Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бъдещето на модерното земеделие е в цифровизацията

Цифровите технологии навлизат все по-смело във всички сфери на нашия живот, включително и в земеделието. Така например, вече доста модерни земеделски стопанства внедряват интернет и новите технологии в производството си - сензори, роботи, gps технологии, дронове, комуникационни системи и пр.

„Всичко това, прави земеделието по-устойчиво, по-конкурентно способно и не на последно място, спестява на земеделските производители не малко средства и увеличава доходите“ – категоричен е Ивайло Енев, експерт в сферата на цифровото земеделие.

В интервю за Радио Благоевград, той обясни ползите от въвеждането на цифровите технологии в сферата на автоматизираното капково напояване, торовнасянето, климатичния контрол и мониторинг на отглежданите култури.

„Всъщност, ние какво правим – взимаме данните от сензорите, анализираме ги и правим последващи действия, тоест, шансът за взимането на правилни решения е на 100 %. Няма нещо, което да правим по усет и да грешим, имаме реални данни и съответно резултати. Много важно е това, че се минимизират човешките грешки“ – обяснява експертът.

Добрата новина е, че вече има компании в България, които разработват такива системи. Ползите за стопаните са наистина много големи – спестяват се до 85 % вода, до 50 % енергии –ток, газ или друг вид, има много голямо пестене на торове, което се отразява и на земята.

„Капковото напояване е важна стъпка към модернизирането на едно стопанство, но с това не приключва неговата цифровизация и оптимизацията на този процес, необходимо е той да бъде контролиран“ – категоричен е Ивайло Енев.

По думите му, в област Благоевград вече има две оранжерии, в които се използва точно този вид автоматиризано управление на процеса по отглеждането на зеленчуците.

„Всички системи се контролират – проветрители, напоители, торовнасяне, вентилатори, отопление на оранжерията, абсолютно всичко е автоматизирано, за да направим един устойчив климат вътре, за да не се получава един стрес при растенията, което води до понижаване на добивите. Това е един чудесен пример за цифрово земеделие и всичко това е произведено в България“ – коментира още Ивайло Енев.

Според него, финансовата стойност на една такава автоматизирана система е достъпна за малките и средните земеделски производителите.

„Инвестицията би се възвърнала за около две години, а в оранжерийното производство за един сезон или за една година. За да имаме устойчив растеж с оптимални ресурси, е необходимо да имаме цифровизация или използването на такива модерни автоматизирани системи“ – категоричен е експертът по цифрово земеделие.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ивайло Енев:Вижте още
KASHMIR

KASHMIR с нов сингъл на български – „Бягам“

Алтернативната рок група KASHMIR зарадва меломаните с нова песен на български. Сингълът носи заглавието „Бягам“. „Песента разказва за онези мънички моменти от ежедневието ни, в които трябва да поспрем и да погледнем от друг ъгъл на нашия живот. Да не „бягаме“ така устремено към рутинните си ангажименти, а да се порадваме на истински красивите..

публикувано на 07.03.21 в 15:20

Радостина Славкова: С европейската инициатива „Вълна на обновяване“ се цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС

„ Инициативата на Европейската комисия „Вълна на обновяване“ е приоритетна в рамките на Европейската зелена сделка и цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС. Така ще се повиши не само енергийната ефективност, но ще имаме победи и на фронта на енергийната бедност “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова,..

публикувано на 07.03.21 в 13:55

Юлиана Методиева: На 9 март започва филмовата седмица „Великолепната женска седморка”

По случай международния ден на жената 8-ми март, сдружение „Маргиналия“ и Българската общност за либерална демокрация организират филмовата седмица „Великолепната женска седморка”. В дните от 9 до 14 март 2021 година те предлагат онлайн прожекции,  последвани от дискусии.  Филмите са на  утвърдените жени - режисьори Иглика Трифонова, Ралица..

публикувано на 07.03.21 в 13:03

Треньорът на ФК „Кюстендил“- готов с оставката си!

В предаването „Студио Спорт“ на Радио Благоевград от 6.03.2021 г. старши треньорът на ФК „Кюстендил“ Николай Николов-Чезето пое цялата вина за разгромната загуба с 0:3 от „Марек“ на стадион „Бончук“ и заяви, че е готов да подаде оставка. С огромно огорчение Н.Николов  коментира поражението: „Ако кажа,че бяхме изненадани, ще излъжа! Очаквахме..

публикувано на 07.03.21 в 12:55
Цветан Видински

Цветан Видински: Идват по-добри времена за "Марек"!

В супердербито от 20-я кръг на Югозападната футболна лига  на стадион „Бончук“ в Дупница „Марек“ разгроми досегашния лидер „Кюстендил“ с 3:0 след голове на Милен Иванов в 20-та,Димитър Илиев в 41-та и Евгени Тунтев в 85-та минута и отново оглави класирането с 46 точки и по-добра голова разлика от „Вихрен“. Цветан Видински, президентът на  ФК..

публикувано на 07.03.21 в 11:55
Боян Арсов

Боян Арсов: Мечтая нещата, които съм научил, да мога да ги упражнявам в конкретната си работа и да ги споделям с публиката по този невероятен и специфичен начин, възможен само в театъра

    Във фокуса на вниманието ни е необикновеният по няколко различни причини спектакъл „Бесове” от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски, който се играе на Сцена 47 в НАТФИЗ. Това е последната постановка на напусналата ни в края на миналата година проф. Снежина Танковска с нейния клас, която по съдбовни стечения на обстоятелствата трябваше да..

публикувано на 06.03.21 в 19:23

Пътната инфраструктура в Югозападна България е в добро състояние

Това показват изследвания на експерти от Института за пътна безопасност. Тук става дума за общото впечатление, а не за състоянието на отделни участъци. Веднага критиците биха посочили Кресненското дефиле на първокласния път София – Кулата. Статистиката показва, че в последните години има намаление на тежките катастрофи в този участък. Въпреки,..

публикувано на 05.03.21 в 17:10