Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече има утвърден модел за дарения на книги за Северна Македония

Всеки, който желае, вече може да дари български книги в Република Северна Македония, благодарение на утвърден модел. Това съобщи за Радио Благоевград Виктор Стоянов, инициатор на Кампанията “Изпрати българска книга в Македония“.

„Вече имаме официално създаден модел от Агенция “Митници“ на Северна Македония, според който, всеки който желае да дари книги, трябва да си подготви двустранно подписан договор за дарение на книгите, като те трябва да бъдат под 1000. Смятам, че това е огромен успех, който постигнахме, тъй като 30 години, различни хора внасяха и внасяхме книги по багажници, по 20, по 30 броя и не беше ясно, защо български книги са спирани на границата. Понеже не познавахме митническото законодателство, митничарите се възползваха, за да ни подвеждат, че по различни причини, книгите не са допуснати. Когато бяха спрени книгите, аз и консулът ни Георги Христов бяхме излъгани затова, че има цензура на книгите в Северна Македония. На следващия ден, Агенция „Митници“ излезе с официална декларация, че цензура няма и че книгите били отказани от българското посолство, което е лъжа. Но, позитивът от цялата ситуация е, че вече имаме утвърден модел за дарение на книги и призовавам всеки, който желае да се включи в тази Кампания“ – коментира Виктор Стоянов.

Виктор Стоянов

Той съобщи още, че благодарение на това споразумение, в началото на април, в Северна Македония вече са внесени 920 броя книги – „Български народни песни“ от братя Миладинови – фототипно издание, над 600 от тях са раздадени. Общо над 900 души, живеещи в западната ни съседка, вече са получили българска книга.

Намаляване цените на роуминга в Северна Македония и инсталиране на сателитна българска телевизия са двете основни цели, които си поставят в близко бъдеще Виктор Стоянов и хората, които подкрепят неговата инициатива. В град Битоля, вече е инсталирана първата българска сателитна телевизия. Предстои внасянето на специализирана българска литература, към която има огромен интерес, особено към историческата.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:

Виктор Стоянов е инициатор и на още една общонационална кампания „Да върнем костите на цар Самуил“.

„Над 10 хиляди са събраните подписи в онлайн петицията, подкрепяща инициативата. Водят се предварителни разговори с някой наши общественици за създаване на Комитет „Цар Самуил“, така сме го нарекли. Неговата дейност ще бъде насочена не само към връщането костите на Цар Самуил в пределите на днешна България, а и популяризиране на неговия живот и дело. Цар Самуил е погребан в рамките на тогавашна България, в своята царска резиденция на остров „Свети Ахил“ и той, като български цар, трябва да почива на българска територия“ – уточни Виктор Стоянов.

Една от бъдещите цели на Комитета „Цар Самуил“ е да се изгради хубав паметник на българския владетел и в град Петрич. Има идея, този Комитет да бъде учреден на 16 април, в Деня на Българската конституция, но все още не е ясно, дали ще се осъществи това намерение. В тази организация ще бъдат поканени да участват видни експерти от различни сфери на културата, историята, археологията и други.

По повод другата идея, в София да гостува, макар и временна изложба, в която да бъдат изложени за два – три месеца костите на Цар Самуил, Виктор Стоянов сподели, че тази инициатива трябва да се реализира на дипломатическо ниво.

„Мога само да каже, че това е първата ни реална цел. Ако успеем да направим такава изложба, това ще бъде страхотен успех и първата, задължителна крачка към връщане костите на Цар Самуил в пределите на днешна България“ – сподели още Виктор Стоянов.

Подробностите можете да чуете в продължението на интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39