Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стипендия помага на младежи в неравностойно положение, които желаят да учат във висше учебно заведение

За пета поредна година Сдружение "Милостив" стартира инициативата "Добротворчество" в помощ на младежи в неравностойно положение, които имат желание да продължат обучението си във висше учебно заведение. Стипендията е десетмесечна по 100 лева на месец и еднократно изплатени 200 лева за закупуване на учебници. Средствата ще бъдат дарени през октомври 2020 година на първите класирали се участници от списъка, които са приети (или продължават) да учат висше образование.

"Като организатори на инициативата вярваме, че всички деца имат право на добро образование, което да им даде шанс за достоен живот и осъществяване на уменията им. Основен критерий за това би трябвало да бъдат техните способности и желание да учат и се развиват, а не финансовото им и социално положение", казват инициаторите-доброволци.
За да участвате е необходимо да отговаряте на следните четири условия:
 • Да сте в затруднено финансово положение или в неравностойно положение (отглеждан от самотни родители, приемни семейства или специализирани институции, младеж с увреждания).
 • Да сте на възраст до 21 години включително (това условие не важи за младежи, които са получили стипендия Добротворчество през изминалите години).
 • Да ви предстоят кандидат-студентски изпити през 2020 г. или в момента да сте студент.
 • Да имате успех над много добър 4.50
Крайният срок за изпращане на документите за кандидатстване е 15 август 2020 година.

Необходимо е да изпратите e-mail на studenti.dobrotvorchestvo@gmail.com със следната информация:
1. Информация за контакт
Трите ви имена, електронен адрес (в случай, че е различен от този, от който пишете), телефонен номер за връзка с вас.

2. Мотивационно писмо
Писмото трябва да съдържа отговор на следните въпроси:

Защо искам да уча висше образование? Каква специалност искам да уча? Какво искам да работя като завърша и защо? С какво образованието ще ми помогне?

За младежите, които в момента са студенти, първите два въпроса се заменят съответно със: Защо реших да следвам във ВУЗ? Защо избрах да уча в съответната специалност?

Дължината на мотивационното писмо е необходимо да бъде между 500 и 1000 думи (около 1 - 2 стандартни страници) и то ще бъде публикувано на сайта milostiv.org. Ако вече сте изпратили мотивационно писмо от предишните години, когато сте кандидатствали за стипендия "Добротворчество", не е задължително да пишете ново писмо.

3. Документ за образование
Изисква се успех над много добър 4,50.

 • Ако сте завършили училище, но все още не сте студент е необходимо копие от дипломата си за завършено средно образование. Това е достатъчно, за да кандидатствате за стипендията, но след като бъдете приети за студент, ще е необходимо да ни изпратите и документ от университета, удостоверяващ, че сте приети да учите там.
 • Ако сте настоящи студенти ще е необходимо служебна бележка от университета за успех. Тази бележка може да ни бъде изпратена до 25-ти септември 2020 г.
4. Документ, удостоверяващ, че сте в затруднено финансово положение или в неравностойно положение
 • Ако сте живели или живеете в социален дом на държавна издръжка или при приемни родители е необходимо да ни изпратите служебна бележка, с която да докажете че живеете/сте живели там.
 • Ако сте социално слаби е необходимо да ни изпратите:
  • Копие от вашия акт за раждане и копие от акт за раждане на ваши братя/сестри под 18 години в семейството, в случай, че имате такива;
  • Служебна бележка за дохода на родителите за последните 6 месеца;
  • Ако има починал родител - Смъртен акт;
  • Ако някой от родителите е безработен - Служебна бележка от Бюро по труда, че лицето е регистрирано при тях.
 • За младежи с увреждания е необходимо копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
5. Фотокопие на попълнена и подписана Декларация за съгласие за обработване на лични данни.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Радослав Кирков от сдружение „Милостив“ чуйте в звуковия файл...

Вижте още

Танцът на две сърца

Една романтична история започнала с танц в града на бикоборците Памплона и свързала две сърца – българката Ивелина Гривчева и доминиканецът Хенри Пинеда. „ Салсата ни свърза двамата. В началото с поглед, а след това с постепенно доближаване един до друг, докосване и сливане като две души. В момента двамата сме като залепени един..

публикувано на 13.08.20 в 18:08

Новите предизвикателства пред автобусните превозвачи

Въпреки рестриктивния период през който преминаваме, лятото предполага засилване на пътникопотока заради планирани ваканции и организирани пътувания. Т.е. започнахме да ползваме обществения междуселищен транспорт. Това от една страна. От друга – се активизира ползването и на градските автобусни линии, предвид опитите за съживяване на някои..

публикувано на 13.08.20 в 12:56

Кремена Ненкова, психолог: Вслушвайте се в децата си!

Когато говорим за това какво е да си успешен родител говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди. Един от най-ярките индикатори за успешно родителство са щастливите деца, казва психологът Кремена Ненкова. Тя е един от малкото у нас сертифицирани обучители по програма ТУР – Трениране на успешни..

публикувано на 13.08.20 в 10:00
Д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: При Лаймската болест изключително важна е навреме поставената диагноза

„Въпреки че се намираме в тежка епидемична ситуация, не трябва да забравяме, че има и други инфекциозни болести, към които да бъдем особено внимателни.  При поява на симптоми, при наличие на т.нар. епидемиологична  анамнеза при контакт с кърлежи, животни, с престой в ендемични райони, трябва да потърсим среща със специалист. Най-разпространеното..

публикувано на 12.08.20 в 14:00
Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова са новите български младежки делегати към ООН

Младите хора в България имат самочувствие

Младите хора имат самочувствие – това е извод, който направихме след срещата в ефир с младежите Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев – новоизбрани младежки делегати на страната ни в ООН. В голяма степен самочувствието им се дължи на доброто образование, на таланта, на успехите в работата. Много са и проблемите, които младите хора поставят в анкетата,..

публикувано на 12.08.20 в 11:19

Летни работилници за занаяти

Младите жители на град Брезник се учат на грънчарство. От началото на месец август отвориха творческите работилници на Общинския исторически музей в града на брезите. Арт академията посреща всеки вторник и четвъртък деца от 5 до 16-годишна възраст. Уроците са напълно безплатни, но протичат при спазването на противоепидемични мерки, каза за..

публикувано на 11.08.20 в 17:09

Нощта на падащите звезди

Всяка година по същото време, което винаги е през август, е пикът на метеорния дъжд – Персеиди. Ако тази нощ не ви се спи и случайно се събудите между един или четири часа сутринта, побързайте да си намислите повече от едно желание и да отправите взор нагоре към лятното небе. Очаква се порой от падащи звезди. Всичко написано до тук е валидно, ако..

публикувано на 11.08.20 в 17:01