Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богата програма в Благоевград в Европейските дни на наследството

Последната септемврийска събота на 2021 г. ще обедини в една богата програма в Благоевград  Европейските дни на наследството и Европейската нощ на музеите. Събитието ще отбележи и една годишнина - 155 години Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, както и 19-ата традиционна среща на старите джумайски родове.

 Официалното откриване е в 18:30 часа във фоайето на Регионалния исторически музей - Благоевград, като първи в програмата са Група за стари градски песни с ръководител Валентин Георгиев.

 В 18:50 часа е началото на концерта на Китаро-мандолинния оркестър „Пирински звуци“ с диригент Петьо Кръстев.

 В 19:20 часа ще се открият две изложби: „Ковьорът – мода, естетичност и практичност“ и „155 години Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград“. И двете изложби ще бъдат експонирани във фоайето на музея.

 В 19:30 часа е началото на концерта на Ансамбъл „Езерец“ с диригент Илиян Юручки, Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ с хореограф Борислав Мутафчийски и Детска фолклорна група „Джумайчета“ с ръководител Иван Кацарски. Всички състави са към Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград.

 Залите на Регионалния исторически музей ще бъдат отворени за посещение до 21:00 часа.

 Създадени през 1984 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, "Европейските дни на наследството" имат за цел да популяризират богатството и многообразието на културното наследство.  Европейските дни на наследството през 2021 г. са под мотото "Заедно за културното наследство!".

 „Нощта на музеите“ е замислена и организирана за първи път в Берлин през 1997 година. От тогава форматът придобива популярност и започва да се провежда в цял свят. Идеята е местни артисти, галеристи и музейни работници да покажат работата си по най-интересния и атрактивен начин. 


Вижте още

„Капачки за бъдеще“ отново успява в Благоевград

Днес поредната акция на инициативата „Капачки за бъдеще“ в Благоевград се провежда на паркинга и със съдействието на голям хипермаркет на ул. „Св. Димитър Солунски“ 21. Малко преди 13:00 вече бяха събрани около 3 тона капачки, с очакването събраното да стане поне 5 тона, както при предишната акция в Благоевград. Ако има желаещи, пунктът за събиране ще..

публикувано на 16.10.21 в 13:16

В Разлог продължава проектът „Утрото е в нашите ръце“

Успешно продължава сътрудничеството на ученици и учители от Основно училище „Никола Парапунов“ в Разлог с партньорите от Франция, Чехия, Турция и Испания, по проект „Утрото е в нашите ръце“, ръководен от преподавателя Павлина Маркова. През изминалата седмица се проведе събитие и виртуална среща по програма, подготвена от чешките..

публикувано на 16.10.21 в 10:15

Фотоизложба за живота на хората в община Симитли

В изложбената зала на Народно читалище "Св. Климент Охридски" в град Симитли е открита фотоизложба, представяща моменти от живота на хората в общината. В експозицията са включени 50 снимки, отразяващи бита и културата на жителите на град Симитли и малките населени места. Изложбата показва делника и празника на населението, разказва чрез..

публикувано на 16.10.21 в 08:27

161 нови случая на коронавирус в област Благоевград

3440 са новите случаи на диагностицирани като заразени с коронавирус у нас през последното денонощие, при направени над 24 700 теста, показват антуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 13,9 процента от всички изследвани.  980 са откритите нови инфектирани в столицата, следват Пловдив с 267 и Варна – с 263..

публикувано на 16.10.21 в 07:18

Облачно, с температури 10 – 15 градуса

Днес валежите ще продължат, но постепенно ще отслабват. Значителни количества валежи ще има на места в източните райони. В Югозападна България след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще е слаб, до умерен. Максималните температури ще са предимно между 10° и 15°. В планините ще е облачно, с..

публикувано на 16.10.21 в 07:11

Художниците Румен Дешев и Анна Васева представят „Относителна реалност“

Оригинална изложба на благоевградските художници Румен Дешев и Анна Васева беше открита тази вечер в Регионалния исторически музей в Благоевград. Почитателите на изобразителното изкуство имат възможност да видят 36 картини, обединени под заглавие „Относителна реалност“. Съвместната изложба е по идея на Румен Дешев, към него се..

публикувано на 15.10.21 в 19:18

Изложба в Перник представя творчеството на поета Иван Карадачки

Експозицията е подредена в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Св. Минков” и е посветена на 85- годишнината от рождението на поета и на Деня на Перник, който се чества на 19 октомври. Изложбата представя част от творчеството на Карадачки през годините- негови стихове, публикувани в периодичния печат, рецензии за творчеството му, част..

публикувано на 15.10.21 в 16:04