Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдът в Дупница не одобри споразумение за отглеждане на над 165 кг коноп

Снимка: Pixabay

Районният съд в Дупница не одобри споразумение, постигнатото между Районната прокуратура и защитата на обвиняем за отглеждане на коноп, с което бе предвидено условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, с тригодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 5 000 лв. Това съобщиха от съда.
Съдът е предложил на страните ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца, както и глоба в размер на 10 000 лв., което не е било прието от обвиняемия и защитата му. Така делото се връща на прокуратурата.
Със споразумението, обвиняемият  се признава за виновен, че на 16 септември, в землището на село Цървище, община Кочериново, в горски труднодостъпен пресечен участък, отглеждал чрез наторяване и поливане с изградена поливна система растения от рода на конопа, с общо  тегло на изсушената листна маса  над 165 килограма, на стойност 663 000 лева.
За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, уточниха от съда. 
Според съдебният състав се касае за изключително тежко, с оглед степента на обществената си опасност, криминално деяние, свързано с производство на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, количества и на особено висока стойност. Съдът е бил озадачен от обясненията на обвиняемия, дадени в хода на досъдебното производство за целта на отглеждане на наркотичните вещества. Обвиняемият е заявил, че растенията се отглеждат с цел производство на канабисово олио, което според него лекувало онкологични заболявания. 

Вижте още

„Работилница на елфи“ очаква децата на Благоевград

Децата на Благоевград ще имат възможността да изработят коледни картички и украса в „Работилница на елфи“.  Инициативата е на Регионална библиотека „Димитър Талев“ и е част от празничната програма на Община Благоевград.  Събитието стартира на 06 декември от 11:30 часа и ще продължи до 10 декември, като ще се проведе в „Детския отдел“ на..

публикувано на 01.12.21 в 16:00

С нова линейка разполага МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

За закупуването на линейката, в началото на ноември, ръководството на здравното заведение обяви дарителска кампания.  Пламен Бонев, Давид Бонев, Васил Альошин и Александър Александров са представителите на фирмата – основен спонсор, благодарение,  на която пернишката болница обнови автопарка си. Линейката е втора употреба, но е в много добро..

публикувано на 01.12.21 в 15:35

Община Благоевград в готовност за поддържане на пътищата през зимния сезон

Това стана ясно на заседание на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия и аварии. Срещата бе ръководена от кмета на Благоевград Илко Стоянов, а в нея взеха участие представители на компетентни институции на територията на общината.  В рамките на заседанието стана ясно, че снегопочистващата техника, с която разполагат фирмите за..

публикувано на 01.12.21 в 14:37

Поредно увеличение на цената на хляба в Разлог

За пореден път в рамките на по-малко от месец продажната цена на хляба в Разлог е увеличена. Днес жителите на общинския център и населените места купуват 700 гр. хляб с десет стотинки по-скъпо или за 1,60 лева, 900 гр. за 1,80 лева. През последните седмици именно хлябът бе сред стоките в потребителската кошница, чиято цена често се променя в посока..

публикувано на 01.12.21 в 14:03

Стартира благотворителна кампания „Нека доброто продължи“

За втора поредна година кампанията на Общинска администрация – Сатовча „Нека доброто продължи“ ще се проведе неприсъствено, предвид разпространението на COVID-19 и изпълнението на противоепидемичните мерки.  Кметът на Общината д-р Арбен Мименов, призовава всеки, който има възможност да помогне, да бъде част от инициативата и съпричастен в каузата, за..

публикувано на 01.12.21 в 13:58

Издирван във Франция мъж е задържан в Благоевград

В Окръжна прокуратура – Благоевград са постъпили материали от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР – София относно родения в Алжир гражданин на Франция – Ф.Б. 33-годишният чужденец е бил задържан на 27 ноември в Благоевград. Пет дни по-рано, на 22 ноември, той е бил обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция..

публикувано на 01.12.21 в 12:53

Близо 350 дози ваксини са поставени само за ден в Кюстендилска област

Ръст в броя на ваксинираните отчитат от Областния кризисен щаб в Кюстендил. През вчерашния ден в областта са поставени 346 дози ваксини срещу COVID-19.  Четиринадесетдневната заболяемост в Кюстендилска област пък е паднала до 476 на 100 хил. души население. Със завършен имунизационен цикъл на територията на Кюстендилска област са 31 117 души. В..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Подкасти от БНР