Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парковата зона около въжения мост в Благоевград се нуждае от почистване и обновяване

8
Паркова зона около въжения мост в Благоевград

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“ – едно предпочитано място за отдих и отмора на жителите и гостите на Благоевград, което обаче, в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и фонтани са само част за проблемите, които правят впечатление.

„Намираме мястото за много занемарено, опасно за игра на деца, та дори и за възрастните. Аз си спомням като дете, когато този парк беше поддържан и работещ, беше чисто, беше едно от най-хубавите места в града, но сега, за съжаление е в окаяно състояние. Дори и заведенията, които са наоколо, не допринасят да е поддържано и хубаво. Достатъчно плащаме данъци на Общината, да се надяваме, че ще вземат мерки, защото мястото не е приятно“ – коментира жител на Благоевград, който бе избрал това място за разходка със своето семейство.

Той постави въпроса и за честата практика, собствениците на кучета да разхождат домашните си любимци в този парк, което е притеснително.

Собствениците на кучета, с които разговаряхме, споделиха, че наистина често разхождат питомниците си там, защото няма много хора, а и са малко местата в града, където спокойно могат да разхождат домашните си любимци.


Намиращата се в този парк, единствена по цялата алея до „Бачиново“, чешмичка е в много лошо състояние – разбита, мръсна и пълна с боклуци. Плочките, около и пред нея, също са разбити. Районът наоколо е непочистен от паднали листа и клони. Особено притеснително е състоянието на коритото на реката, което е затлачено с битови отпадъци, сухи клони, дървета и друга изсъхнала растителност. При топенето на снеговете и очакваното пълноводие, това наистина може да се превърне в сериозен проблем.

Въженият мост също се нуждае от спешен ремонт, тъй като видимо е амортизиран, което го прави и опасен. Според хората, съоръжението е наклонен в едната посока и е доста нестабилно.

„Мостът не е безопасен, а може да се направи и по-атрактивен, виждал съм подобни в други градове“ – коментира жител на Благоевград.


Децата също не харесват това място за игри и разходки. Детският кът към съседното заведение е недостатъчен за всички малчугани, които искат да се забавляват.

„Трябва да има повече люлки, пързалки и други детски съоръжения, има нужда и от обновяване на велоалеята“ – споделиха децата.

„Досега с внучето хвърляхме камъни в реката, даже не мога да го накарам да си тръгнем. Много обичаме да идваме тук, но няма кошчета. Ето, пила съм кафе, но държа боклука си в ръка, този контейнер е много стар. През лятото идваме тук на плаж, мястото е хубаво, но трябват подобрения. Може да се направи и детска площадка, защото тази е към заведението и не е много удобна“ – сподели баба, която се разхождаше със своето внуче. Според нея, трябва поддръжка на района, но и самосъзнание да пазим съграденото.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29