Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представят два нови сборника на Комисията по досиетата

Правно-историческият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе домакин на публична дискусия и представяне на сборниците: „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“ и „Държавна сигурност и анархистите в България (1944-1991)“. Дискусията бе предавана на живо в YouTube канала на университета. Модератор на срещата беше проф. Веселин Вучков.

Приветствия към участниците отправиха ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков, ръководителят на департамент „История и цивилизации“ към Американския университет проф. д-р Маркус Вийн и председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Ректорът изрази радостта си, че ЮЗУ „Неофит Рилски“ е домакин на дискусията и отбеляза, че срещи като тези са изключително важни и полезни.

„Ние трябва да можем да научим уроците на историята и да предвидим нашето бъдещо развитие, така че да избегнем всички грешки, които сме допускали“, каза проф. Юруков.

Проф. д-р Маркус Вийн благодари на ръководството на Правно-историческия факултет за инициативата и за възможността Американският университет да бъде съорганизатор на дискусията.

„Стремежът на двата тома да документират дейността на българската държавна сигурност по времето на социализма и да я направят достъпна за обществеността беше особено силен мотив за нас да участваме в тази конференция“, отбеляза проф. Вийн.

Дейността на Комисията по досиетата бе представена от председателя й Евтим Костадинов. Той разказа за създаването и развитието на комисията, както и за дейностите, които изпълнява.

В дискусията участваха доц. д-р Николай Марин – декан на Правно-историческия факултет, доц. д-р Валентин Китанов – заместник-декан на Правно-историческия факултет, гл. ас д-р Диана Велева – научен секретар на Правно-историческия факултет, Екатерина Бончева и Иванка Жекова – членове на Комисията по досиетата, проф. д-р Милен Кузманов от Института по история на БАН, Красимир Кръстев – главен експерт в отдел „Изследване и публичност“ на Комисията по досиетата и съставител на сборниците, преподаватели и студенти от Правно-историческия факултет.

Събитието беше организирано от Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Департамент ,,История и цивилизация“ на Американския университет в България съвместно с Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.


Вижте още

Нормализирана е обстановката в Перник

След сутрешните задръствания заради снега, сега пътищата са проходими, възстановено е и електрозахранването.  Много перничани, които работят в София, не успяха да стигнат до работните си места, други закъсняха с около час и половина заради падналия сняг. Огромни задръствания се образуваха по вътрешно-градската и външната магистрала в Перник заради..

публикувано на 30.11.21 в 12:00

В Кюстендил задържаха шофьор с 2,5 промила алкохол

33-годишен мъж от София е задържан от полицията в Кюстендил снощи за управление на МПС след употреба на алкохол. Дрегерът е отчел 2,0 промила алкохол в издишания въздух. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е дежурен прокурор.

публикувано на 30.11.21 в 10:41

Снегът изненада перничани

Много перничани, които работят в София, не успяха тази сутрин да стигнат до работните си места, други закъсняха с около час и половина заради падналия сняг.  Огромни задръствания се образуваха по вътрешно-градската и външната магистрала в Перник заради закъсал на снега ТИР на пътя за София. Задръстванията затрудниха и работата на снегорините, и в някои..

публикувано на 30.11.21 в 10:40

Кметът на село Горно Дряново с кампания за чистота

Кметът на село Горно Дряново, община Гърмен, Ибрахим Пингов организира активна кампания за опазване на чистотата в населеното място. В серия от постове в социалните мрежи придружени със снимки, той показва „лошите примери“ – изхвърляне на НЕ битови отпадъци, храна и други в контейнерите, оставяне до тях на торби с отпадъци, които се разпиляват и не..

публикувано на 30.11.21 в 10:15

Запалват коледните светлини в Разлог на осми декември

Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев ще запали светлините на коледното дърво в центъра на града на 8-ми декември. Заедно с коледното дърво, празнични светлини ще огреят и улиците и центъра на Разлог. Хиляди лампички, светещи гирлянди, светлинни пана с коледни мотиви ще придадат още по-голямо празнично настроение на жителите и гостите на..

публикувано на 30.11.21 в 10:04

Виртуален ПОС терминал за плащане на данъците в община Гоце Делчев

Данъчнозадължените лица за местни данъци и такси към община Гоце Делчев могат да заплатят задълженията си с виртуален ПОС терминал.  Услугата е достъпна през сайта на община Гоце Делчев, меню Местни данъци и такси, през линка, насочващ към електронното досие на всеки един потребител.  След визуализация на задълженията и тяхното маркиране, плащането се..

публикувано на 30.11.21 в 10:00

55 снегорина чистят на територията на област Перник

55 снегорина чистят републиканската пътна мрежа и автомагистрала „Струма” на територията на област Перник. Това съобщи директорът на Областно пътно управление в Перник, Емилия Ваклинова. Машините са на терен от 4 часа сутринта. По думите на Ваклинова пътищата са проходими при зимни условия. Закъсала заради гумите гондола е затруднявала..

публикувано на 30.11.21 в 09:54