Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава възобновяването на храм „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ

6
Храмът „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ

Вече цяла година продължава кампанията по обновяване на храма „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ. С тази нелека задача се е заел местният свещеник Никола Чопаков, чиято е инициативата за обновяването на черквата. Вече са направени доста подобрения, благодарение на дарители и спомоществуватели, но има и още много неща, които трябва да се направят, за да бъде храмът подходящ за богослужение.
Храмът „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ

„За самия храм няма много данни. Той се намира в района на гробището на село Ключ. Неговото построяване започва отец Георги Кавчиев от село Скрът, който почина преди няколко години. След назначаването му в селото като енорийски свещеник, след 70 - те години на миналия век, той решил да направи храм в гробищното място, за да може хората да извършват там опелата на починалите, както е по канон. Затова, той решава да поеме инициативата за построяване на храм „Света Екатерина“. Аз не го наричам параклис, а храм, защото параклисът е малък по площ, а този храм не е малък, той е 108 кв. метра, така че, аз го наричам храм“ – уточни за Радио Благоевград свещеник Никола Чопаков.

Според него, заради упадъка на селото, започва и разрушаването на храма. Районът се обезлюдява, няма кой да се грижи за черквата, започват и вандалски прояви, които също нанасят щети по сградата.

По времето на предишния свещеник отец Йордан, Дирекцията по вероизповеданията отпуска средства, за да може да започне възобновяването на черквата. Поетапно е започнало изграждането на нов покрив, на дървената чатма отвътре, но ремонтите са спирали и са започвали отново във времето. Имало е и набези, открадната е била и камбаната на черквата. Пет години след назначаването му като свещеник, отец Никола Чопаков създава контакти с жители на Ключ, живеещи в други населени места, които му помагат за да бъде възобновен храмът.


„От преди 1 година до днес, направихме вътре мазилка, положи се нова електроинсталация, прекарахме тръби, за да може да има вода в храма. 

Нови икони ни се дариха от г-н Велинов от Дирекция по вероизповеданията. За рамкирането на иконите ни помогна Георги Стойков, който е израснал в селото. За обновяването на храма ми помогна и г-н Йордан Латинов, който също е израснал в село Ключ. Той е радетел и помага не само за тази черква, а и за главната черква „Свети Пророк Илия“ в селото. Най-важното, което трябва да се направи сега, е в самият храм да има утвар, за това трябват най-спешно средства. Хората даряват, но не могат да даряват безкрайно, защото и те имат грижи  – сподели още свещеникът.

Всеки, който има желание да помогне за възобновяването на храм „Света Екатерина“ в село Ключ, може да се свърже с отец Никола Чопаков.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Никола Чопаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39