Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банско е отново столица на джаза

"Всяка беда е временна, изкуството и човешкото общуване са вечни" – с тези думи кметът на община Банско Иван Кадев откри XXIII Международен джаз фестивал Банско. Той благодари на всички за обичта към изкуството, за привързаността към Банско и за човешкото достойнство, което надвива всяка заплаха.

”Банско отдавна е сближено с артистичния и свободен дух на фестивала и ще докаже за пореден път своя голям потенциал да е притегателен център за култура, туризъм и инвестиции”, се казва в поздравителния адрес на президента Румен Радев, изпратен до организатори, участници и публика на музикалния форум.

Благодарение на съвместните усилия на организатора на фестивала д-р Емил Илиев и домакините от общината, въпреки многобройните и от различно естество препятствия, за 23 път Банско е столица на джаза. По време на седемте фестивални дни, любителите на тази музика ще слушат най-добрите български изпълнители и представители на световния джаз елит.

Съпътстващата програма е особено интересна и предлага възможности за прекарване на незабравими летни дни и нощи в изложбени и музейни зали, в арт галериите на открито, с демонстрации на стари занаяти, с пазаруване на произведени в България изделия и произведения на изкуството.

Кратко видео от откриването на фестивала

Програмата можете да видите на сайта на фестивала  Международен джаз фестивал Банско, 2020


Вижте още
Румен Томов

ВАС отложи делото срещу кмета на Благоевград

Върховният административен съд отложи делото касаещо правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов. Причината – излизането в болничен на кмета и неговият адвокат Милана Кривачка. Към момента не е ясно за кога ще бъде насрочена нова дата за дело, уточни адв. Кривачка.

публикувано на 18.01.21 в 12:18

Мъж от Бобов дол е пострадал при опит да гаси пожар в дома си

При пожар в гараж в Бобов дол, възникнал вчера, е пострадал 34-годишният собственик, съобщиха от полицията. Мъжът опитал да гаси огъня сам. Той е с изгаряния по ръцете, но без опасност за живота. Огънят е унищожил 5 кв. м дървена обшивка. Спасена е сградата.      Причина за възникването на пожара е късо съединение, казаха от полицията.     В..

публикувано на 18.01.21 в 11:34

Окръжният съд в Кюстендил е насрочил разпоредително заседание по делото "Дупнишка популярна каса"

Окръжният съд в Кюстендил е насрочил разпоредително заседание по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", след като Окръжната прокуратура в Пловдив е внесла в съда обвинителен акт срещу Ивона Близнакова, съпругата на починалия председател на "Дупнишка популярна каса" – Георги Близнаков, съобщиха от съда. Заседанието е насрочено за 17, 18..

публикувано на 18.01.21 в 11:31

Отменят Бабинден в Разлог

Един от най-обичаните празници в Разлог, който събира стотици гости и почита раждането на новия живот – Бабинден, ще бъде отменен тази година заради пандемията от COVID-19.  По традиция, на 21 януари, Община Разлог и МБАЛ организират интересни празнични прояви, като през деня кметът на Разлог и екипът му посещават АГО и Родилно отделение, където..

публикувано на 18.01.21 в 10:56

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила втора препоръка до министъра на енергетиката

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила втора препоръка, в рамките на един месец, до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов заради парното в Перник. Ковачева настоява да бъдат предприети своевременни действия за контрол по отношение на „Топлофикация Перник“ с цел гарантиране сигурността на топлоснабдяването на..

публикувано на 18.01.21 в 10:44

Възстановяват се практическите занимания в училищата

Възстановяват се практическите занимания, изпитите, олимпиадите и състезанията, които не могат да се провеждат дистанционно. Те ще могат да протичат присъствено в училищата , при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласно последната заповед на здравния министър от събота. Практическите занятия в Неврокопската професионална гимназия..

публикувано на 18.01.21 в 09:47

Атанасовден е!

Православната ни църква почита свети Атанасий Велики, ревностен защитник на християнското учение от арианската ерес.  Светецът е роден в края на III век в Александрия. На 28-годишна възраст е бил ръкоположен за архиерей. Участвал е в Първия Вселенски събор, проведен в Никея през 325 година, където се показал като красноречив оратор, който разгромил..

публикувано на 18.01.21 в 07:53