Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословното хранене на децата е „мисия възможна“

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове, вече задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това предвижда новата Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за децата, която влезе в сила на 13 февруари.

Според нея, биохрани, произведени по европейските регламенти, също могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения.

Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода, без добавка на сол. Може да се предлага охладена или замразена риба. Допустимо е децата да получават мляно месо и лютеница, обаче само, ако са направени по браншовите стандарти. Според новата Наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

„Това е абсолютно изискана, съвременна Наредба, която допълва предходната Наредба номер 8 от 2018 г., в която бяха определени основните щрихи, именно за качеството на храните. В случая, отново качеството трябва да бъде най-добро. За всички храни, за които имаме утвърдени стандарти, те трябва да бъдат спазвани, а това са основните български храни - мляко и млечни продукти, кашкавал, сирене, кисело мляко, имаме стандарти и те са абсолютно задължителни“ – коментира за Радио Благоевград проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Тя допълни, че се забранява използването на всякакви технологични  добавки в храните, предназначени за деца и юноши.

„Във всички имитиращи продукти има много вредни съставки като хидрогенираните мазнини, които са богати на трансмастни киселини, които пък са много рискови за здравето и затова, не трябва да бъдат профилактирани още в детска възраст“ – уточни проф. Байкова.

Тя препоръча в детските менюта да бъдат влагани продукти и съставки, които да са здравословни и в същото време, хранителни. Да се избягна консумацията на сладки, пържени и тестени храни като десерти, вафли, чипсове и закуски.

Проф. Донка Байкова

Според проф. Байкова, храненето в семейството е много важно, затова то трябва да се възпитава още в ранна детска възраст.

„Майките, могат да предлагат за десерт натурални плодове, смути или, ако е сладкиш, той да бъде съобразен с последните препоръки на специалистите. Да бъде с пълноценни зърнени съставки, с лек млечен пълнеж, да бъде приготвен не с бяла кристална захар, а с толкова полезния пчелен мед, например“ – препоръча експертът по хранене и диететика.

Супата, която се консумира в семейството трябва да бъде лека. Пет пъти седмично трябва да присъства месото в менюто, но то не трябва да бъде тлъсто. Рибата, трябва да бъде на трапезата ни поне един път или два пъти седмично, добре е да се правят един или два разтоварващи дни  в седмицата. Варивата също трябва да присъстват в менюто ни, защото те са много полезни и за децата. В новата Наредба има разширение и за гамата мазнини – препоръчва се рапично, царевично масло, зехтин и  други.

Проф. Донка Байкова обърна специално внимание на закуската, която трябва да приготвят родителите за своите деца в училище.

„Моята препоръка е, родителите да изпратят децата си на училище с някаква пълноценна закуска - топъл сандвич с пълнозърнест хляб, с някаква лека подплънка с извара, сирене и кашкавал, които са качествени. Непременно да има някакъв плод или сезонен зеленчук. Много важно е децата да пият достатъчно количество вода, като за препоръчване е да пият изворна вода /със светлосините капачки/ или изворна вода /с розовите капачки/. Тя трябва да се сменя, да не бъде еднообразна. Може да се приготвят натурални сокове от плодове, както и айрян, но без добавена сол, както е изискването в новата Наредба“ – уточни проф. Донка Байкова.

Според нея, Наредбите са едната страна на здравословното хранене при децата, но и родителите имат голяма отговорност за това.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37