Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград отбеляза 148 години от обесването на Васил Левски

Днес отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски. Благоевградската общественост поднесе венци и цветя пред бюст паметника на Апостола.

Десетки благоевградчани се поклониха пред неговото дело и неговия идеал за чиста и свята република.

Венци и цветя бяха поднесени от кмета на Благоевград Румен Томов и зам.-кметовете на община Благоевград, зам.-областния управител Атанас Стоянов, представители на държавни институции и ученици.

В официалната церемония участие взе и военното формирование 26 400 в Благоевград.

Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград, която носи неговото име, също отдадоха почит на своя патрон. Те изнесоха и рецитал със стихове, посветени на Апостола.


Чуйте в звуковия файл репортажа на Боряна Кърпачева:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Над 9000 лева събраха за Теди на концерт в Благоевград

9177.60 лв. и 50 евро е събраната сума в подкрепа на Теди. Децата на Благоевград танцуваха и пяха в подкрепа на 9-годишното момиче. Благотворителният концерт-спектакъл се състоя в зала „Пейо Яворов“, където повече от два часа публиката не спря да аплодира децата с големи сърца от Балетна школа „Релеве“, Център за танци „Влахов“, "Денс Студио..

публикувано на 16.04.24 в 14:28

Артисти от "Клоуни без граници" забавляваха хора в риск от Кюстендил

Артисти от германската организация "Клоуни без граници" посетиха и забавляваха обитателите на Центровете от семеен тип "Сияние" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Синева". Клоуните изнесоха две представления пред близо 50 младежи с увреждания. "Клоуни без граници" е международна неправителствена организация, състояща се от..

публикувано на 16.04.24 в 13:52

Пожар унищожи осем къщи в кюстендилско село

Пожар в землището на кюстендилското село Кутугерци унищожи 10 дка иглолистна гора и 8 сгради. Огънят е бил загасен рано тази сутрин. Пожарът е загасен от три екипа на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“в град Кюстендил.  По данни на Югозападното държавно предприятие в гасенето са участвали и 20 горски служители. Установена..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

Радомир се включва в националната кампания „Община без отпадъци“

Община Радомир се включва в националната кампания „Община без отпадъци“, съобщиха от администрацията. На 20 и 21 април, по повод Деня на Земята, се организира почистване на всички населени места в общината. Събитието е част от годишната кампания на Община Радомир. Тя ще се проведе в няколко етапа и включва почистване и облагородяване на всяко населено..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Перничани почитат паметта на летец от Втората световна война

Перничани ще почетат паметта на геройски загиналия при отбраната на София по време на бомбардировките през Втората световна война кап. Димитър Попов. Пилотираният от него самолет е свален на 17 април 1944 година в землището на Перник. В историята на българската авиация 17 април 1944 година е известен като „Черният Великден”. Тогава при последното и..

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", предаде БНР.  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за..

публикувано на 16.04.24 в 10:52

Откриват Общностен център в Благоевград

Официална церемония по откриване на обект „Изграждане на Общностен център и детска  площадка“ ще се състои в Благоевград. Той е по проект за интегриране и приобщаване на ромите в община Благоевград.  Събитието ще се проведе на 29 април от 13:00 часа на  ул. „Свобода“ в Благоевград. Над 960 хил. евро се инвестираха в създаването на..

публикувано на 16.04.24 в 09:48