Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Ваксината срещу COVID-19 ще защити нас и близките ни

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград-БНР, гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия София коментира най-често срещаните въпроси на слушатели, свързани с ваксините срещу COVID-19.

„Това, което знаем от научните публикации и съответните проучвания е, че както всяка друга ваксина нежеланите реакции се разделят на две големи групи – локални и системи. Към локалните  са тези, свързани с мястото на приложението на ваксината.  С най-голяма честотата е болката от инжекцията, леко подуване, зачервяване на мястото на апликацията. Системните реакции са свързани с грипоподобни симптоми – умора, главоболие, мускулни болки. Малък е процентът на повишена температура и треска, увеличени лимфни възли под мишницата, където е поставена ваксината.  

Важно е да се знае, че това са  нормални реакции, характерни при поставянето на всяка друга ваксинация и се проявяват най-често в първите дни на ваксинирането. Любопитно е, че от съобщенията, които получаваме, страничните реакции са по-силно изразени при младите хора, при възрастните тежестта и интензитета не е толко силно проявен“ . Тя припомни, че  алергичните реакции не могат да бъдат предвидени, особено, когато става въпрос за нов лекарствен препарат, с който се срещаме за първи път, но това не би трябвало да предизвиква страх. Най-често това се наблюдава при хора, които имат подлежаща история и повишена чувствителност.

Доколко е възможно хора да се разболеят и след поставяне на ваксина, възможен ли е такъв остатъчен риск? „Важно е гражданите да знаят, че сама по себе си ваксината няма как да ни разболее. Тя стимулира нашата имунна система да се бори при срещата с този патоген. Проучванията изследват ефикасността на ваксината и се представят съобщенията за процентите за ефективност. Те  са около 95, което е много добър процент, както при повечето ваксини за превенция на респираторни инфекции. Т.е. създава се достатъчно добра защита, която да ни предпази. Трябва обаче да знаем и още нещо, което е основен принцип при ваксинопрофилактиката: поставянето на самата инжекция е свързано с определен период от време, през който имунната ни система трябва да „заработи“. Този критичен период най-често е след първата доза, в който нашата имунна система работи, но не е напълно готова с пълната си защита. Тогава в този кратък период е възможно човек да се разболее, но това е теоретична възможност, практически не вярвам. Затова е важно преди ваксинацията да се спазват противоепидемичните мерки, както и през целия цикъл от 3 седмици, докато се постави втората ваксина. Затова първо се извършва преглед, за да разберем дали има прояви на болест.“

Д-р Баймакова коментира и колебанията на гражданите коя ваксина да предпочетат. „Няма такова правило. Всички ваксини преминават през отделните етапи, одобрение и влизат в употреба. Основната ни цел е да осъществим ваксинопрофилактиката, за да защитим себе си и близките ни, мислейки за цялото ни общество и живота, който искаме да върнем. Не трябва да има страхове в тази посока. Да се обърнем към общопрактикуващите лекари и да тръгнем с доверие, за това, което ни предстои и да следваме препоръките.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още
Паркова зона около въжения мост в Благоевград

Парковата зона около въжения мост в Благоевград се нуждае от почистване и обновяване

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“ – едно предпочитано място за отдих и отмора на жителите и гостите на Благоевград, което обаче, в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и..

публикувано на 04.03.21 в 15:05

„Бранимира и вишневото дърво”– книга с кауза

На 3 март официално стартира продажбата на романа „Бранимира и вишневото дърво”. Целият приход от продажбата на книгата, ще бъде дарен в подкрепа на двойка с репородуктивни проблеми. Автор на романа и създател на инициативата „За да се роди още едно българско дете” е Ивайло Митев: „Книгата „Бранимира и вишневото дърво” продължава няколкото..

публикувано на 04.03.21 в 13:58

Един американец в България: Josh was here

Джош е от Детрой, Мичигън. Страстта му е фотографията и е обиколил 25 държави. В България е за трети път: „Имате много традиции, много празници. Нося моята мартеничка днес. Имате много свежа храна. Доматите в САЩ имат вкус на пластмаса. Много ми харесват планините.” България не е популярна страна сред американците, признава Джош.  Когато..

публикувано на 04.03.21 в 13:37

Стари снимки и фотоси разказват 95-годишната история на Читалището в Сатовча

Във връзка с 95-годишнината от създаването на Читалище "Св. св. Кирил и Методий – 1926" – с. Сатовча, читалищният библиотекар Анна Начева, започна свой личен проект под надслов "Читалището – моят светилник". На личната си страница в социалната мрежа г-жа Начева вече започна да публикува лични фотоси и такива от читалищния архив, без някаква..

публикувано на 04.03.21 в 12:46

Виктор Стоянов: Националните каузи могат да ни обединят като народ и общество

За българския дух няма граници, така е било в миналото, така е и днес, и доказателство за това можем да открием в две родолюбиви инициативи, чийто автор е един млад човек, посветил се на каузата за обединението на всички българи по света. Той се казва Виктор Стоянов, мечтата му е българите по света да носят в сърцата и в умовете си българската..

публикувано на 04.03.21 в 12:43

Благоевград отбеляза Националния празник – 3 март

С камбанен звън в двора на черквата „Въведение Богородично“ – Благоевград започнаха честванията по повод 143 години от освобождението на България от османско иго. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим  и свещеници от храма отслужиха панихида за загиналите за свободата. Почит към националните герои отдадоха кметът на община..

публикувано на 03.03.21 в 14:21

143 години от Освобождението на България

Благоевград отбелязва тържествено 143 години от освобождението на България от османско робство.  В знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на мястото на посрещането на руските воини с майор Орлински през 1878 г., която се намира до централния вход на стадион „Христо Ботев“.   Глава пред освободителите..

публикувано на 03.03.21 в 11:28