Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кмет и граждани с конкретни мерки за по-чист въздух в Благоевград

Кметът на община Благоевград – Илко Стоянов и главният еколог Диана Стефанова проведоха среща днес с представители на Инициативен комитет „Благоевград диша”. Целта бе да се начертаят реални стъпки за по-чист въздух в областния център. В разговорите участва и ръководителят на кампания "Чист въздух" към екологично сдружение „За земята” - Румяна Боянова. Гражданите внесоха писмо с конкретни искания по изпълнението на общинската програма за качеството на атмосферния въздух (КАВ).

Бяха обсъдени основни въпроси, а кметът и екипът му поеха конкретни задачи в битката за по-чист въздух. Договорено бе извършването на анализ на източниците на замърсяване на въздуха в община Благоевград. Ще се създаде Програмен съвет за оценка и управление на КАВ към Общината с участието на заинтересовани граждани и организации. 

Ще се преработи Планът за интегрирано управление на община Благоевград (ПИРО), така че в него да бъдат заложени и конкретни мерки за изпълнение на програмата за качеството на атмосферния въздух. Предстои разработването на нова транспортна схема в града, която да стимулира ползването на обществен транспорт, велосипеди и придвижване пеш, за да се намали струпването на автомобили в централната градска част, в зелените площи и по тротоарите.

„За мен и екипа ми е важно не само да създаваме нови зелени площи, но и да се борим за чист въздух в града. Ще водим непрекъснат диалог с гражданите, за да решим заедно този проблем”, коментира кметът Илко Стоянов.

На срещата бяха изнесени данни, че среднодневната норма за ФПЧ10 за Благоевград е превишена 48 пъти за 2020 г. при допустимо превишаване максимум 35 пъти на година, и то без големи индустриални предприятия в града. Това означава, че замърсяването идва главно от старите автомобили, горенето на боклуци и нискокачествено гориво, от строителни дейности и неасфалтирани улици. „Впечатлени сме от сериозното отношение на кмета Илко Стоянов към проблема и на целия му екип. За първи път от много години ни се обръща толкова голямо внимание и се поемат конкретни ангажименти от местната власт за по-чист въздух в Благоевград”, споделиха представителите на ИК „Благоевград диша”.


Вижте още

Земеделска професионална гимназия в Сандански с нова придобивка

Директорът на ЗПГ "Климент Тимирязев" - Емил Терзийски и кметът на община Сандански - Атанас Стоянов, откриха поредната нова придобивка за училището - нов фитнес център, част от учебния възстановителен център, в който учениците ще провеждат учебни часове по Лечебна физкултура. Фитнесът е оборудван със съвременни фитнес уреди и предоставя отлични..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

В Перник събират опасните битови отпадъци

За втори път тази година, мобилният събирателен пункт за опасни битови отпадъци от домакинствата ще бъде в Перник. В понеделник жителите на общината могат да предават безплатно генерираните в домакинството опасни отпадъци. При предходната кампания - на 16 април, перничани са предали общо 429 кг опасни отпадъци като лекарства с изтекъл срок..

публикувано на 25.09.21 в 12:47

Богата програма в Благоевград в Европейските дни на наследството

Последната септемврийска събота на 2021 г. ще обедини в една богата програма в Благоевград  Европейските дни на наследството и Европейската нощ на музеите. Събитието ще отбележи и една годишнина - 155 години Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, както и 19-ата традиционна среща на старите джумайски родове...

публикувано на 25.09.21 в 07:46

97 са новите случаи на коронавирус в Благоевград

1 904 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 7,84 процента от направените над 24 200 теста. 341 са откритите инфекции в София, следват Пловдив и Варна. В Благоевград новите случаи са 97, в Кюстендил 30,..

публикувано на 25.09.21 в 07:44

Предимно слънчево с до 27°

Днес ще бъде предимно слънчево, преди обяд над източната половина от страната с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който вечерта ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

публикувано на 25.09.21 в 07:42

Пожар край село Дъбрава

Пожар избухна тази вечер около 18 часа в землището на село Дъбрава, над Благоевград, в близост до нерагламентирано сметище.  Пожарът вече е овладян.  На място са пристигнали два екипа на пожарната, както и служители на Югозападното държавно предприятие.  Причините за пожара ще се изясняват допълнително.  "Само бързата ни реакция успя да спре..

публикувано на 24.09.21 в 19:44

Дванайста поредна изложба „Ангелина и приятели“ събра творци от Югозападна България

25 художници от Благоевград, Перник и Кюстендил откриха обща изложба в Градската художествена галерия в областния град. Събитието, което обединява творците, преминава под надслов „Аз уважавам света на другите“. Инициатор на превърналата се в традиция изложба е Ангелина Станчева, която дълги години е преподавател в Югозападния университет в..

публикувано на 24.09.21 в 18:20