Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите планинари от Петрич дариха и „опаковаха с любов“ над 100 чаши за чай

„Опаковано с любов“ е поредната инициатива на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.  По повод отминалия Ден на християнското семейство, децата от клуба и техни съмишленици, събраха над 100 чаши за чай, които дариха на едни от най-посещаваните хижи и заслони в планина Беласица.

„В една хижа, винаги, през всички сезони, ни посрещат с чаша топъл чай. Знаем, че в хижите има голямо текучество на хора и туристите са повече от реалния брой места за отсядане било отвън или вътре, и една чаша никога не е в повече в хижата. Отделно, това е артикул, който се амортизира и чупи, и след разговор с наши приятели хижари, решихме да дари чашите. Това не е непосилен разход за тях, те винаги могат да купят чаши, тук не опира до материалната страна на въпроса, а до емоционалната, защото в тези чашки децата са пили в домашни условия. В повечето случаи, това са коледни чаши, които децата са получавали за празниците, емоционално са пили своите  топли напитки в зимния сезон вкъщи, споделяли са емоции в семейството, така че в тази чашка, има много любов“ – коментира за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ - Петрич.

Според нея, тази чудена идея има двоен ефект, защото, за децата това са много ценни чашки, които пълнят домашните шкафове, в които на тяхно място могат да бъдат подредени хранителни продукти, а една домакиня трудно би изхвърлила една чаша, която е любима за детето. 

„Толкова бързо се събраха чашките, че родители ни молеха да удължим срока за събирането им, за да може и тяхното дете да дари една любима чашка за една любима хижа“ – сподели още Гергана Сандъкчиева.

Децата вече живеят с идеята, че догодина пак ще направят подобно дарение, за да усмихнат още хора.

Три хижи и един заслон в планина Беласица получават дарените от младите планирани чаши за чай. Те са разпределени по равно на случаен принцип от децата и са опаковани с много любов от самите тях. Хижарите вече са получили своите коледни пакети лично, изказвайки своята благодарност към благородния жест на децата.

„Всички хижари казваха – от децата ще приемем всичко. Така възпитаваме у децата признание към труда на хижарите, за да поддържат нашите втори  домове в състоянието, в което на нас ни е приятно да ги посещаваме. Те казаха, че нямат търпение да ги посетим в хижите и да пием топъл чай от нашите чашки “ – уточни ръководителят на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.

Гергана Сандъкчиева анонсира и още една предстояща инициатива на младите планинари от Петрич – на 5 декември, в Деня на доброволеца, ще стартира инициатива за поставяне на хранилки за птиците в градските градини и в горска среда.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Гергана Сандъкчиева:Галерия

Вижте още

Евгения Ташева: Депозитът върху всяка бутилка е ефективно решение за намаляване на замърсяването на природната среда

„Депозитът върху всяка бутилка е ефективно решение за намаляване на замърсяването на природната и градската среда. Депозитната система е ясна и лесна за използване“ каза за Радио Благоевград Евгения Ташева от екологичното сдружения „За Земята“ и подчерта, че обхватът на депозитните системи в света нараства – такива действат в над 40 региона..

публикувано на 24.01.21 в 12:54
Татяна Харизанова

Тишината, абсолютното безвремие и нежността в натюрмортите от една изложба на Татяна Харизанова

    Една много специална изложба с името „Чиста линия” на Татяна Харизанова беше представена във вторник в галерия „Средец” на Министерството на културата с вернисаж от 16 до 18.30 часа. Тя създаде предварително вълнение и очакване - не само защото е първа изява за 2021 за авторката и за пространството, в което излага, но и за това, че обръща..

публикувано на 23.01.21 в 18:36

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05