Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие

В Разлог се проведе среща, на която присъстваха кметът инж. Красимир Герчев, началникът на РУ на МВР Васил Джизов, представители на бизнеса, родител на пострадалия при побой младеж, както и граждани. 

Поставени бяха много въпроси, свързани с безопасността и сигурността. Присъстващите изразиха остро възмущение от факта, че безнаказано, определени жители на ромската махала, за които няма данни да имат постоянен, или настоящ адрес в Разлог, безчинстват, извършват кражби, системно нарушават закона. 

Иван Стойчев, представител на бизнеса, посочи някои примери, как се е наложило с колеги и служители да защитава собственост, да се възпротивява на ромски набези "посред бял ден" – кражби, посегателство на имущество и др.



Хората са недоволни, че след нанесеното организирано нападение в центъра на Разлог в четвъртък вечер, няма повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда, а се отнасят само по УБДХ, което предполага незначителни глоби.

Според началника на полицията в Разлог предстои да бъдат разгледани кадрите от намиращия се наблизо банков клон, за да се установят действията на участници в конфликта.

Остра реакция от страна на присъстващите граждани имаше и относно факта, че живеещи в ромския квартал в Разлог не са спазили закона, нямат регистрации по настоящ или постоянен адрес и обитават постройки, за които няма информация дали са узаконени. 

Докато течеше срещата с началника на полицията и кмета на общината, под прозорците на общинска администрация отново се събраха десетки хора. Споделиха, че причината да са там е напрежението в града, липсата на сигурност и притеснението, че ако не бъдат взети адекватни мерки за превенция и контрол на ромски набези от гастролиращи ромски фамилии от други краища на страната, случаи, като този в края на миналата седмица, ще зачестят.


Въпреки, че за срещата днес се знаеше от два дни, представител на ромската общност,  какъвто се явява пастор Асен Христов, нямаше. По думите му, отсъства от града до края на деня. 

Началникът на полицията се опита да увери присъстващите, че се взимат мерки против нарушителите, а  в бъдеще ще бъде засилен контролът. Това обеща и кметът на Разлог, който коментира и незаконното строителство. 

Още днес със заповед на кмета, служители на ОБА ще извършат проверка за това, узаконени ли са изградените постройки, имат ли съответните разрешения, както и регистрация на МПС, които превозват различни материали и извършват дейности. 

"Доброто име на община Разлог, което се опитваме всички заедно да отстояваме през последните години, беше компрометирано от събитията на 13 май в Разлог. Причините и виновните тепърва ще се търсят и установяват от органите на реда и съдебната власт, но истината е, че в основата на всичко стои саморазправата и насилието, както и осъждането, довело до гняв и афект. Но пред закона всички сме равни и сме длъжни да го спазваме. Вярвам в обективността и в ролята на българската прокуратура, която ще осъди виновните, имайки предвид всички обективни обстоятелства и свидетелски показания. Вярвам в органите на реда, които работиха отговорно и не позволиха да се стигне до размирици. Призовавам ви да не се поддавате на провокации и емоции, да имаме доверие на институциите, които спокойно да си свършат работата", каза кметът на Разлог инж. Герчев.

Срещата приключи с искане да бъде повторена, но този път с присъствие на съд и прокуратура.

Междувременно Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие. Жандармерия и полиция охранява възлови места и обществени зони, където се събират повече хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват антибиотик..

публикувано на 29.03.24 в 09:31

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на ден...

публикувано на 29.03.24 в 09:29

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 09:25

Тестват сирените в Благоевград

Днес ще бъдат тествани сирените на територията на община Благоевград. От 9.00 ч. до 16.00 ч. ще се извърши профилактика на системата за ранно предупреждение и оповестяване на територията на града и малките населени места, съобщиха от общинския пресцентър.

публикувано на 29.03.24 в 07:34

Възможни прекъсвания на сигнала за района на Благоевград

Днес /29.03.2024/, между 09:00 и 17:00 часа, поради планирана техническа профилактика на предавателя излъчващ на честота 103.2MHz ултракъси вълни за района на Благоевград, са възможни прекъсвания на сигнала. По време на профилактиката може да слушате програмата на Радио Благоевград през сайта binar.bg.

публикувано на 29.03.24 в 07:31

Отново слънчево и топло

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температурите още ще се повишат и максималните ще бъдат между 21° и 26°, в София – около 21°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около..

публикувано на 29.03.24 в 05:37

Сградата на Община Благоевград ще бъде осветена символично в цветовете на българското знаме и на НАТО

На 29 март – датата, на която преди 20 години страната ни стана член на НАТО, в 19:00 часа сградата на Община Благоевград ще бъде осветена символично в цветовете на българското знаме и на НАТО.  Инициативата е част от Националната програма за отбелязване на тази важна за България годишнина.

публикувано на 29.03.24 в 05:35