Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Среща-разговор за Преподобна Стойна в Клуба на пенсионера в Благоевград

Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград съвместно с Клуба на пенсионера в квартал "Еленово" организираха среща-разговор по повод 137 години от рождението на Преподобна Стойна, като съчетаха това и със Световния ден на сърцето и предстоящия празник на възрастните хора. 

Презентация за живота и делата на Преподобна Стойна бе подготвила Донка Какарадова от Регионалната библиотека. Културната институция имаше солидно представителство, като бяха спазени всички необходими протевоепидемични мерки.

За членовете на клуба бе интересно да научат повече за делата на българската лечителка и пророчица – Преподобна Стойна, а срещи от този род са полезни за интеграцията на възрастните хора – подчерта Павлина Теова – председател на областния Съюз на пенсионерите.

Репортаж от събитието можете да чуете в звуковия файл – > 

Вижте още

Етъра гостува в Разлог

Изложбата "Мозайка от занаяти" на Етнографски музей на открито "Етър"  ще бъде открита на 13.05. от 13.00 ч. в Историческия музей в Разлог. Над двеста експоната, обособени в няколко тематични сектора, могат да бъдат разгледани до месеци в експозицията, която представя първо гостуване на Етъра в Разлог. Събитието е част от богатата,..

публикувано на 12.05.21 в 15:38

"РестАрт" се завръща в Перник

От 21 до 23-и май пред Двореца на културата перничани отново  ще могат да се насладят на пъстър арт фестивал, съобщиха от общинския пресцентър.   Инициативата се провежда за втора поредна година. Филмови вечери и арт класове на открито, тренировки на различни видове спорт с много награди и традиционния  градски базар, са част от събитията,..

публикувано на 12.05.21 в 15:33

ЮЗУ бележи ръст в развитието си, във всички области на дейността си

Общото събрание на ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград, разгледа годишния доклад за състоянието на университета. Той бе представен от проф. д-р Борислав Юруков, ректор на университета. Сред акцентите в доклада, проф. Юруков очерта предизвикателствата, свързани с пандемията, успешната кандидатстудентска кампания, добрата финансова политика и..

публикувано на 12.05.21 в 13:19

Мобилни екипи ще ваксинират в най-малката община в България

Мобилен ваксинационен пункт ще бъде разкрит в петък в община Трекляно, съобщи кметът Радко Петрунов. Подобен пункт в най-малката община в България се разкрива за втори път. Ваксините ще се поставят от екипи на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.      В петък ще бъдат поставени вторите дози на еднократно ваксинираните с препарата на..

публикувано на 12.05.21 в 13:09

"Икар 2021" за Кукления театър – Благоевград

Постановката „Гарвин Магьосникът“ на Кукления театър в Благоевград спечели наградата "Икар 2021" в категория „Куклен спектакъл".   Автор е Яна Борисова,  р ежисьор – Вежен Велчовски, с ценографията е дело на Кирил Наумов с ъс специалното участие на Никола Тороманов, к остюмите и куклите са на Юлияна Войкова-Найман, м узика – Милен Кукошаров, х..

публикувано на 12.05.21 в 12:58

Организират почистване на Осоговската планина

Почистване в района на Осоговската планина организира в петък /14 май/ Туристическото дружество "Осогово" в Кюстендил, съобщи секретарят му Силвия Михова. Почистени ще бъдат около 15 километра от с. Богослов до местността "Трите буки", посочи Михова.       "Обикновено ние, туристите, почистваме след себе си, но участниците в пикници оставят боклуците..

публикувано на 12.05.21 в 11:55

Двама души от Бобов дол са осъдени за нарушена карантина

На глоби от по 10 хиляди лева и условни наказания са осъдени двама души от Бобов дол, нарушили предписания за задължителна изолация, съобщиха от съда в Кюстендил.       Мъж на 32 години се е признал за виновен за това, че е нарушил поставената му за срок от 10 дни карантина – от 22 април до 1 май.   Освен паричната глоба той ще изтърпи и условна..

публикувано на 12.05.21 в 11:24