Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Панаир на суетата" – грандиозен спектакъл на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград

7
Мариана Йотова, Петър Дундаков, Маргарита Мачева, Гергана Цакова, Иван Николов, Нено Койнарски, Мариана Бонева

Изключително мащабна и грандиозна като замисъл и реализация е новата премиерна постановка на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – „Панаир на суетата“ – това информираха на пресконференция днес режисьорът на постановката и директор на театъра Маргарита Мачева и част от екипа – авторът на музиката Петър Дундаков, хореографът Мариана Йотова, актьорите: Мариана Бонева, Гергана Цакова, Нено Койнарски и Иван Николов, който от този творчески сезон е на щат в благоевградския театър.

В момента екипът усилено работи по реализацията на този мега спектакъл – "изключително мащабна постановка за по време на криза" – каза Маргарита Мачева, "а малко театри биха си я позволили и извън криза" – допълни заместник-директорът Севар Иванов. Премиерата е планирана за 30 октомври.

Романът "Панаир на суетата" е блестящо и забавно изследване на общество, в което основният критерий е богатството или неговата липса, изкачването по стълбицата на йерахрията в обществото на всяка цена, и макар книгата да е писана преди век и половина, притежава невероятен съвременен резонанс. 

"Този спектакъл е нещо, което аз отдавна искам да направя" – каза Маргарита Мачева – "Вълнува ме тематиката, наблюдаваме подобни явление и в днешното общество. И макар да е много голям лукс в това време на криза да правим толкова голям спектакъл – мащабен, изключително сериозен, изключително отговорен, в пълния смисъл спектакъл – без компромис в образа, или компромис в постановъчния екип – целта ни е да направим наистина впечатляващо представление." Маргарита Мачева благодари на Община Благоевград за финансовата подкрепа.

"Ще се случи един зрелищен спектакъл, в който освен сериозната тематика, която е като идея вложена, ще има много ярки изразни средства и актьорите ще създадът истинско зрелище – много колоритно – синтетика на музика, движение, слово, сценография, впрегнати в една движенческа, арстистична, творческа партитура, която ще залее зрителя" – увери хореографът Марина Йотова.

Автор на музиката е Петър Дундаков, който е познат на благоевградската театрална публика като композитор в постановката "Портретът на Дориан Грей". "Определено пресъживяването в някакъв съвременен контекст на един такъв класически текст винаги носи много не само на тези, които го гледат, но и на тези, които го правят. Музиката в спектакъла носи това сместване на чисто класически оркестров звук с напълно нетипичния за оркестъра звук на електронната музика и това дава една полиизмерност на текста." Петър Дундаков каза, че в спектакъла са включени и песни, но не издаде повече за това. 

Сценографията на Мария Райчинова е впечатляваща и блестяща – и в преносния и в буквалния смисъл – само една от завесите съдържа 234 000 мъниста нанизани на въжета и оформящи една наистина блестяща завеса 5,2 на 5,8 метра. "Не сме гонили епохата – каза Маргарита Мачева – търсили сме една особена театралност в костюмите и в сценографията".

 В ролята на безкомпромисната търсачка на почести и богатство Беки Шарп влиза Мариана Бонева, а в ролята на нейната на противоположност – смирената, добродушна и наивна Амалия Седли – Гергана Цакова. Петимата мъже актьори влизат в няколко роли, включително и в женски образи.Галерия

Вижте още

Любовта я доведе в България. Историята на Татяна от Словакия

Татяна Ремова е от Словакия. Вече 4 години живее в България. За първи път чува за страната ни от уроците в училище. А любовта я води в България. „В България ме доведе любовта, но не само към един човек, а към храната тук, към планините, към морето... усещам силна връзка към морето. За първи път разбрах за България в час по..

публикувано на 18.01.21 в 20:48

„Откровено за аутизма“: На какво ни учи едно специално дете?

Невена Иванова е психолог, педагог, семеен консултант и социален сътрудник на деца и семейства в риск. Наскоро тя издаде книгата „Откровено за аутизма“, посветена на аутизма, в резултат на нейната дългогодишна практика с деца с аутизъм. “ Идеята за тази книга се зароди у мен общувайки с родителите на деца с аутизъм. По време на първия..

публикувано на 18.01.21 в 19:53

Подаваме в НАП данъчни декларации за доходите си през 2020

            „Физическите лица, които подават годишната си данъчна декларация по електронен път, могат да ползват 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева, ако едновременно отговарят на следните условия: подали са годишна данъчна декларация по електронен път в срок до 31 март; данъкът за довнасяне по годишната данъчна..

публикувано на 18.01.21 в 15:06

Едва 1200 са регистрираните студенти в "Студентски практики", записванията продължават

Едва 1200 са регистрираните студенти в цялата страна по европейския проект "Студентски практики" - Фаза 2, а само 200 са студентите, които са в процес на подготовка на практиката към днешна дата. Това каза в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Блага Джорова - функционален експерт в ЮЗУ "Неофит Рилски". По думите й н ай-активни са студентите от..

публикувано на 18.01.21 в 14:39

Със зимния Атанасовден изпращаме зимата

На 18 януари Православната църква чества Свети Атанасий Александрийски. Той е  първият наречен "Велики" измежду светите отци на Църквата. Изпъква със своята образованост, твърда вяра и благочестие. 18 януари е датата на последното  завръщане на Атанасий като православен епископ на Александрия след като е бил гонен пет пъти от арианите от епископския..

публикувано на 18.01.21 в 13:00
Децата от Театрална школа

Бранимир Митов: Отвореното писмо е начин да кажем, че ни има, че съществуваме

Частните театрални школи, представлявани от работен комитет, излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и институциите, свързано с функционирането им в условия на пандемия и с необходимостта от незабавно и дългосрочно подпомагане на дейността им. Сред ръководителите им и мениджъри на организации, които от години полагат усилия на това..

публикувано на 18.01.21 в 10:39
Майя Йорданова

Майя Йорданова се завръща с нов сингъл - „Заведи ме там“

След дълга творческа пауза певицата Майя Йорданова зарадва музикалните фенове с нова песен, озаглавена „Заведи ме там“. Автор на текста на песента е Ваня Щерева. Музиката е на Майя Йорданова, която умело вплита денс-хаос с елементи на позитвен поп. Аранжиментът е дело на Калоян Колев. „Много спонтанно се роди тази песен. След като написах..

публикувано на 17.01.21 в 14:24