Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Ташева: От депозитната система няма губещи, всички ще спечелим

Снимка: архив

„Най-важното е, че от депозитната система няма губещи, всички ще спечелим. Защото сега тези бутилки влизат в така наречена токсична икономика, „изтичат“ от домовете ни в реки, дерета, изгарят се в ТЕЦ-ове или се заравят в сметища. Вместо това, нека върнем тези бутилки в икономиката като чист материал за рециклиране или повторно ползване“, призова слушателите на Радио Благоевград Евгения Ташева, координатор „Нулеви отпадъци“ в екологичното сдружение „За Земята“. Тя подчерта големия интерес към проведената международна онлайн среща по въпросите на депозитните системи, организирана от екологичното сдружение. Един от основните изводи, споделени на събитието "Депозитната система: бутилки с бъдеще" е, че на повечето места с добър опит, системата се управлява от производителите. За съжаление България изостава от този процес, въпреки известните традиции и единичните примери за прилагане на депозитната система. Нещо повече в публикувания за обществено обсъждане Национален план за управление на отпадъците тя дори не е спомената. „Това е доста притеснително предвид и законовите цели, които имаме да покриваме като държава членка на ЕС, за обратно събиране и рециклиране на точно пластмасовите бутилки. Ние със сигурност ще пишем становище, с което предлагаме тази система да бъде част от националния план, ще го публикуване и всеки гражданин ще може да го подкрепи“, каза още Евгения Ташева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19