Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на тазгодишния тютюн е много добро

На 100 % е прибрана тютюневата реколта в някои от районите на страната от двете ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“, при другите, кампанията по прибирането на тютюна върви много добре и вече навлиза във финалната си фаза“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на UNITAB и вицепрезидент на ELTI.

„Екстра“ е качеството на тютюна, засега

И според експертите, и според тютюнопроизводителите, качеството на тютюневата суровина тази година е на много високо ниво, засега. Това, обаче е за сметка на количеството, което ще бъде прибрано.

„Това ще стане ясно, когато приключи изкупната кампания, което се надяваме да се случи през месеците ноември и декември тази година и да приключи към месец януари на следващата година“ – съобщи още експертът.

Той напомни на тютюнопроизводителите, че много важен е процесът на заготовка на прибрания тютюн във формата, в която се продава на търговските оператори.

Ще получи ли „екстра“ качеството на тютюна и добра цена?

„Засега, не мога да се ангажирам и да кажа, на каква цена ще бъде изкупен тютюнът. Пожелавам на тютюнопроизводителите да получат най-високата цена, но те трябва да си я извоюват с качество на тютюневата суровина, добра заготовка и когато, застанат на тезгяха, да продават тютюна, да не бъдат като „жертвени агнета“, а с достойнство да си защитават труда, положен през цялата година, да следят за адекватно окачествяване на тютюневата суровина и за постигане на максимално високи изкупни цени, към които сме се стремели винаги. Това е нормално, това е редно да се направи“ – уточни още Цветан Филев.

Важни новини от проведения Изпълнителен комитет на UNITAB

Президентът на UNITAB Цветан Филев, коментира и основните акценти на проведения на 21 август Конферентен Изпълнителен комитет на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите – UNITAB,  в който участваха националните организации на сектор “Тютюн” от Бeлгия, България, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия и Испания от Европейски съюз (ЕС), както и Швейцария извън съюза. България бе представена от “Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010”.

“Това беше един уникален Изпълнителен комитет, първо, защото беше проведен онлайн, заради пандемията от коронавируса, и второ, защото на  него бяха направени важни изводи и решения, свързани с производството на тютюневата суровина. Едното е свързано с факта, че никой друг, освен нас самите, не може да ни защити като бранш от рестрикциите на Световната здравна организация, относно тютюнопроизводството в световен мащаб. Второто е – комуникация с индустрията, това са четирите най-големи компании, които използват нашата суровина и произвеждат тютюневи изделия. Пряката комуникация с тях ни гарантира бъдещи сериозни пазари, адекватно окачествяване и внимание от европейските институции“ – коментира още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Следващият президент на ELTI може да е българин

Цветан Филев съобщи още, че Конгресът на UNITAB, който трябваше да се проведе тази година в Гърция се отлага, заради коронавируса. Вместо това, ще бъде организирана нова онлайн среща, Общо събрание  на Изпълнителния комитет на организацията.

Световното изложение на тютюневи издалия, което трябваше да се проведе през месец май, тази година в София, се отлага за ноември догодина. През месец ноември тази година, пак по конферентна връзка, ще се проведе и Общо събрание на ELTI, за да може да бъде избрано ново ръководство, като в сегашното, г-н Цветан Филев е вицепрезидент.

„Надяваме се, оценявайки дейността и това, което прави Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, следващият президент на ЕLTI да бъде българин, независимо кой ще бъде той. Това е важно и престижно за България“ – уточни още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47