Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С "Всичко на масата" продължават Летните театрални вечери в Благоевград

29 август е вечерта, в която програмата на "Летни театрални вечери" в Благоевград предлага моноспектакъла на Васил Дуев "Всичко на масата" по Чарлз Буковски, продукция на Театрална работилница ,,Сфумато“ и SPAM STUDIOS. Сценичната адаптация и постановка са на Ана Батева. Спектакълът е с Номинация "Икар", 2017 за главна мъжка роля. Началото е в 21:00 в Летния театър в квартал "Вароша".

Хенри Чинаски – героят алтер его на Чарлз Буковски, е още млад, тъкмо пристъпил в истинския живот преди да започне шествието си из всички романи на своя автор. Застава пред зрителя, за да изговори през маската на невъздържания език и хапливата ирония своя бунт в свят, в който се чувства изоставен и сам, белязан от тежкото си детство. Всичко, чрез което изговаряразпознава себе си подрастващият е осмяно – несподелени любови, проблеми в семейството, борба за насъщния, творчески пориви, мечти за един по-голям живот, борба със системата... И всичко това се превръща в разказ за надмогването, над който зрителят ще може и да се усмихне, и да се замисли, поведен от нишката на самоиронията на Чинаски, удивително превъплътен от Васил Дуев.

"Всичко на масата" e удостоен с множество награди: за най-добър спектакъл на "Balkan Theatre Tirana Fest" в Албания; за сценичен експеримент и иновация на Интернационалния фестивал "Актьорът в Европа" в Ресен, Македония; за най-добър спектакъл на Интернационалния фестивал на монодрамата "MONOACT" в Печ, Косово. Премиерата на спектакъла е на Интернационалния фестивал на монодрамата 2016 в Битоля, Македония. През 2017-та спектакълът е поканен на още четири фестивала в Русия, Монголия, Турция и Сърбия.

Разговор на Райна Ванчева с Ана Батева можете да чуете в звуковия файл:


Вижте още

Кметът на Благоевград поздрави акушер-гинеколози от двете болници в Благоевград

Кметът на община Благоевград, инж. Румен Томов поздрави днес лекарите и медицинските специалисти от акушеро-гинекологичните отделения на двете болници – МБАЛ „ПУЛС – Благоевград“ и МБАЛ – Благоевград в чест на Деня на родилната помощ.  Първото бебе за 2021 година, Ангел, е родено в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград...

публикувано на 21.01.21 в 16:33

Подаръци за майки и работещи в родилно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” – Перник

В Деня на родилната помощ едни от най-добрите фирми, с които си партнира Алианса на българските акушерки, са зарадвали с подаръци майките на новородени бебета и работещите в родилно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.  Измиваща педиатрична медицинска козметика са получили майките, а подаръкът..

публикувано на 21.01.21 в 15:46

Община Струмяни спази традицията и отбеляза празника „Бабинден“

В днешния празничен ден, община Струмяни спази традицията и отбеляза празника „Бабинден“, като поздрави и уважи всички новородени бебета и техните майки, както и бабите „помощници“!  От името на кмета на Община Струмяни г-н Емил Илиев, с пожелания за здраве и щастливо детство, орисницата баба Ема, поднесе красиви подаръци и амулети за..

публикувано на 21.01.21 в 15:20

Проблем в системата за регистрация на автомобили в Перник

Технически проблем в системата за регистрация на автомобили е блокирал дейността на пункта за регистрация и отчет на пътни превозни средства и собственици в пернишкия кв. "Калкас", съобщават от ОД на МВР.  Проблемът е на централно ниво и към момента няма яснота кога ще бъде отстранен. От Пътна полиция се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 21.01.21 в 15:05

В област Перник продължава ваксинацията срещу COVID-19

В област Перник продължава ваксинацията срещу COVID-19 на работещите в здравната система от първата фаза на имунизационния план.  Вече са имунизирани 274 души, като 63-ма от тях са получили и втората доза ваксина. Днес и утре продължават имунизациите, които се извършват в МБАЛ „Р. Ангелова“.  Предстои да бъде открит имунизационен кабинет и в РЗИ. До..

публикувано на 21.01.21 в 14:46

Геолози алармират: Животозастрашаващ пътен участък край Благоевград

Срутищно-свлачищни процеси застрашават безопасността на участък от пътя към местността Бачиново край Благоевград. Оценката бе направена от експерта по инженерна геология и геотехника, доц. Кирил Ангелов. Припомняме, че преди  няколко дни, след подаден сигнал и направена проверка от общински специалисти, стана ясно че проблемът е..

публикувано на 21.01.21 в 14:41

Без бабино хоро в Разлог днес

Заради пандемията от COVID-19 бабино хоро в Разлог днес по случай Бабинден нямаше, отложена е и традиционната празнична програма, която се провежда в читалището.  За да уважи родителите на първото и последно родени деца в МБАЛ – Разлог, кметът на общината инж. Красимир Герчев, при стриктни мерки и ограничено присъствие, подари на младите родители..

публикувано на 21.01.21 в 13:48