Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С таен вот бе свален от поста си председателят на Общинския съвет в Банско

На заседание на Общинския съвет в Банско днес, изненадващо бе свален от поста си, с таен вот, председателят на Общинския съвет Димитър Русков.

Предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на местния парламент направи общинският съветник  Костадин Загорчин. Причината за предложението е "Системно неизпълнение на задълженията на председател на общинския съвет повече от три месеца".

Общинският съветник Димитър Юлев изрази несъгласие, мотивирайки се с това, че досегашния председател  Димитър Русков идва  редовно на работа и се изпращат материалите, с което опроверга твърденията, че не се върши добре своите задължения. В отговор Димитър Русков обяви, че няма нужда от защитници сред колегите си и желае предложението за прекратяване на правомощията му да се разгледа и гласува.

Съгласно правилника за работа на местния парламент, председателското място временно зае зам.-председателят Костадин Дурчов.   

Избрана бе 5-членна комисия за провеждане на таен вот за гласуване на предложението за прекратяване на правомощията на досегашния председател. 

За председател на комисията бе избран общинския съветник от групата на ПП ГЕРБ Благой Кишев.

При проведеното тайно гласуване "за " сваляне от поста на председател на местния парламент в Банско Димитър Русков гласуваха 11 съветници, 4 против. 

Предстои през месец август местният парламент в Банско да проведе извънредно заседание с една точка - да бъде избран нов председател на Общинския съвет, за да продължи регулярно работата на местния законодателен орган и да няма забавяне в обработка, подготовка и придвижване за разглеждане на предложения, които изискват гласуване от общински съвет. 


Вижте още

Благоевград посреща най-добрите боксьори на България

Държавен личен шампионат по бокс за мъже ще се проведе в Благоевград. Официалното откриване е на 27 октомври от 15.00 часа в зала „Скаптопара“, като самото първенство ще продължи до 31 октомври /неделя/. Общо 40 боксови клуба ще имат свои представители по време на шампионата. Между въжетата на ринга ще се качат и 11 състезатели на боксов клуб..

публикувано на 26.10.21 в 18:07

30% ръст на желаещите за ваксина от четвъртък насам в РЗИ-Благоевград

"Отчитаме 30% ръст на желаещите да се ваксинират. Имаме налични от всички ваксини, включително и еднодозовата. В четвъртък имахме 1100 ваксинирани за деня. Днес до момента са 660, като продължават да се вкарват в системата до 21 часа. От сутрин до вечер има опашка пред кабинета на РЗИ", каза директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов след заседание..

публикувано на 26.10.21 в 17:57

Десет автори са отличени в обявения от Община Радомир фотоконкурс "Радомир през моя обектив"

Творбите им са подредени в Общинския исторически музей. Експозицията е посветена на днешния празник на Радомир – Димитровден. Тя съдържа 46 снимки. В конкурса са представени 80 фотографии на 16 участници. Те са оценявани от тричленно жури. На първо място сред участниците над 18 години са класирани фотографии на 31-годишния компютърен специалист Радослав..

публикувано на 26.10.21 в 17:27

Онлайн обучение за ученици от общините Бобошево и Невестино

Учениците от пет общини в област Кюстендил – Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Кюстендил и Трекляно са на обучение от разстояние в електронна среда, съобщиха от РУО – Кюстендил. От утре на такова обучение преминават и училищата в общините Бобошево и Невестино. На ротационен принцип на обучение продължават занятията на учениците в общините..

публикувано на 26.10.21 в 16:31

Доставиха машините за симулативно гласуване в Благоевград

В Благоевград бяха доставени специализирани устройства с инсталирана демоверсия, чрез които ще се осъществи разяснителна кампания за машинно гласуване, насочена към жителите на областния център и прилежащите села.  Инициативата е във връзка с изборите за президент и вицепрезидент на Р. България и за народни представители, насрочени за..

публикувано на 26.10.21 в 16:29

ОбС – Кюстендил ще гласува купуване на техника за смет

Купуването на нова техника за подобряване услугите по сметоизвозване, сметопочистване и зимно поддържане на уличната мрежа в Кюстендил, ще гласува Общинският съвет в Кюстендил на заседанието си в четвъртък, съобщиха от там. За целта са предвидени 128 хиляди лева.  С над 20 000 лева от собствени средства, приходи от продажба на общинска собственост..

публикувано на 26.10.21 в 15:52

Икона на Св. Димитър ще бъде монтирана в храм в Кюстендил

Икона от мозайка на Св. Димитър ще бъде монтирана на храма, посветен на светеца в Кюстендил, съобщи архиерейския наместник на околията архимандрит Иссак.  „Иконата е дарение от местни хора и е изработена от художник-приложник“, посочи отец Иссак. Днес  е била посрещната в храма „ Св. вмчк Димитър Солунски“ след богослужение, посветено на..

публикувано на 26.10.21 в 14:41