Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оставка на управител на общинско дружество в Благоевград

Радослав Тасков
Снимка: Лалка Радкова

Управител на общинско дружество в Благоевград подаде оставка, ще избират нови управители на общинските дружества. 44 са точките, включени в дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Благоевград, което ще се състои в петък, 29 октомври от 9:30 – това обяви на пресконференция председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков. Той информира, че в деловодството на Общинския съвет е депозирано заявление  от управителя на „Благоевград инвест – 2016“  ЕООД инж. Венцислав Атанасов за предсрочно освобождаване от длъжността по взаимно съгласие. Очаква се на заседанието на местния парламент в петък общинските съветници да разгледат искането. Радослав Тасков припомни, че  договорите на всички управители на общински дружества са изтекли и предстои процедура за избор на нови управители.

Заседанието ще започне с питане на общинския съветник Кирил Илиев към кмета Илко Стоянов, свързано с изготвени пазарни оценки за продажба на жилища по конкретни преписки и одобрени до този момент от ОбС – Благовеград, но с не финализирани продажби. Ще бъде гласувано предложението на Радослав Тасков за отпускане на еднократна финансова помощ за осигуряване лечение на Красимир Божурски, председател на клуба по мотокрос „Еър Макс Рейсинг“. Част от дневния ред е и предложение, което касае изменение на бюджета и инвестиционната програма на община Благоевград и е свързано с общинска фирма „Биострой“. През 2018 г. фирмата сключва договор с Център за рециклиране – ЕООД за предоставяне на услуги по предварително третиране и депониране на битови отпадъци. След което има допълнително споразумение. „Биострой“ за периода от 1.03.2020 до 28.02.2021 г. дължи сума в размер на 1 214 238 лева. Натрупаните задължение са следствие от незаплатени фактури от страна на община Благоевград към фирма „Биострой“. И ако фирмата, респективно община Благоевград, не покрие сумата, е възможно сметките на общината да бъдат запорирани“ – уточни Тасков.

Председателят на Комисията по бюджет, финанси и европроекти Йосиф Кочев ще докладва предложение за осигуряване на собствено финансиране от Община Благоевград за изграждане на физкултурен салон към Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и подпорна стена към него по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“.

Местните парламентаристи ще обсъдят и предложение на кмета Илко Стоянов относно учредяване на Еднолично общинско дружество с ограничена отговорност „Арт Стейдж енд Фест“ – ЕООД.


Вижте още
Радина Росенова

Радина Росенова изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“

Художничката Радина Росенова, потомка на Георги Бенковски, изразява любовта си към България в изложба със заглавие „Род“. Чрез този проект младата авторка създава мост между минало и настояще. Изложбата представя 28 рисувани платна, които изобразяват шевици за всяка от областите на България, повечето от тях са съчетани с емблематично място...

публикувано на 28.11.21 в 13:02
Снимка: Национална галерия / National Gallery

Мартина Стефанова: Изложбата на Алцек Мишев е едно културно цунами, което ни заля от Италия и което няма да спре

    Във фокуса на вниманието ни е една извънредна като обем и като мащаб на мислене изложба – ретроспективата „АЛЦЕК МИШЕВ. Акуи – Милано – София” на един от най прочутите български художници, плод на неговата 60-годишна международна професионална дейност и представена от 24 септември до 21 ноември в Националната галерия, по повод 80-годишнината на..

публикувано на 27.11.21 в 18:50

Две нови предприятия на мястото на „Биострой“ в община Благоевград

С 35 гласа „за“ и 5 гласа „въздържали се“ общинските съветници приеха на днешната редовна секия на общински съвет Благоевград предложението на кмета Илко Стоянов за създаване на Общинско предприятие „Чистота Благоевград“. „За“ създаване на Общинско предприятие „Озеленяване“ гласуваха 31 общински съветници, 5 се въздържаха. Така общинската фирма..

публикувано на 26.11.21 в 15:21
Антонио Марулевски

Ученикът Антонио Марулевски спечели наградата на Радио Благоевград в Националния конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“

Ясни са имената на победителите в Осмия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Те бяха обявени днес от 11:30 часа, а церемонията се проведе онлайн. В това издание взеха участие ученици от първи до дванайсети клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 516. И тази година Радио Благоевград връчи своята..

публикувано на 26.11.21 в 12:28

110 години Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград

Тази вечер от 18:30 часа в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград , тържествено ще бъдат отбелязвани 110 години от основаването на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград. В празничното тържество ще участва и Ансамбъл „Пирин“. „Ние се готвим за отбелязването на събитието още от месец май. Искахме да го отбележим с традиционните..

публикувано на 25.11.21 в 14:18
Цветан Филев

Европейският парламент гласува Преходната национална помощ до 2027

На 23 ноември, на свое заседание в Страсбург, Европейският парламент гласува реформирана Обща селскостопанска политика (ОСП) на евросъюза. „В това число със зелените си политики, с обвързаната подкрепа и най-вече това, което касае Сектор Тютюн, защото това е единственият наш финансов инструмент, да бъде продължена Схемата Преходна Национална..

публикувано на 25.11.21 в 13:52

В Марикостиново стартира кампания „За по-добра и по-светла Коледа“

Народно читалище „Просвета“ в село Марикостинов и тази година стартира кампания под наслов „За по-добра и по-светла Коледа“. Целта на организаторите е да зарадват възрастни хора в нужда. Хранителните продукти ще се приемат на място в читалището. „За съжаление няма да можем да зарадваме всички възрастни хора от селото, но се надяваме след..

публикувано на 25.11.21 в 12:45