Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благоевград ще има Мемориален комплекс "Алея на бойната слава"

Комисия, определена със заповед на кмета на Благоевград Румен Томов, единодушно утвърди Мемориалния комплекс „Алея на бойната слава“, включваща скулптури на четирима генерали и възстановяване на „Паметника на незнайния македонски четник“ на моста над река Бистрица, свързващ площад  „България“ с площад „Мите Марков“.

След проведени две срещи с обществеността проектът „Мостът на генералите“, състоящ се от 4 скулптури на видни личности, свързани с освобождението на Пиринска Македония и Горна Джумая, стартира.

На заседанието днес беше представено експертно становище от проф. Тодор Тодоров, скулптор, работещ в сферата на монументалната скулптура в градска среда, с богат международен опит. След като се е запознал на място, както и с материалите, използвани на този етап при изграждането, размерите на всички елементи, чертежи и допълнителен снимков материал, представя експертното си становище, с което изразява подкрепа за „родолюбивата идея на благоевградската общественост и нейното ръководство да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия по времето на Балканската война, освобождавайки Горна Джумая и Пиринска Македония“.

Проведената днес комисия утвърди на възловото за Благоевград място да бъдат поставени скулпторите на генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.

Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, както и съгласуване на проекта с Министерство на отбраната, с което вече са проведени предварителни разговори и се разчита на осигуряването на материал за изграждането на скулптурите.


Вижте още

Водачи с отнети шофьорски книжки в Кюстендилска област

Водачи с отнети шофьорски книжки в Кюстендилска област В рамките на операцията, проведена за времето от 22 до 27 януари, пътни полицаи са проверили по пътищата на Кюстендилска област 1021 МПС и 1183 лица. „ 13 водачи са с отнети СУМПС и прекратена регистрация на автомобилите за управление след употреба на алкохол, 4-а са..

публикувано на 28.01.21 в 11:42

Управители на пет общински фирми избират в Перник

Сесия на Общинския съвет се провежда в Перник. На заседанието ще бъдат избрани управители на пет от общинските фирми и ще се вземат решения за създаването на ниви социални услуги.  Сред докладните, които ще се обсъждат в зала е и писмо на група интелектуалци с искане за реновиране на Мемориала на миньорския труд в Перник . Сред инициаторите са и двама..

публикувано на 28.01.21 в 10:35

Перничани посрещнаха с интерес ледената пързалка в града

Перничани посрещнаха с голям интерес новооткритата ледена пързалка в града. Съоръжението предлага нови възможности за осмисляне на свободното време в условия, когато спортуването на закрито е забранено и още в първите часове десетки жители на града се възползваха от тази възможност. Пързалката бе открита в късния следобед вчера. Тя се намира в центъра..

публикувано на 28.01.21 в 10:18

Общинският съвет в Кюстендил ще поведе първото си заседание за годината

Общинският съвет в Кюстендил ще поведе 17-то си заседание днес. В първата за годината сесия се предвижда се да бъде създадена временна комисия, която да проведе процедурата по избор на зам.-председател на местния парламент. В дневния ред на заседанието е включена докладна записка за удостояване със „Почетен гражданин на град Кюстендил” на доц. д-р..

публикувано на 28.01.21 в 09:46

Потребителите на социални услуги от село Долно Драглище очакват да бъдат ваксинирани

Все още не е започнала ваксинацияна в двете социални заведение в село Долно Драглище, община Разлог.  Подадена е информация за броя на хората и персонала, желаещи да се ваксинират, каза Гергана Попниколова, управител на защитено жилище за деца с увреждания и на дома за възрастни хора „Свети Пантелеймон“.  В Защитеното жилище всички..

публикувано на 28.01.21 в 09:33

Отиде си Ставри Карамфилов

Големият театрален режисьор Ставри Карамфилов напусна този свят.  Поколения ще си спомнят силните постaновки, които той сътвори на сцената на Драматичния театър "Никола Вапцаров" – Благоевград, сред които "Едип", "Антигона", "Нирвана"...  Иновативен, с оригинални идеи, с многомащабно мислене, с многопластови решения в театралния изказ, Ставри Карамфилов..

публикувано на 28.01.21 в 09:29

90% от учителите в Разлог са готови да се тестват с антигенни тестове

10 потребители в Дом за стари хора "Св. Димитър" в Разлог са дали съгласие на този етап да бъдат ваксинирани, съобщи директорът на дома Катя Татарска. В момента в социалното заведение има 20 човека, като капацитетът не е запълнен, тъй като заради пандемията е ограничен приемът на нови потребители.  От Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни..

публикувано на 28.01.21 в 09:07