Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От -12 до 17 градуса през декември

Снимка: Ани Петрова


Със сняг изпратихме месец ноември. На много места в страната се образува снежна покривка, в София тя достигна 15 см.

"Това се дължи на преминаващ студен атмосферен фронт, в комбинация със средиземноморския циклон, който преминава южно от Балканския полуостров. Очакваме спиране на валежите и разкъсване на облачността. На 1 декември сутринта ще бъде доста студено. По високите полета на Западна България температурите ще достигат -8 градуса, но през деня очакваме слънчево време", съобщи за Радио Благоевград Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Към 3-4 декември температурите ще се повишат, ще има значителна облачност и валежи, главно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието.
Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие на декември. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в Североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е относително по-малка, а температурите ще са относително по-високи. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 декември и 20 декември.
През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите, така че да станат по-близки до обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони, Предбалкана и високите полета, отново дъждът да преминава в сняг.
Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от -8 до -3 градуса.

"Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат между -12 и -7 градуса, а най-високите – между 12 и 17 градуса", каза още Анастасия Кирилова.

 Астрономическата зима започва на 21 декември в 12.02 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47

Конкурс за рисунка: „С четка в ръка да посрещнем пролетта“

Народно читалище "Зора 1858", гр. Дупница обявява конкурс за детска рисунка на тема: „С четка в ръка да посрещнем пролетта“.  Целта на събитието е да  се провокират творческите търсения на децата и да им се даде възможност, чрез силата на изобразителното изкуство, да споделят отношението си към природата и света. В конкурса могат да участват..

обновено на 24.03.24 в 12:57