Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Режисьорът Анастасия Събева: С всеки спектакъл разбирам нещо различно за себе си

7
Снимка: Антоний Христов & Велизар Емануилов

  Във фокуса на вниманието ни е новият спектакъл на Анастасия Събева – „Радован III“, по легендарната пиеса на световноизвестния сръбски драматург и сценарист Душан Ковачевич, чието първо премиерно представление беше на 7 април на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“, а второто е на 16 април. Трагична комедия за живота на балканския човек, напуснал идиличния си роден край в провинцията, за да заживее в апартамент на 12-ия етаж в един от хилядите блоково в града – „вертикална улица“, както се отбелязва и в анотацията, в която животът на никого не е това, което би желал да бъде, но и нищо никога не се променя.

  Сценографията е на Ивайло Николов, композитор е Асен Аврамов, хореографията – на Александър Манджуков, а въздушната акробатика е на Емил Видев.

  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ с Анастасия Събева:


  Анастасия Събева е завършила „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Носител е на отличията: НАЙ-НАЙ-НАЙ за Режисура за драматичен театър, випуск 2014, на специалната награда за "Полет в изкуството" на Фондация "Стоян Камбарев" през 2015 г. за спектаклите "Женска управия" и "Антихрист", Специална грамота за "Антихрист" по Емилян Станев – Друмеви театрални празници 2015, Грамота на Министерство на културата за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност 2018.


Галерия

Вижте още

Двама докторанти от ЮЗУ спечелиха призовите места в конкурсa „Млад икономист – 2021“

Радостина Емилова Юлева – Чучулайна и Филип Райчов Иванов спечелиха призовите първо и второ място в националния конкурс „Млад икономист – 2021“. Те са победителите в категорията „докторанти“ на авторитетния конкурс, организиран за 17-та година от Съюза на икономистите в България.   „ Това, което е много радващо, че тази година..

публикувано на 11.06.21 в 19:59

Ремонтът на пътя за Рилския манастир може да продължи и още една година

Такава прогноза направи в интервю за Радио Благоевград кметът на община Рила Георги Кабзималски. "Работата, която предстои е много и тя е много отговорна, защото се работи в много важен участък. Там няма възможност за обходен път и има и ограничения за автомобилистите, които са неизбежни. Ако ремонтът бе в района на село Падала – там има..

публикувано на 11.06.21 в 17:13

Академия за доброволци се провежда в Благоевград

Ученици от гимназиалните класове на училища от Благоевград участват в Академия за доброволци, чийто домакин е Регионалният исторически музей в Благоевград. Организатори на събитието са Местната комисия за борба с трафика на хора и Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет , в партньорство с Община..

публикувано на 11.06.21 в 15:00

За младите учени от благоевградско Седмо училище

Новите технологии и българското образование – тази симбиоза може да бъде усетена в кабинетите по природни науки и математика на благоевградското Седмо училище „Кузман Шапкарев“. От днес модерният научен комплекс, създаден чрез Националната програма “Изграждане на училищна STEM среда” , се допълни с още няколко специализирани кабинета. 300 хил...

публикувано на 11.06.21 в 14:14

Какво трябва да знаем преди да започнем своя онлайн бизнес

В Благоевград предстои да се проведе обучение (на 19 и 20 юни)   на тема „ Основи на електронната търговия". Целта е да бъдат дадени ценни насоки на хората, които желаят да научат повече за стартирането и развитието на собствен онлайн бизнес или да дигитализират текущата си физическа дейност, но изпитват трудности и несигурност. „В..

публикувано на 11.06.21 в 13:50

Ще има ли гарантирани пазари за тютюна от Европейския съюз

Възможностите за осигуряване на дългосрочни и гарантирани пазари за тютюна от Е вропейския съюз, бе основна тема на проведените видеоконферентни срещи на ръководството на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн / ELTI /, чийто президент е българинът Цветан Филев, с трите най-големи мултинационални цигарени компании...

публикувано на 11.06.21 в 11:00

На Спасовден в благоевградското село Горно Хърсово

На Спасовден отиваме до благоевградското село Горно Хърсово. То е единственото населено място на територията на общината, което отбелязва своя храмов празник на този ден. В навечерието на вековния юбилей на църквата „Възнесение Господне“ местните жители вече могат да се похвалят и с възстановения Божи дом. Традиционният събор на родовете от..

публикувано на 10.06.21 в 14:26