Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бъдещето на модерното земеделие е в цифровизацията

Цифровите технологии навлизат все по-смело във всички сфери на нашия живот, включително и в земеделието. Така например, вече доста модерни земеделски стопанства внедряват интернет и новите технологии в производството си - сензори, роботи, gps технологии, дронове, комуникационни системи и пр.

„Всичко това, прави земеделието по-устойчиво, по-конкурентно способно и не на последно място, спестява на земеделските производители не малко средства и увеличава доходите“ – категоричен е Ивайло Енев, експерт в сферата на цифровото земеделие.

В интервю за Радио Благоевград, той обясни ползите от въвеждането на цифровите технологии в сферата на автоматизираното капково напояване, торовнасянето, климатичния контрол и мониторинг на отглежданите култури.

„Всъщност, ние какво правим – взимаме данните от сензорите, анализираме ги и правим последващи действия, тоест, шансът за взимането на правилни решения е на 100 %. Няма нещо, което да правим по усет и да грешим, имаме реални данни и съответно резултати. Много важно е това, че се минимизират човешките грешки“ – обяснява експертът.

Добрата новина е, че вече има компании в България, които разработват такива системи. Ползите за стопаните са наистина много големи – спестяват се до 85 % вода, до 50 % енергии –ток, газ или друг вид, има много голямо пестене на торове, което се отразява и на земята.

„Капковото напояване е важна стъпка към модернизирането на едно стопанство, но с това не приключва неговата цифровизация и оптимизацията на този процес, необходимо е той да бъде контролиран“ – категоричен е Ивайло Енев.

По думите му, в област Благоевград вече има две оранжерии, в които се използва точно този вид автоматиризано управление на процеса по отглеждането на зеленчуците.

„Всички системи се контролират – проветрители, напоители, торовнасяне, вентилатори, отопление на оранжерията, абсолютно всичко е автоматизирано, за да направим един устойчив климат вътре, за да не се получава един стрес при растенията, което води до понижаване на добивите. Това е един чудесен пример за цифрово земеделие и всичко това е произведено в България“ – коментира още Ивайло Енев.

Според него, финансовата стойност на една такава автоматизирана система е достъпна за малките и средните земеделски производителите.

„Инвестицията би се възвърнала за около две години, а в оранжерийното производство за един сезон или за една година. За да имаме устойчив растеж с оптимални ресурси, е необходимо да имаме цифровизация или използването на такива модерни автоматизирани системи“ – категоричен е експертът по цифрово земеделие.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ивайло Енев:Вижте още

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34

Мери Бойс Бенд посреща есента с концерт

Групата Мери Бойс Бенд ще изнесе концерт "Отива си лятото, идва есента". Музикалното събитие е насрочено за 5-ти октомври в София За свойте фенове и всички меломани, Мери и момчетата от групата ще изпълнят заедно хитът "Непознати улици" - песен, която, от появата си през 2001-вагодина, до днес, е в Топ 100 на най-излъчваните български..

обновено на 01.10.23 в 14:55

"Аз съм Валентин" - първата фолклорна плоча от 30 години насам

Младият изпълнител Валентин Велчев е носител на наградите "Албум на годината 2023" за дебютния си проект "Аз съм Валентин" и "Певец на годината 2021" за дебют. На голямата сцена излиза през 2019 г. на фестивала "Пирин Фолк" в Сандански с "Пирински орли", за която получава наградата на журналистическото жури в конкурса за нова авторска песен, а след това я..

публикувано на 30.09.23 в 10:10

Сърцето помни какъв начин на живот сме водили в младите години

29 септември – Световен ден на сърцето През 2023-та година фокус на обединените международни действия на членуващите в Световната сърдечна федерация е силата на знанието – чрез нея можем да спрем сърдечно-съдовите заболявания. Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен..

публикувано на 29.09.23 в 11:37

Чернодробната стеатоза може да се избегне с промяна в начина на живот

Чернодробната стеатоза – същност и лечение – тема, която коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград гл.ас. д-р Климентина Герджикова дм от Клиниката по гастроентерология в „УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.   „За съжаление това е често срещано състояние, което най-общо се дължи на натрупването на твърде много мазнини в..

публикувано на 28.09.23 в 16:32