Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ПСС - Дупница спаси израелски туристи

Поредна спасителна акция с изгубени туристи проведоха тази нощ спасители от дупнишкия отряд. Това е 4-а такава за последните 4 дни.

В 20,30 часа снощи се получава сигнал за изгубени жители от Израел в района над Рилския манастир. От Дупница потеглят 4-ма от спасителите, към Бачкова чешма, след което започва изкачването към предполагаемото място на младежите – 2 момчета и 2 момичета на около 20 години. След полунощ са локализирани и открити на 2 хиляди метра надморска височина в изключително стръмен и опасен участък. „В 4 часа през нощта акцията приключи успешно и младежите ги настанихме в хотел в Дупница. Теренът е изключително стръмен, с много отвесни скали, а като прибавим и факта, че всичко се случва през нощта и видимостта е нулева, беше тежко, но важно е че всичко мина успешно“, обясни планинският спасител Божидар Джокин. Туристите са били без застраховка, като разходите по акцията ще бъдат за тяхна сметка. Това е втора среднощна акция само за последните 72 часа.

От ПСС призовават да не се тръгва в планината без направена застраховка, която е не повече от 2-3 лева.

В последните 2 години се оказва, че по този маршрут се губят много туристи, като една от причината е липса на освежена маркировка и обрасла растителност на пътеката. От ПСС-Дупница са внесли докладна до НП „Рила“ преди 2 години именно за този участък да бъде маркиран и почистен, но и към настоящия момент не се прави нищо по проблема.


Вижте още

Регионалният музей в Благоевград и читалището със съвместна инициатива

В Регионалния исторически музей в Благоевград този вечер отбелязват Европейската нощ в музеите, Европейските дни в наследството, 155 години НЧ „Никола Вапцаров“ и 19-ата традиционна среща на старите джумайски родове. В залите на музея са изложени две изложби: „Ковьорът - мода, естетичност и практичност“ и „155 години Народно читалище„ Никола..

публикувано на 25.09.21 в 18:56

Катастрофа в Кресненското дефиле

Двама мъже са пострадали при ПТП на ПП 1 Е-79 в района на разклона за село Брежани.  Около 17:27 часа днес е получен сигнал за ПТП . По първоначална информация, лек автомобил "Рено" е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил в микробус "ФордТранзит". Пострадали са водачът на микробуса и пътник в него, които са транспортирани за уточняване..

публикувано на 25.09.21 в 18:44

Радослав Митрев ще е говорител на РИК - Благоевград

Днес се проведе първото заседание на РИК, приветствие отправи Областният управител Николай Шушков, като пожела ползотворна работа и се ангажира с пълно съдействие от страна на Областна администрация. Също така изтъкна, че едновременното провеждане на избори за Президент и Вицепрезидент на Републиката, както и избори за 47 Народно събрание се..

публикувано на 25.09.21 в 16:17

20% от населението на област Кюстендил е преброено електронно

До 24 септември към 7 часа близо 20% от населението на област Кюстендил е самопреброено електронно.  Преброителите, които посещават домакинствата по домовете, попълват хартиена преброителна карта за лицата, непреброени с електронен въпросник, както и карта за всички жилищни сгради. В електронната карта не е включен раздел „сграда“ с въпроси за нея...

публикувано на 25.09.21 в 15:46

Земеделска професионална гимназия в Сандански с нова придобивка

Директорът на ЗПГ "Климент Тимирязев" - Емил Терзийски и кметът на община Сандански - Атанас Стоянов, откриха поредната нова придобивка за училището - нов фитнес център, част от учебния възстановителен център, в който учениците ще провеждат учебни часове по Лечебна физкултура. Фитнесът е оборудван със съвременни фитнес уреди и предоставя отлични..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

В Перник събират опасните битови отпадъци

За втори път тази година, мобилният събирателен пункт за опасни битови отпадъци от домакинствата ще бъде в Перник. В понеделник жителите на общината могат да предават безплатно генерираните в домакинството опасни отпадъци. При предходната кампания - на 16 април, перничани са предали общо 429 кг опасни отпадъци като лекарства с изтекъл срок..

публикувано на 25.09.21 в 12:47

Богата програма в Благоевград в Европейските дни на наследството

Последната септемврийска събота на 2021 г. ще обедини в една богата програма в Благоевград  Европейските дни на наследството и Европейската нощ на музеите. Събитието ще отбележи и една годишнина - 155 години Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, както и 19-ата традиционна среща на старите джумайски родове...

публикувано на 25.09.21 в 07:46