Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След заседание на Конституционния съд ще се решава за кмета Томов

Снимка: Pixabay

На 24 септември Конституционният съд ще проведе заседание, на което ще се гледа дело по искане на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание. 

Те настояват за обявяване за противоконституционна разпоредбата от Закона за местното самоуправление и местната администрация, която касае отписването от търговския регистър на кметове, които са извършвали такава дейност преди изборите за местна власт. След това заседание ще стане ясно дали Румен Томов ще остане кмет на Благоевград. 

Неговият адвокат Милана Кривачка прогнозира положителен развой на събитията, независимо от решението на Конституционния съд. 

Тя очерта две хипотези – решение на Конституционния съд, обявяващо за противоконституционна гореспоменатата разпоредба, която спъна кмета на община Благоевград Румен Томов. На базата на тази разпоредба ОИК – Благоевград прекрати пълномощията на Томов, който е пропуснал да се заличи от търговския регистър в определения законов срок. Ако Конституционният съд реши, че разпоредбата е ясна и законна, тогава Върховният административен съд ще възобнови служебно делото. И в двата случая Румен Томов има шанс, смята адвокат Милана Кривачка. В първия случай, кметът остава на поста си, във втория също има шансове, тъй като той е предприел необходимите действия в определен срок, поясни Кривачка. 


Вижте още

Поредното солидарно събитие "Донеси – вземи" в Благоевград

Днес, до 13:00, в  двора на храм " Св. Николай Чудотворец " (кв. Грамада) предмет на размяна ще бъдат чисти и годни за употреба предмети за бита и ежедневието, книги и аксесоари. Също така и пакетирани хранителни продукти и хигиенни материали. Събитието, въплъщаващо идеята за солидарност, вече е традиционно, а организаторите му благодарят на управата на..

публикувано на 10.04.21 в 12:33

97 новоустановени случая на коронавирус в Благоевградска област

2803 са новите случаи на установени заразени с коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата, следват областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. В Благоевград новите случаи са 97, в Кюстендил – 23, в Перник – 48. Починали са 138..

публикувано на 10.04.21 в 07:30

Слънчево време, с температури до 19°

Днес ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, главно над Западна България. Ще духа слаб, предимно югоизточен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 14° и 19°.

публикувано на 10.04.21 в 07:27

Авария остави много квартали в Перник без вода

Голяма част от Перник е без вода заради авария, съобщиха от ВиК.  Тя е възникнала на ул. „Георги Мамарчев”, а потърпевши от нея са живеещите в кварталите „Димова махала”, „Клепало”, „Рудничар”, „Байкушева махала”, „Цалева круша”, „Хумни дол”, „Твърди ливади” и „Проучване”. Вода няма и в село Дивотино.  Водоподаването е спряно в 16 часа, аварийните..

публикувано на 09.04.21 в 18:00

В Пирин започна залесяване на опожарените горски територии

Десетки милиона лева се инвестират в облагородяването на обезлесени горски територии в страната. Една съществена сума вече е усвоена от Югозападното държавно предприятие. Средствата се отпускат по европейски програми чрез Държавен фонд „Земеделие“ и са част от общоевропейската екологична политика. Днес бе даден старт на поредния етап от..

публикувано на 09.04.21 в 16:15

Пореден слаб земен трус в Благоевградско

Слабо земетресение е регистрирано днес преди обяд в района на Симитли, информират от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Земетресението е станало в 11.21 ч. между Благоевград и Симитли, на 8 км. от Благоевград. 2,8 е силата на земния трус по скалата на Рихтер. Не е усетено в близките градове – Симитли, Разлог и..

публикувано на 09.04.21 в 15:03

70 броя липи засадиха жители на Старо село

70 броя липи засадиха жители на Старо село, съобщи кметският наместник Татяна Дрехарска.  Фиданките са дарени от инж. Владимир Лазов, а в засаждането със свой свой собствен багер е помогнал и Георги Радомирски. Дръвчетата ще красят пространството около параклиса "Св. Иван Рилски", който се намира в околностите на селото, в близост до автомагистрала..

публикувано на 09.04.21 в 14:54