Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Благоевград представиха книгата „Патилата на Васил Гърков ”

„Патилата на Васил Гърков ” е книгата, която тази вечер представиха в Регионалната библиотека на Благоевград. Присъстваха близки и роднини на кукушкия комита, историци от Регионалния исторически музей и жители на града,които се интересуват от историческите личности на Горна Джумая.

Текст - Васил Гърков е роден в Кукуш в рода Дельохаджиеви, но е осиновен от Гъркови, на които умирали децата. Скоро умират и осиновителите му и тринайсетгодишен чичо му го изпраща да учи шивашки занаят в Солун,с който се изхранва до края на живота си. Живее при своя съгражданин Гоце Чанев и там се запознава с Орце, Коце и Владо – останали в историята с прозвището Солунските атентатори.

Васил Гърков пише за трети път в края на живота си своите спомени, след като на два пъти по стечение на обстоятелствата се изгубват няколко тетрадки, в които подробно описва участието си в македонските освободителни борби. Води го желанието да остави своята истина за тригодишния си комитлък в периода 1903 – 1906 година. Оцелелите спомени предава в Регионалния исторически музей в Благоевград преди 35 години осиновената му дъщеря Радка Ризова. В периода на пандемия журналистката Лалка Бенгюзова успява да получи копие от тези спомени и да ги подреди в книга, в която включва и мнения на родственици.

Лалка Бенгюзова безкористно подготвя книгата „Патилата на Васил Гърков” за печат като съставител, редактор и автор на предговора. Тя е впечатлена от скромността на Васил Гърков, който никъде не изтъква себе си в тези спомени. Описва събитията такива, каквито са били и оставя ценни свидетелства за комитлъка по онова време и за отношенията между войводи и четници.


Вижте още

400 литра нелегален алкохол е иззет при акция на полицията

Голямо количество нелегален алкохол е иззет при акция на полицията в Пернишко.  Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР извършили проверка на търговски обект в село Дивотино. Намерени и иззети са туби с около 400 литра алкохол без акцизен бандерол. Управител на обекта е 46-годишна жена.  Образувано е досъдебно..

публикувано на 16.06.21 в 11:50

Ограничават движението в тунел „Големо Бучино“

Днес, от 9:30 ч. до 17 ч., движението в тунел „Големо Бучино“ на автомагистрала „Струма“, в посока Кулата, ще е в една лента.  За изграждане на видеонаблюдение в съоръжението ще бъде ограничено преминаването по активната лента на тръбата.  Трафикът ще се пренасочва в изпреварващата. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена..

публикувано на 16.06.21 в 11:39

Запалиха контейнери за отпадъци

Дванайсет контейнери за отпадъци са били запалени миналата нощ в Кюстендил, съобщиха от полицията в града. С гасеното им са се заели екипи на РСПБЗН, които са спасили от огъня три автомобила, паркирани в близост до кофите. Полицията в Кюстендил работи по установяването на извършителите.      От няколко седмици има проблем със сметоизвозването на..

публикувано на 16.06.21 в 11:30

Джордж Гакис идва в Благоевград

Джордж Гакис идва в Благоевград по покана на Община Благоевград, подкрепен от талантите на Музикално училище ,,Престо". Джордж ще изнесе акустичен концерт, който ще включва любими песни от всички епохи на рокендрола  Концертът ще се проведе на 17 юни от 19:00 часа. Входът е свободен. Джордж Гакис е дългогодишна фигура на гръцката музикална рок..

публикувано на 16.06.21 в 11:07

Затварят въжения парк в Благоевград

При ежегодната проверка на трасето е установено, че две от дърветата, на които е изградено съоръжението, са изгнили. С цел да се запази живота и здравето на децата, паркът няма да работи до отстраняване на проблема. На разположение на малчуганите остават двата батута, които ще работят от 10.00 ч. до 19.00 ч.

публикувано на 16.06.21 в 10:57

Петрич вече има модерно кино

Новото кино в Петрич разполага с 122 места, едно от тях за хора с двигателни проблеми – амфитеатрално подредени. Не са правени компромиси от страна на инвеститораТодор Васев, по отношение на техническото оборудване, дизайна на салона и седалките, осигурена е перфектна климатизация.  3D визуализацията е с най-високо качество, а предимството на..

публикувано на 16.06.21 в 09:51

Община Сандански – арена на Национално учение

Община Сандански е домакин на Национално учение за спасяване при авиационни произшествия. Учението ще се проведе от 09:00 ч. в местността „Чуй петел“ над Резиденция „Свети Врач“.  За целта на учението, на хълма вече е разположен макет на самолет Airbus A320, който ще се използва за целите на учението по търсене и спасяване на пътници и..

публикувано на 16.06.21 в 07:40