Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бъдещето на модерното земеделие е в цифровизацията

Цифровите технологии навлизат все по-смело във всички сфери на нашия живот, включително и в земеделието. Така например, вече доста модерни земеделски стопанства внедряват интернет и новите технологии в производството си - сензори, роботи, gps технологии, дронове, комуникационни системи и пр.

„Всичко това, прави земеделието по-устойчиво, по-конкурентно способно и не на последно място, спестява на земеделските производители не малко средства и увеличава доходите“ – категоричен е Ивайло Енев, експерт в сферата на цифровото земеделие.

В интервю за Радио Благоевград, той обясни ползите от въвеждането на цифровите технологии в сферата на автоматизираното капково напояване, торовнасянето, климатичния контрол и мониторинг на отглежданите култури.

„Всъщност, ние какво правим – взимаме данните от сензорите, анализираме ги и правим последващи действия, тоест, шансът за взимането на правилни решения е на 100 %. Няма нещо, което да правим по усет и да грешим, имаме реални данни и съответно резултати. Много важно е това, че се минимизират човешките грешки“ – обяснява експертът.

Добрата новина е, че вече има компании в България, които разработват такива системи. Ползите за стопаните са наистина много големи – спестяват се до 85 % вода, до 50 % енергии –ток, газ или друг вид, има много голямо пестене на торове, което се отразява и на земята.

„Капковото напояване е важна стъпка към модернизирането на едно стопанство, но с това не приключва неговата цифровизация и оптимизацията на този процес, необходимо е той да бъде контролиран“ – категоричен е Ивайло Енев.

По думите му, в област Благоевград вече има две оранжерии, в които се използва точно този вид автоматиризано управление на процеса по отглеждането на зеленчуците.

„Всички системи се контролират – проветрители, напоители, торовнасяне, вентилатори, отопление на оранжерията, абсолютно всичко е автоматизирано, за да направим един устойчив климат вътре, за да не се получава един стрес при растенията, което води до понижаване на добивите. Това е един чудесен пример за цифрово земеделие и всичко това е произведено в България“ – коментира още Ивайло Енев.

Според него, финансовата стойност на една такава автоматизирана система е достъпна за малките и средните земеделски производителите.

„Инвестицията би се възвърнала за около две години, а в оранжерийното производство за един сезон или за една година. За да имаме устойчив растеж с оптимални ресурси, е необходимо да имаме цифровизация или използването на такива модерни автоматизирани системи“ – категоричен е експертът по цифрово земеделие.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ивайло Енев:Вижте още

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05

Дора Минева: Големите литератури задават образците, но малките са тези, в които се проявява новаторството

"Богатството на европейската литература  се изгражда и от такива произведения – на т. нар. "малки литератури", каза преводачката и издателка Дора Минева в разговор с Валентин Дишев, посветен на две нови книги: преведената от нея " Умопомрачения" на Андре Байон и "Книга на сбогуванията. Книга на чародействата" – издадената в превод на Антония Пенчева книга..

публикувано на 25.07.21 в 09:22

Художничката Савина Топурска: За мене изкуството трябва да поставя въпроси, да има позиция

  „Между синьо и червено” – така наричам разговора с младата художничка Савина Топурска, която е родена в Благоевград, но от девет години живее във Франция. Тя пристигна от Париж, за да участва в летния пленер – Симпозиум по живопис в родния си град, който се проведе за шести пореден път, с постоянно мото „Живописната технология в съвременното..

публикувано на 24.07.21 в 22:07

Какво можем да направим за децата през лятото

Фондацията „Изкуството да живееш“ дава възможност през лятото децата да се откъснат от ежедневието. Това може да стане с организиране на лагери. Там децата могат да се сближат с природата.  Децата не бива да се занимават с телефони, лаптопи, таблети. Те трябва да бъдат заети постоянно с различни задачи и включени в програмата активности, имат..

публикувано на 23.07.21 в 17:54

През тази година има повече пожари в Благоевградска област

Сравнението правим със за същия период на миналата година. Нека да имаме предвид природните условия- високите температури, ветровете, както и факта, че през тази година много повече хора са на полето и в планините. През минала година, заради пандемията от Ковид 19, много по- малко хора имаше и в планините, а и в полето. Сега условията са..

публикувано на 23.07.21 в 17:11

Малки и големи могат да почетат в парка

Книгата е един хубав начин да се откъснеш от реалния свят и да потънеш в различни сюжети през почивните летни дни. Независимо от възрастта, четивата са идеалното средство, с което да се отпуснеш и същевременно да разшириш кръгозора си. Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград иска да подари точно това усещане на жителите и..

публикувано на 23.07.21 в 16:00