилища, всичко е корумпирано. Никой не разследва..

публикувано на 12.07.20 в 19:31

Отварят отново нощните клубове

Със   заповед  на министъра на здравеопазването, от утре отново се отварят – с право да работят в площи "на закрито" – дискотеките и нощните клубове, както и се разрешават събирания на над 30 човека на групови празненства (сватби, кръщенета и други празненства). Разрешаването им става с редакция на т. 6 от заповедта на министър Ананиев от 9 юли, въвела..

публикувано на 12.07.20 в 17:14

За висок риск от пожари предупреждават от Югозападното държавно предприятие

37 низови пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) от началото на годината до момента. Засегнати са общо 1606 дка иглолистни и широколистни дървесни видове, смесена растителност, треви и незалесени площи. Основната причина за възникване на пожарите продължава да е човешката небрежност при боравене с..

публикувано на 12.07.20 в 13:37
Людмил Вагалинки

Археологическите проучвания на Хераклея Синтика продължават до 27 юли

С финансирането, осигурено от община Петрич, археологическите проучвания на Хераклея Синтика, които започнаха на 6 юли, ще продължат до 27 юли. Това каза за Радио Благоевград доцент Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН и ръководител на археологическите разкопки. „Очакваме финансиране от Министерство на културата. Надявам се то да се получи..

публикувано на 12.07.20 в 11:08