Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна пари за Рилския манастир

Рилски манастир

С днешно решение на кабинета ще бъдат предоставени на Рилския манастир 1,620 млн. лева за изграждане на локално пречиствателно съоръжение за нуждите на манастира. 

В петък ще започне укрепването на срутището край пътя за манастира, съобщи премиерът и допълни, че вчера е издадено съответното разрешение и е осигурено финансиране.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Актрисата Гергана Стоянова организира среща с ученици от Кюстендил

Над 350 ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Кюстендил се включиха в среща с актрисата Гергана Стоянова. Мотивационната сбирка беше с тема "Как да сбъдваме мечти". Идеята на Стоянова била да се срещне с децата, за да им разкаже какво се е случило с момичето, стояло на същите тези чинове, за да стане така, че гласът й днес да се чува по толкова..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

Природо-математическият факултет на ЮЗУ отвори врати за учители и ученици

Какви са възможностите за бъдещо професионално развитие в сферата на химията имаха възможност да разберат днес благоевградски ученици. Това стана в Деня на отворените врати на Катедра „Химия“ на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Според учениците от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ специалностите по химия  крият големи възможности..

публикувано на 24.04.24 в 15:39

Бившият Междуучилищен център в Благоевград вече е енергийно ефективен

С 1 млн.500 хил.лв. частично е обновена сградата на бившия Междуучилищен център в Благоевград. Средствата са чрез европейско финансиране, в партньорство с норвежка енергийна компания. Базата обаче все още няма да се ползва като образователен център, необходими са допълнителни средства за неговото цялостно преобразуване. Това стана ясно..

публикувано на 24.04.24 в 15:03

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

7 души са задържани при спецакция в Перник

Полицията в Перник е задържала седем души в рамките на проведената тази сутрин масирана полицейска операция. Спецакцията е започнала в 6.00 ч. В нея участват служители от ОДМВР, Първо и Второ РУ и представители на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Основно силите на полицията са били съсредоточени в пернишкия квартал..

публикувано на 24.04.24 в 12:28

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 11:43

Благоевград посреща Цветница с концерт на Биг Бенд

С празничен концерт, поздрав към жители и гости на Благоевград, Биг Бенд ще отбележи големия християнски празник Цветница. На 28 април от 11.00 часа на площад „Македония“ почитателите на хубавата музика ще имат възможност да чуят известни мелодии в интерпретация на инструменталистите.

публикувано на 24.04.24 в 11:38