Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р О. Митев: Болниците в Пиринско са препълнени

| обновено на 12.10.21 в 14:10

„През последните дни се забелязва плавно увеличение на хоспитализираните болни с COVID-19. В нашето лечебно заведение те са над 100. Най-вероятно болниците в Сандански и Разлог вече няма места, защото имаме случаи на болни, приведени чрез „Бърза помощ“ към нашето лечебно заведение“ – това заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на най-голямата болница в Югозапада – МБАЛ-Благоевград. Той посочи, че висок процент от настанените в лечебното заведение са неваксинирани, но не отрече, че има и ваксинирани пациенти и отправи апел гражданите да се имунизиат с избрана от тях ваксина. По думите му няма инфектиран лекар или медицинско лице при тази четвърта вълна. „Има достатъчно легла към този момент за болни, има и още едно резервно отделение. Освен това в отделенията по урология, ортопедия и хирургия половината от сектора е за COVID болни, другата е за лечение на пациенти с конкретни други заболявания. Макар и по-малко – извършват се и планови операции“.

Болничният шеф изрази лично мнение за възможен частичен локдаун. „Според мен трябва да има по-сериозни мерки и ако е необходимо да се въведе частичен локдаун, за да спрем тази четвърта вълна, която постепенно се покачва. Трябва да имаме  ограничения и да се спазват всички противоепидемични мерки“.

Д-р Митев обяви, че има затруднения с персонала на болницата. „Малко лекари обслужват много болни – 1-2 медици се грижат за болни в цяло отделение и са на предела на силите си. Апелът ми е: „Ваксинирайте се, за да не се препълват лечебните заведения“. 


Вижте още
Радослав Тасков

Оставка на управител на общинско дружество в Благоевград

Управител на общинско дружество в Благоевград подаде оставка, ще избират нови управители на общинските дружества.  44 са точките, включени в дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Благоевград, което ще се състои в петък, 29 октомври от 9:30 – това обяви на пресконференция председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков. Той..

публикувано на 27.10.21 в 14:02
Снимка:  ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград

30 години катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Юбилеят бе отбелязан с представяне на една специална документална изложба, която проследява първите стъпки на киното в България. „Изложбата е изключително образователна, с много богат, интересен архив, илюстрирани са всички знакови събития, свързани с навлизането на киното в България. Към тази изложба има архивно-документален филм „Пристигането на..

публикувано на 27.10.21 в 11:03

"Рестартирай Европа": Разширяват се правилата за роуминг на Европейския съюз след 2022 година

Премахването на таксите за роуминг в Европейския съюз в края на 2017г., е един от най-големите успехи за европейските потребители на мобилни услуги. Хората вече могат да използват мобилните си телефони, за да се обаждат, да изпращат SMS, както и да ползват мобилни данни, когато пътуват в евросъюза на същата цена като у дома. Малко от потребителите обаче..

публикувано на 26.10.21 в 15:08

Радостина Славкова: България с висока подкрепа за възобновяемите енергийни източници

„България определено демонстрира висока подкрепа на възобновяемите енергийни източници, дори по някои позициите в изследването е още по-висока, отколкото е на европейското ниво “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова от екологичното сдружение „За Земята“. Социологическото проучване е проведено онлайн между 24 септември и 6 октомври от..

публикувано на 26.10.21 в 11:13

Православен храм в Благоевград с храмов празник

Църквата „Свети Димитър“ се намира в един от големите жилищни комплекси в Благоевград – „Струмско“. Храмът е изграден през 1832 година. Той е един от най-старите в Благоевградската духовна околия. Днес църквата изглежда като нова, впечатлява посетителите с достолепния си вид, а обновлението и украсяването му продължава с нови стенописи отвън и..

публикувано на 26.10.21 в 09:09

В мола със зелен сертификат

От полунощ влязоха в сила новите противоепидемични мерки, според които зеленият сертификат вече е задължителен за местата, където може да има струпване на хора на закрито – заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски обекти на 300 кв. метра. Той се изисква и за служителите в тези обекти. Без зелен сертификат можем да..

публикувано на 25.10.21 в 14:54

Росица Гърджелийска: Често рисувам контрасти

„Преди главно използвах маслени бои и се борех с грамадни платна, но с времето това спря да ми харесва. Постепенно се преориентирах към техника, която хем да ми харесва, хем да не изисква толкова пространство. Тънкописецът ми е голяма страст, а акварелът – голяма мъка, с която се боря от години, и която вече се превръща в любима техника. Не се придържам..

публикувано на 24.10.21 в 13:38