Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

97 години от смъртта на Димитър Благоев – Дядото


Днес жителите на Благоевград отбелязаха 97 години от смъртта на Димитър Благоев. Представители на община Благоевград, на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, представители на други институции и организации, граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред живота и делото на Димитър Благоев. Ученици от Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград също поднесоха цветя пред паметника на Дядото в центъра на Благоевград на площад „Георги Измирлиев“.


Петокласниците  Алекса Стоянова и Любослав Стефанов от Второ ОУ „Димитър Благоев“ Благоевград ни връщат към живота и делото на Димитър Благоев.

Алекса Стоянова: „Димитър Благоев образува в Русия първата социалдемократическа организация. Това е т.н. Благоева група. Заради  дейността  си той е арестуван и изгонен от Русия.“

Любослав Стефанов: „Аз мога да кажа за него, че той е велик българин, който прави много за България. Известен е с много брошури, много списания.“

Алекса Стоянова: „Благоевград носи името на Димитър Благоев. През 1950 г. Горна Джумая е преименуван така. Димитър Благоев е патрон и на нашето училище.“


Димитър Благоев е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България. Развива идеята за Балканска федеративна република.

  


Вижте още
Заповед № РД 15-304/17.09.2021 г.

Ограничава се движението на основен път Белица-Семково

Със заповед на кмета на община Белица от 18.09.2021 г. до 20.09.2021 г., в дните събота, неделя и понеделник – основен път Белица-Семково ще бъде затворен за преминаване на МПС от 9.00 ч. до 17.00 ч.

публикувано на 17.09.21 в 22:25

Остатъчни огнища продължават да горят при пожара край Разлог

Продължават да горят остатъчни огнища при пожара в местността „Бетоловото“ край Разлог. Това съобщи преди минутиза Радио Благоевград, директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. „Ситуацията е под контрол, няма опасност“, уточни Дамянов. Пожарът е локализиран, направени са просеки. Горски служители и пожарникари гасят на място остатъчните огнища,..

публикувано на 17.09.21 в 16:48

Историческият музей в Разлог гостува в Пловдив

В Регионален етнографски музей – Пловдив бе открита гостуващата изложба: ,,Магията на разложката запеска“ на Исторически музей – Разлог.   В нея са подбрани най-ценните и красиви шевици от 19-ти и началото на 20-ти век, избродирани върху женските ризи (кошули) и носии от Разложкия край. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически..

публикувано на 17.09.21 в 13:52

Радослав Тасков: Възстановеният диалог с кметския екип провокира зловредни слухове

Синята зона в Благоевград остава в настоящите си параметри. Местните общински съветници не приеха предложението на Кирил Илиев от ГЕРБ за ново форматиране на участъците. Това стана по време на редовното заседание на Общински съвет – Благоевград. В дневния ред на сесията се разгледаха и предложения, свързани със социалната политика и няколко..

публикувано на 17.09.21 в 13:26

Цял клас под карантина в Дупница

Паралелка 8 клас от Гимназията по облекло в Дупница е под карантина. В класа учат 26 осмокласници. Те преминаха на дистанционно обучение в електронна среда само ден след откриването на новата учебна година. Причината е положителна проба за ковид на ученик, който е присъствал на първия учебен ден. Карантината ще продължи 10 дни, считано от..

публикувано на 17.09.21 в 13:24

ЮЗДП: Осигурени са дърва за огрев за домакинствата

4873 домакинства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Пазарджик вече са осигурили отоплението си за зимата. До края на август са закупени 35 846 пространствени кубически метра дърва за огрев от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Най-силно е търсенето в района на „ДГС Елин Пелин”, където традиционно..

публикувано на 17.09.21 в 11:57

Растения от рода на конопа откриха в Радомирско

Растения от рода на конопа са открити при акция на полицията в Радомирско. Служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР – Перник претърсили гориста местност в радомирското село Стефаново.  Открити са 195 растения от рода на конопа с височина до 2,5 метра. На място са задържани двама перничани на 27 и 28 години. Мъжете..

публикувано на 17.09.21 в 10:33