Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белица организират разделното събиране на растителни отпадъци

Снимка: БГНЕС

Общинска администрация – Белица стартира организирането на разделното събиране на растителни отпадъци от домакинствата на територията на Община Белица по метода разясняване „От врата на врата“. 
За разделното събиране са раздадени кафяви контейнери, като извозването им ще се извършва от фирмата, отговаряща за сметоизвозването и сметопочистването. 
Това ще улесни максимално гражданите, които трябва да приемат действия за изхвърляне на събраните растителни отпадъци – трева, листа, стайни и градински цветя, остатъци от подрязване на храсти, лози и дръвчета от градини и дворове в контейнерите, които ще бъдат поставени до съдовете за битови отпадъци. За улеснение графикът за извозването им ще съвпада с утвърдения график от Община Белица за организираното събиране на битовите отпадъци.
Разделното събраните растителни отпадъци ще се извозват на компостиращата инсталация разположена на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Разлог, което ще предотврати депонирането на този вид отпадък. 
Компостирането на растителните отпадъци е в синхрон с приетите принципи за управление на отпадъците, към което се стреми Община Белица. В този случай отделените растителни отпадъци се превръщат в изходна суровина за получаване на компост – средство за подобряване на качеството и плодородието на почвите, както и рекултивация на нарушени терени, в земеделието, при озеленителни и възстановителни дейности при строителни проекти и др. 
Този модел на събиране ще намали количеството на битовите отпадъци постъпващи за депониране и ще се превърне в „живота“ на депото. 
Намаляването на обема на отпадъците постъпващи за депониране, ще намали също така разходите на общината, което в дългосрочен план ще бъде и в полза на гражданите с намаляване на такса битови отпадъци.
Сред другите мерки предприети от страна на Община Белица е разделното събиране на зелените отпадъци от поддържането на обществените паркове, градини и други публични зелени пространства, с което се цели постигането на ключови цели заложени в европейското и националното законодателство за ограничаването на количеството депонирани отпадъци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

Великденски концерт зарадва потребителите на „Зорница“ в Благоевград

Музикална програма изнесоха школите към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград по случай Великденските празници в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Зорница“. „Всяка година за великденските празници организираме поредица от чествания“, обясни за Радио Благоевград Гергана Петрова, ръководител екип на..

публикувано на 23.04.24 в 13:53

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота. "Не съм..

публикувано на 23.04.24 в 13:37

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:41

Банско отново ще пулсира в ритъма на джаза

Банско джаз фестивал отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. 27-то издание на най-голямото музикално събитие в България ще бъде в продължение на осем фестивални дни, вечери и нощи от 3 до 10 август 2024 г. На пресконференция екипът на Банско джаз фестивал обяви програмата, в която е спазена създадената през последните години..

публикувано на 23.04.24 в 11:34

Актуализират заплатите на управителите на общинските дружества в Дупница

Общинският съвет в Дупница обсъжда актуализиране заплатите на управителите на общински дружества. Предложението е на председателя Костадин Костадинов. То е мотивирано с неиндексираните възнаграждения в последните 4 години. Предлага се заплатата на управителя на Общинската болница от 3 000 лева да се увеличи на 4 500 бруто. За управителя на ГУМ..

публикувано на 23.04.24 в 09:48