Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обявиха литературния конкурс "Ева"

Народно читалище "Никола Вапцаров – 1866" – Благоевград, Творческо обединение "XXI" век и Литературен клуб "Огнище" обявиха четвъртото издание на литературния конкурс "Ева". Конкурсът е в два раздела "Поезия" и "Проза" на тема "Жената в миналото и днес". Няма ограничения във възрастта или професията на участниците, всеки може да участва, но само с едно произведение  – стихотворение, есе или разказ.

Тричленно жури ще оцени и класира творбите от първо до трето място в двата раздела, осигурен е награден фонд. За първи път ще бъде присъдена специална награда в памет на поетесата Маргарита Лапева, която напусна този свят миналата година.

Творбите могат да се изпращат на адрес: Благоевград 2 700, площад "Македония" № 1, НЧ "Никола Вапцаров – 1866" или на имейл адрес: chit_bl@abv.bg, за конкурса "Ева". Крайният срок за изпращане на творбите е 21 февруари 2021 г., а на 6 март ще бъдат обявени и наградени класираните на първите места.

Организаторите напомнят, че всеки участник следва да изпрати произведението си в три екземпляра, като не забрави да приложи на отделен лист и своите лични данни за обратна връзка.

Най-добрите произведения ща бъдат публикувани в литературния алманах на читалището, който тази година ще бъде юбилеен, тъй като Народно читалище "Никола Вапцаров" отбелязва 155 години от своето създаване – каза в предаването "Днес" Илиян Юручки, секретар на НЧ "Никола Вапцаров".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл – > 

Вижте още

Утре събират опасните отпадъци в Перник

Първата кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата в Перник ще се проведе на 16 април, съобщиха от общинския пресцентър. От 10 до 13 часа мобилният събирателен пункт ще бъде разположен в центъра на града на паркинга до музея, а от 13,30 ч. до 16,30 ч. в квартал "Изток"- пред кметството. Перничани ще могат..

публикувано на 15.04.21 в 10:25

Купи подарък – дари надежда

Купи подарък – дари надежда – под този наслов в Перник отвори врати великденска изложба – базар със сувенири, изработени от хора с увреждания. Изложбата се организира със съдействието на община Перник. Инициативата е  на арт магазин „Направено с любов“, в който се продават на консигнация  произведения на хора с увреждания и майки на деца..

публикувано на 15.04.21 в 10:21

Движението в тунел „Мало Бучино“ на автомагистрала „Струма“ е двупосочно в тръбата за София

Движението в тунел „Мало Бучино“ на автомагистрала „Струма“ е двупосочно в тръбата за София. Заради ремонтни дейности ще бъде ограничено преминаването в тръбата за Кулата.  От АПИ предупреждават шофьорите да карат с повишено внимание, със съобразена скорост и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

публикувано на 15.04.21 в 07:40

96 нови случаи на COVID-19 в област Благоевград

2517 са новите случаи на коронавирус у нас или 16,5 процента от направените 15 297 теста през изминалото денонощие. Данните на Единния информационен портал показват лек спад в броя на пациентите с Covid-19, които се нуждаят от болнично лечение – те са 9685, от тях 807 са в интензивни отделения. 125 души са починали, като излекувани са посочени 3647..

публикувано на 15.04.21 в 07:05

Предимно облачно, температури 10-15 градуса

Днес облачността ще е променлива, в крайните югоизточни райони все още с превалявания. Ще духа умерен, по поречието на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина временно силен запад-северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Хладно време с преобладаващи максимални температури между 10° и 15°, в София около 10°. Над планините..

публикувано на 15.04.21 в 07:01

Генералният директор на БНР пита премиера защо бюджетът на БНР е намален, а на БНТ и БТА – увеличен

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати  писмо до министър-председателя  по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.  Балтаков пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато в същото време е одобрен трансфер към Българската национална телевизия..

публикувано на 14.04.21 в 17:55

Кампания в защита на животните в Банско

Кампания  в защита на животните, подкрепена от Община Банско, започва от началото на тази седмица . На много обществени сгради, както и на места с висок интензитет на посещения от граждани и гости са разлепени специални съобщения с апел да не се нараняват бездомни кучета и котки, както и информация за законовата уредба за посегателства над животни...

публикувано на 14.04.21 в 17:05