Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благоевград отбелязва 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

Поредица от събития, посветени на 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето, организират Община Благоевград, Регионалният исторически музей и Пето СУ „Георги Измирлиев“.

На 19 април от 11.00 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“  възстановка ще пресъздаде първите години от живота на Георги Измирлиев в Горна Джумая. Ученици в ролята на екскурзоводи ще разказват за героя и за родния му дом. От 17.00 ч. във фоайето на сградата на Община Благоевград ще бъде открита изложба, посветена на Априлското въстание от 1876 година.

На 20 април от 11.00 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“ ще се проведе музеен урок, посветен на 145 години от Априлското въстание.

На 21 април тържествено ще се отбележат 170 години от рождението на Георги Измирлиев. В програмата:

  10.30 ч. в двора на Пето СУ „Георги Измирлиев“ - Благоевград – полагане на цветя на бюст-паметника на Георги Измирлиев;

  11.00 ч. на площад „Георги Измирлиев“ – ритуал по полагане на цветя на бюст-паметника на Горноджумайския апостол Георги Измирлиев;

  11.30 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“ – рецитал и концертна програма на ученици с участието на Регионален клуб „Традиция“. 

На 22 април от 11.00 ч. в Измирлиевата къща – обявяване на победителя в ученическия конкурс за информационно табло за къща „Роден дом  на Георги Измирлиев“ и викторина за живота и революционната дейност на Георги Измирлиев.

На 23 април от 11.00 часа в Измирлиевата къща – ученически конкурс „Духовните измерения и идейното наследство на Георги Измирлиев. Какво е за мен да съм ученик в училището, което има за патрон Горноджумайският апостол Георги Измирлиев“ – рисунка, есе и стихотворение.

От 19 до 23 април посещенията на къщата-музей „Роден дом на Георги Измирлиев“ в кв. „Вароша“ са безплатни.


Вижте още

Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие

В Разлог се проведе среща, на която присъстваха кметът инж. Красимир Герчев, началникът на РУ на МВР Васил Джизов, представители на бизнеса, родител на пострадалия при побой младеж, както и граждани.  Поставени бяха много въпроси, свързани с безопасността и сигурността. Присъстващите изразиха остро възмущение от факта, че безнаказано, определени..

публикувано на 17.05.21 в 14:10

12 заразени с COVID-19 за три дни в област Кюстендил

Общо 12 са новодиагностицираните лица с коронавирусна инфекция в област Кюстендил през изминалите три дни – от 14-ти до 16-ти май. Положителни случаи има в общините: Дупница – 4, Сапарева баня – 2, Кюстендил – 2, по един новозаразен в Бобошево, Бобов дол, Кочериново и Рила, съобщават от Областния кризисен щаб. Към днешна дата в..

публикувано на 17.05.21 в 13:12

Поредна престижна награда за „ВиК“ – Благоевград

На официална церемония в София ръководният екип на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград получи приз „Най-зелената компания в България“ в категория „Енергетика – Воден сектор". В 11-тото издание на престижните „зелени“ награди, организирани от от b2b Media, бяха отличени най-отговорните бизнеси, общини, неправителствени организации и..

публикувано на 17.05.21 в 12:43

Ток удари работник в Благоевград

Електрически ток е ударил работник в трафопост, намиращ се в района на кооперативния пазар в Благоевград. Инцидентът е станал около 9.30ч., съобщи за Радио Благоевград директорът на Дирекция "Инспекция по труда", Славянка Симитчийска.  В инспекцията сигналът е получен от телефон 112.  В момента специалисти установяват обстоятелствата около злополуката...

публикувано на 17.05.21 в 12:14

Детски рисунки илюстрират новата брошура на ВСС

Детски рисунки от конкурса на Окръжния съд в Кюстендил и районните съдилища в Дупница и Кюстендил - "Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020" са използвани за илюстрации на новата брошура на ВСС – "Независимост на Съдебната власт", похвалиха се от Окръжния съд в града.        Брошурата ще бъде разпространена сред участниците в..

публикувано на 17.05.21 в 11:30

ДТ "Никола Вапцаров" с най-много награди от фестивала „Нова българска драма“

На 15-ти май (събота) приключи поредното издание на театралния фестивал за българска драматургия „Нова българска драма“ в град Шумен. В петте фестивални дни бяха включени 5 театрални спектакъла в състезателната програма, 3 документални филма, прожекции на спектакли онлайн, срещи с млади драматурзи и театрали. В селекцията на тазгодишния културен..

публикувано на 17.05.21 в 10:50

Приемат заявления за празничния базар в Перник

Започва приемът на заявления за празничния базар в Перник по случай Межднародния ден на детето – 1 юни. Местата са разположени на две алеи в центъра на града, а таксата за ползване е 8.00 лв. на кв.м. на ден за първа зона. Разрешените за продажба стоки са детски играчки, балони, пуканки, царевица, дребна имитационна бижутерия, скара - бира, захарни и..

публикувано на 17.05.21 в 10:23