Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

97 години от смъртта на Димитър Благоев – Дядото


Днес жителите на Благоевград отбелязаха 97 години от смъртта на Димитър Благоев. Представители на община Благоевград, на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, представители на други институции и организации, граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред живота и делото на Димитър Благоев. Ученици от Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград също поднесоха цветя пред паметника на Дядото в центъра на Благоевград на площад „Георги Измирлиев“.


Петокласниците  Алекса Стоянова и Любослав Стефанов от Второ ОУ „Димитър Благоев“ Благоевград ни връщат към живота и делото на Димитър Благоев.

Алекса Стоянова: „Димитър Благоев образува в Русия първата социалдемократическа организация. Това е т.н. Благоева група. Заради  дейността  си той е арестуван и изгонен от Русия.“

Любослав Стефанов: „Аз мога да кажа за него, че той е велик българин, който прави много за България. Известен е с много брошури, много списания.“

Алекса Стоянова: „Благоевград носи името на Димитър Благоев. През 1950 г. Горна Джумая е преименуван така. Димитър Благоев е патрон и на нашето училище.“


Димитър Благоев е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България. Развива идеята за Балканска федеративна република.

  


Вижте още
Икона на Св. Варвара

Почитаме Света Великомъченица Варвара

На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. Денят поставя началото на трите последователни християнски празника – Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) и на зимните празници. Света великомъченица Варвара е родена в края на III в. Загинала мъченически за християнската вяра в началото на следващото столетие.В..

публикувано на 04.12.22 в 08:13

Облачно време с леки ръмежи

Днес ще се задържи предимно облачно на места с ръмежи от дъжд. Видимостта в много райони ще е намалена, на места е и мъгливо. Вятърът ще е слаб, предимно от изток-североизток. Максималните температури ще са между 5° и 10°, малко по-ниски в Северозападна България.

публикувано на 04.12.22 в 07:50

Възстановено е движението по път I-1 Симитли – Благоевград, при км 369

Движението в двете ленти е възстановено, след като трафикът временно се осъществяваше в една поради ПТП.  Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ , както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.​

публикувано на 03.12.22 в 18:08

Движението по път I-1 Симитли – Благоевград, при км 369 е възстановено в една лента, двупосочно

Движението по път I-1  Симитли – Благоевград, при км 369, е възстановено в една лента, двупосочно. Трафикът беше временно ограничен и се пренасочваше по обходен маршрут поради ПТП.  Движението се регулира от "Пътна полиция" и сигналисти. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет..

публикувано на 03.12.22 в 15:32

Мъж е починал при ПТП на ПП Е-79

Около 14:18 часа днес е получен сигнал за ПТП на ПП 1Е-79 между Симитли и Благоевград. По първоначална информация товарен автомобил е блъснал пешеходец, който е починал на място.  Движението в района е спряно и в двете посоки, като автомобилите се пренасочват по обходен маршрут през село Железница.

публикувано на 03.12.22 в 15:17

Катастрофа на пътя Симитли – Благоевград

Временно е ограничено движението по път I-1  Симитли – Благоевград при км 369 в двете посоки поради ПТП. Обходният маршрут е по общинския път Железница – Благоевград.

публикувано на 03.12.22 в 14:44

Ремонтираха обществена тоалетна в Благоевград

Изоставената от години обществена тоалетна в Централната градска градина вече работи, след като Община Благоевград извърши цялостен ремонт на санитарните помещения Ремонтирана е фасадата на помещението, положена е хидроизолация, а старите плочки са заменени с нови. Монтирани са нови тоалетни и санитарни съоръжения. Липсата на работеща обществена..

публикувано на 03.12.22 в 14:22