Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

Д-р Магдалена Баймакова

През пролетта  освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите, които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората. Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград.

„Самото ухапване от кърлеж обикновено остава незабелязано от хората, те  не са огледали достатъчно добре своето тяло, а понякога се пренебрегват тези малки членестоноги, които са преносители на доста заболявания. По време на ухапването те отделят субстанция и успяват да потиснат усещането за убождане и допир и по този начин остават незабележими от хората.


Не всички кърлежи носят различни инфекциозни причинители и по този начин не всяко ухапване е причина за развитие на заболяване. Но е важно да се знае, че след ухапване от кърлеж, или предположение за такова, трябва да се следи развитието на симптоми. Те са доста разнообразни и са различни при отделните болести, появяват се в различен период от развитие на болестта. Най-често трябва да се следи за поява на дискретни обриви, които не са сърбящи, затова е много важно оглеждане на тялото и предимно зоните зад  ушите, гърдите, окосмената част на главата. Възможна е появата на температура, която не се свързва с друго заболяване, главоболие, мускулно-ставни болки, увеличени лимфни възли, както и отклонения при лабораторни изследвания. Всичко това да се сподели на лекуващия лекар“.

Кърлежите пренасят редица болестотворни микроорганизми и могат да причинят сериозни заболявания, каквито са лаймската борелиоза, марсилската треска, по-рядко кърлежов енцефалит, ку-треска, туларемия, кримска конго хеморагична треска „При снемане на анамнеза разпитваме както за симптомите, така и за рискови места  – посещение на планини, гори, паркове, затревени площи. Това трябва да се съобщи на лекуващия лекар“.

От изключителна важност е правилното отстраняване на впития в човешкото тяло кърлеж.„Понякога е налице самоувереност в хората, че могат сами да извадят кърлежа, но този процес не е никак безобиден и лесен, още повече трябва да се знаят две важни препоръки: най-добре е да бъде отстранен от медицински специалист и ако не е налице тази възможност –да не се изважда с голи ръце, а със специални пинсети, с които внимателно и търпеливо да се извади кърлежа“.


При ухапване от кърлеж наложителен ли е прием на антибиотик?

„В ерата на масова употреба на антибиотици, не трябва да прибягваме към тях с лекота. Когато сме сигурни в диагнозата, тогава специалист може да прецени трябва ли да се приема антибиотик. Още повече не само бактерии, но и вируси се предават, а на вирус да се назначава антибиотик никак не е уместно. На този етап вече не се препоръчва рутинната профилактична употреба на антибиотик“.

Препоръки

Кърлежите предпочитат райони и местности  с висока влажност и сега е периода, в който хората трябва да бъдат наблюдателни. Те са около нас и няма как да ги елиминираме, затова когато се посещават планински и тревисти местности, храсти, трябва да се носи необходимото предпазно облекло – да се пазят крайниците, панталоните да бъдат добре прилепнати към долните крайници, с чорапи, по възможност светли дрехи с дълги ръкави . Да се използват репеленти и най-важното – оглед на тялото след посещение на рискови места. Рутинно да се оглеждат и домашните любимци“.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Магдалена Баймакова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28