Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите планинари от Петрич дариха и „опаковаха с любов“ над 100 чаши за чай

„Опаковано с любов“ е поредната инициатива на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.  По повод отминалия Ден на християнското семейство, децата от клуба и техни съмишленици, събраха над 100 чаши за чай, които дариха на едни от най-посещаваните хижи и заслони в планина Беласица.

„В една хижа, винаги, през всички сезони, ни посрещат с чаша топъл чай. Знаем, че в хижите има голямо текучество на хора и туристите са повече от реалния брой места за отсядане било отвън или вътре, и една чаша никога не е в повече в хижата. Отделно, това е артикул, който се амортизира и чупи, и след разговор с наши приятели хижари, решихме да дари чашите. Това не е непосилен разход за тях, те винаги могат да купят чаши, тук не опира до материалната страна на въпроса, а до емоционалната, защото в тези чашки децата са пили в домашни условия. В повечето случаи, това са коледни чаши, които децата са получавали за празниците, емоционално са пили своите  топли напитки в зимния сезон вкъщи, споделяли са емоции в семейството, така че в тази чашка, има много любов“ – коментира за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ - Петрич.

Според нея, тази чудена идея има двоен ефект, защото, за децата това са много ценни чашки, които пълнят домашните шкафове, в които на тяхно място могат да бъдат подредени хранителни продукти, а една домакиня трудно би изхвърлила една чаша, която е любима за детето. 

„Толкова бързо се събраха чашките, че родители ни молеха да удължим срока за събирането им, за да може и тяхното дете да дари една любима чашка за една любима хижа“ – сподели още Гергана Сандъкчиева.

Децата вече живеят с идеята, че догодина пак ще направят подобно дарение, за да усмихнат още хора.

Три хижи и един заслон в планина Беласица получават дарените от младите планирани чаши за чай. Те са разпределени по равно на случаен принцип от децата и са опаковани с много любов от самите тях. Хижарите вече са получили своите коледни пакети лично, изказвайки своята благодарност към благородния жест на децата.

„Всички хижари казваха – от децата ще приемем всичко. Така възпитаваме у децата признание към труда на хижарите, за да поддържат нашите втори  домове в състоянието, в което на нас ни е приятно да ги посещаваме. Те казаха, че нямат търпение да ги посетим в хижите и да пием топъл чай от нашите чашки “ – уточни ръководителят на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.

Гергана Сандъкчиева анонсира и още една предстояща инициатива на младите планинари от Петрич – на 5 декември, в Деня на доброволеца, ще стартира инициатива за поставяне на хранилки за птиците в градските градини и в горска среда.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Гергана Сандъкчиева:Галерия

Вижте още

Добрият библиотекар трябва да се развива постоянно

„За един библиотекар няма значение, дали е в професията си 10, 20 или 30 години. Ние, трябва да сме встрани от клишето, че библиотекаря е някаква лелка, която е строга, нервна, сприхава и трябва да реагира на всяко говорене на високо, напротив. Ние, вече сме едни съвременни будители, които получаваме признание за нашата работа, която е многостранна и..

публикувано на 12.05.21 в 12:32

Психотерапевтът Любомира Димитрова: Най-силна е благодарствената молитва

Ако, тялото на човек се нуждае от храна, то душата се нуждае от молитва. Молитвата е тайнство, индивидуално общуване с висшите духовни сили. Тя води до хармония и покой. Молитвата отключва неограничени възможности на самооздравителни процеси. Тя е не само свързване с религията, но е и медитация, духовна практика. „Всичко, което бихте..

публикувано на 12.05.21 в 12:24

Започна националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!"

Своеобразен старт на капанията бе даден в11 ч. пред сградата на община Самоков от представители на организаторите – Български лекарски съюз, българското дружество по офталмология и Байер България. В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети общо 42 населени места в страната, в периода между 10 май – 16 юли 2021 г. „Тази..

публикувано на 11.05.21 в 15:26

Болните с COVID-19 в Пиринско намаляват, отделенията се връщат към нормалната си дейност

„Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Благоевградска област. През изтеклата седмица са регистрираните случаи са 200.  Сравнени с данните отпреди 2 седмици – инфектираните са със 107 по-малко. От тези 200 случая, 144 са на домашно лечение и наблюдение, 56 са хоспитализирани в болница. В интензивните отделения в момента се..

публикувано на 11.05.21 в 14:38

Рестартирай Европа: Стартира първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици

Младият предприемач Крис Младенов основава първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици, която се превръща в първия индивидуален български проект, в който са инвестирани милиони. През последната година сме подложени на огромни промени, които събуждат нуждата да придобиваме нови знания, които да превърнем в..

публикувано на 10.05.21 в 10:29

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище. Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да..

публикувано на 10.05.21 в 10:17

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51