Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стипендия помага на младежи в неравностойно положение, които желаят да учат във висше учебно заведение

За пета поредна година Сдружение "Милостив" стартира инициативата "Добротворчество" в помощ на младежи в неравностойно положение, които имат желание да продължат обучението си във висше учебно заведение. Стипендията е десетмесечна по 100 лева на месец и еднократно изплатени 200 лева за закупуване на учебници. Средствата ще бъдат дарени през октомври 2020 година на първите класирали се участници от списъка, които са приети (или продължават) да учат висше образование.

"Като организатори на инициативата вярваме, че всички деца имат право на добро образование, което да им даде шанс за достоен живот и осъществяване на уменията им. Основен критерий за това би трябвало да бъдат техните способности и желание да учат и се развиват, а не финансовото им и социално положение", казват инициаторите-доброволци.
За да участвате е необходимо да отговаряте на следните четири условия:
 • Да сте в затруднено финансово положение или в неравностойно положение (отглеждан от самотни родители, приемни семейства или специализирани институции, младеж с увреждания).
 • Да сте на възраст до 21 години включително (това условие не важи за младежи, които са получили стипендия Добротворчество през изминалите години).
 • Да ви предстоят кандидат-студентски изпити през 2020 г. или в момента да сте студент.
 • Да имате успех над много добър 4.50
Крайният срок за изпращане на документите за кандидатстване е 15 август 2020 година.

Необходимо е да изпратите e-mail на studenti.dobrotvorchestvo@gmail.com със следната информация:
1. Информация за контакт
Трите ви имена, електронен адрес (в случай, че е различен от този, от който пишете), телефонен номер за връзка с вас.

2. Мотивационно писмо
Писмото трябва да съдържа отговор на следните въпроси:

Защо искам да уча висше образование? Каква специалност искам да уча? Какво искам да работя като завърша и защо? С какво образованието ще ми помогне?

За младежите, които в момента са студенти, първите два въпроса се заменят съответно със: Защо реших да следвам във ВУЗ? Защо избрах да уча в съответната специалност?

Дължината на мотивационното писмо е необходимо да бъде между 500 и 1000 думи (около 1 - 2 стандартни страници) и то ще бъде публикувано на сайта milostiv.org. Ако вече сте изпратили мотивационно писмо от предишните години, когато сте кандидатствали за стипендия "Добротворчество", не е задължително да пишете ново писмо.

3. Документ за образование
Изисква се успех над много добър 4,50.

 • Ако сте завършили училище, но все още не сте студент е необходимо копие от дипломата си за завършено средно образование. Това е достатъчно, за да кандидатствате за стипендията, но след като бъдете приети за студент, ще е необходимо да ни изпратите и документ от университета, удостоверяващ, че сте приети да учите там.
 • Ако сте настоящи студенти ще е необходимо служебна бележка от университета за успех. Тази бележка може да ни бъде изпратена до 25-ти септември 2020 г.
4. Документ, удостоверяващ, че сте в затруднено финансово положение или в неравностойно положение
 • Ако сте живели или живеете в социален дом на държавна издръжка или при приемни родители е необходимо да ни изпратите служебна бележка, с която да докажете че живеете/сте живели там.
 • Ако сте социално слаби е необходимо да ни изпратите:
  • Копие от вашия акт за раждане и копие от акт за раждане на ваши братя/сестри под 18 години в семейството, в случай, че имате такива;
  • Служебна бележка за дохода на родителите за последните 6 месеца;
  • Ако има починал родител - Смъртен акт;
  • Ако някой от родителите е безработен - Служебна бележка от Бюро по труда, че лицето е регистрирано при тях.
 • За младежи с увреждания е необходимо копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
5. Фотокопие на попълнена и подписана Декларация за съгласие за обработване на лични данни.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Радослав Кирков от сдружение „Милостив“ чуйте в звуковия файл...

Свързани подкасти:

Вижте още

Нужен е и диалог с местната власт

Нужен е и диалог с местната власт. Това заяви в разговор за Радио Благоевград председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. „За съжаление политическото безвремие остави местната власт в едно доста трудно състояние. Само един пример. Общинският фонд за местни инициативи финансира идеите на местните хора за реализирането на..

публикувано на 05.10.22 в 13:05

Избирателната активност е може би най-ниска от десетилетия

Избирателната активност бе една от най-коментираните теми след проведените на 2 октомври извънредните парламентарни избори. Според Светлин Тачев, политолог в Агенция „Галъп интернешънъл болкан“, с която БНР работеше съвместно в изборния ден, не е изключено да се окаже, че това е най-ниската избирателна активност до момента, от проведените през..

публикувано на 03.10.22 в 14:39

Блага Цанева с първата си самостоятелна изложба „Петте емемента”

В последния ден на месец септември Блага Цанева откри първата си самостоятелна изложба „Петте емемента” в галерия „Еме” в Благоевград .Тя е родена в Петрич през 1987 година. Завършила е „Международни отношения” в УНСС и магистратура  „Национална сигурност”. Гордее се, че дълги години е работила като асистент на директора на Завода за климатични..

обновено на 02.10.22 в 14:29

Елеонора Йосифова: Опазването на планините е ключово за всички

„ Много искаме всички да сме с това съзнание, че планината ни е важна и нейното опазване е ключово за всички, а не само за екологичните организации и група доброволци “, сподели за Радио Благоевград Елеонора Йосифова от екологичното сдружение „За Земята“. Тя е убедена, че живот без  отпадъци е постижим, нейната житейска кауза са нулевите..

публикувано на 02.10.22 в 13:45

От град Гоце Делчев – през Тропика на Козирога – до водопада Виктория

Росица Джамбазова е директор на бизнес инкубатора в град Гоце Делчев, а в свободното си време - страстен планинар и пътешественик. Нейното тазгодишно лятно приключение се нарича Намибия и Зимбабве. Защо Африка, защо точно тези държави и още страхотни истории за видяното, наученото и преживяното тя сподели за слушателите на Радио Благоевград . „..

публикувано на 02.10.22 в 13:14

„Сеч. Една възбуда“ за първи път на българска сцена – да се гмурнеш в дълбоката вода Томас Бернхард с Елена Димитрова и Явор Костов

  Във фокуса на вниманието ни е моноспектакълът „Сеч. Една възбуда” на актьора и режисьор Явор Костов – Йондин, чиято премиера беше на 27 септември в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” в София. Той е по едноименния роман на Томас Бернхард, един от най-значимите немскоезични писатели на ХХ век, а идеята и концепцията е на..

публикувано на 01.10.22 в 19:30

Един човешки живот – историята на 88-годишната Канта Станишева

Баба Канта Станишева е родена в с. Падеж. Семейството ѝ е живяло в село Драготин, от другата страна на Кулата, и след Втората световна война се заселва в Крупник.  Дълъг и труден е житейския път на баба Канта. От Крупник, където има наследствена къща по майчина линия, на 88 години тя е принудена да живее на квартира в Благоевград. След смъртта на..

публикувано на 01.10.22 в 18:27