Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Едно дете чака магия. Стани магьосник - подари му книга!“ - кампания за книги с кауза


Коледа е магия и любов. Всяко дете чака с нетърпение идващите празници и мечтаните подаръци. За съжаление има много деца, които мечтаят да получат книга, но това никога не се случва. Всяко пето дете в България няма книжки, подходящи за неговата възраст. 
Затова вече е факт кампанията „Едно дете чака магия. Стани магьосник - подари му книга!“. Тя се провежда в рамките на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, в партньорство с Национална мрежа за децата и ще продължи до 16 декември. 

"На специално създадената платформа http://www.napravimagia.org събрахме желанията на 370 деца от цялата страна, които никога не са получавали книги като подаръци. Оказа се, че хората страшно много харесаха идеята и само за два дни и половина всички желания за книжки на децата бяха изпълнени. В момента събираме желанията на още деца, които мечтаят за книга и от 8 декември ще публикуваме новите списъци. Децата в списъка са със собствените си имена или с псевдоними, които са им избрали хората, за да запазят личното им пространство", каза в интервю за Радио Благоевград Цвета Брестничка, председател на асоциация "Родители".

Самата платформа е лесна за работа. Влизате в нея, намирате дете, на което искате да изпратите желаната от него книжка, след което на мейла си получавате информация къде да бъде изпратен подаръка Не даваме директен контакт с децата, защото знаете, че те трябва да бъдат защитени", допълни Брестничка.

Желанията на децата са събрани с помощта на членовете на Национална мрежа за децата, които всеки ден работят в подкрепа на деца и техните семейства. С тяхна помощ всяка магия ще достигне точно до детето, което я очаква навреме за Коледа.
"Това са деца с нисък социален статус, деца от институции, деца със СОП и др.", каза още Цвета Брестничка.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Цвета Брестничка чуйте в звуковия файл...

Вижте още

Радостина Славкова: Гражданската активност има силата да накара правителствата да инвестират в проекти, добри за хората, околната среда и климата

„ Уверени сме, че гражданската активност има силата да накара правителствата да инвестират в проекти, добри за хората, околната среда и климата “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова от екологичното сдружение “За Земята“. Тя призова слушателите да се включат в кампанията „EU Cash Awards“ (Награди за европейско финансиране), инициирана..

публикувано на 18.04.21 в 10:29
Иван Шопов

Иван Шопов: Винаги когато се използва българският фолклор, да остава честота след него

  Във фокуса на вниманието ни е „ELATE”, дългоочакваният дългосвирещ албум на колаборативната формация TRIGAIDA, един от най-новите музикални проекти на многоликия електронен артист и музикален продуцент Иван Шопов, смесващ традиционен български фолклор със съвременна електронна музика. Той беше представен на 8 април под формата на онлайн концерт и..

публикувано на 17.04.21 в 20:01

Гимназисти от Югозападна България мерят сили в състезание по автомобилизъм

Два дни гимназисти от Югозападна България мерят сили и демонстрират своите теоретични знания и практически умения по автомобилизъм.  Форумът започна с техническа конференция, участниците решаваха тест по безопасност на движението по пътищата и задачи по автомонтьорство, а този следобед започна и най-атрактивната част от състезанието – майсторско..

публикувано на 16.04.21 в 15:35

Фондация „Възраждане на Българските села“ организира конкурс на тема „Историята на моето село“

Фондация „Възраждане на Българските села“ организира детски конкурс на тема „Историята на моето село“.  Ето и изискванията към участниците: - Направи видео от 2 минути с телефон и спечели лаптоп.  - В конкурса могат да участват читалища на села със собствен профил във Фейсбук, като  се включват в конкурса с пост „Ще участвам.“ - Всеки..

публикувано на 16.04.21 в 12:37

Рестартирай Европа: Нов прием на заявления по проект „Родители в заетост”

Вече повече от година COVID-19 се разпространява бързо из целия свят. Правителствата наложиха мерки, които целяха ограничение на разпространението на вируса, като затваряне на училищата, карантини, домашна изолация и други. Всяко от ограниченията се отразява на децата или на домакинството, в което те живеят. Тези обстоятелства са извън..

публикувано на 16.04.21 в 11:19

Пилотна анаеробна инсталация в Благоевград

С  „Първа копка“ днес започнаха строителните дейности по изграждането на нова модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци . Инсталацията ще се изгради в землището на благоевградското село Българчево, а биоразградимите отпадъци ще се събират от общините Благоевград, Рила, Кочеринова, Симитли и Бобошево. „Изграждането на..

публикувано на 15.04.21 в 14:34

„Пирин“ измъкна точка от „Миньор“

 В дербито о 27-я кръг на Втора футболна лига лидерът в таблицата  „Пирин“(Благоевград) успя да се добере до точка при гостуването си на „Миньор“(Перник). Домакините поведоха още в 7-та минута  с гол от дузпа на Борис Галчев. Дузпата бе отсъдена за  нарушение на Исуф срещу Слишков в наказателното  поле. В 86-та минута от пряк свободен удар..

публикувано на 15.04.21 в 12:17