Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮЗДП ще осигури дърва за огрев на достъпни цени

Комплекс от мерки и проактивни действия за своевременно осигуряване на достъпни цени на дърва за огрев на населението през 2022 г. предприема Югозападното държавно предприятие. До 31 януари на директорите на териториалните поделения на ЮЗДП е разпоредено да инициират срещи с кметовете на съответните общини за уточняване на реда и начина за продажба на дърва на физически лица /на корен, от склад и доставка до краен клиент/. До 15 февруари кметовете следва да представят в горските и ловни стопанства коректни списъци на желаещите да закупят дърва, като се посочат необходимите количества за директни продажби за лична употреба чрез продажба на корен или продажба от склад. Определените количества по общини и цените ще бъдат оповестени на видно място в кметствата и в държавните горски и ловни стопанства в обхвата на ЮЗДП, както и на интернет страниците им.

До края на февруари ЮЗДП се ангажира да разкрие 8 нови централни склада за продажба на дърва на населението в държавните горски стопанства в Елин Пелин, Етрополе, Добринище, Кресна, Невестино, Петрич, Пирдоп и Самоков. Така с обособените преди 4 години складове в Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, Осогово, Дупница, Брезник, Витошко-Студена и София общият им брой ще достигне 16. До края на март действащите към момента централни складове трябва да осигурят и поддържат около 200 пространствени куб. метра налични количества дърва в тях, за да могат да реагират гъвкаво при повишено търсене.

За да се избегнат спекулативни цени, в зависимост от спецификата на съответното горско или ловно стопанство, приоритетно ще бъдат обособявани обекти и обявявани процедури за добив, товарене, транспортиране и разтоварване до крайния клиент. В този случай общата стойност на услугата до крайния клиент не бива да надвишава 90 лв./пространствен куб. метър с ДДС. Предстои провеждането на процедури по ЗОП за закупуване на 7 товарни автомобила за транспортиране на дървата за огрев до краен потребител и още 4 лекотоварни за доставка на дървесината в самите населени места. Предвидено е също закупуване на 4 машини за цепене на дърва, така че клиентът да ги получава нарязани и нацепени, готови за употреба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В ромския квартал в Кюстендил разясниха последствията от заразяването с коклюш

Здравна лекция, част от информационна кампания посветена за превенция и борба срещу болестта коклюш се проведе в в ромския квартал „Изток” в Кюстендил. Срещата се състоя по настояване на жителите на квартала. По време на здравната беседа организирана от ромският активист Стефан Лазаров местните жители пожелаха да получат яснота как да се предпазват от..

публикувано на 23.04.24 в 18:46

Катастрофа на АМ " Струма"

Движението се осъществява в една лента при км 79 на "АМ Струма'' в посока София поради ПТП. Временно се ограничава изпреварващата лента. Трафикът се осъщтествява в активната и аварийната лента  и се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 23.04.24 в 17:23

Обсъдиха мерки за превенция на престъпността в Разлог

В сградата на Общинския съвет в Разлог се организира днес среща с цел актуален анализ на оперативната обстановка на територията на общината, спецификите на престъпността, инфраструктурата, пътната безопасност и сигурността. В нея взеха участие председателят на Общинския съвет адв. Иван Димитров, зам.-кметовете на община Разлог: инж. Гергана Костова и..

публикувано на 23.04.24 в 16:44

Нарушено водоподаване на бул. "Пейо Яворов" в Благоевград

На 24.04. от 08:00 до 17:00 ч., ще бъде нарушено водоподаването за бул. "Пейо Яворов" в Благоевград, поради монтаж на два броя регулатори на налягането. От ВиК Благоевград се извиняват за безпокойството.

публикувано на 23.04.24 в 16:37

Спортен празник в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Спортен празник „130 години от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България“  се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. В закритата спортна зала на университета студенти от специалност „Физическо възпитание и спорт“, преподаватели от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ и ученици от Трето основно училище..

публикувано на 23.04.24 в 15:51

АУБ посреща хорови състави на престижен международен фестивал

Поредното издание на Международния фестивал на студентските хорови състави се открива тази вечер в Благоевград. Негови организатори са АУБ и Хоровият състав към университета, с диригент проф. Христо Кротев. До 26-ти април на фестивалните сцени ще се изявят млади таланти от страната и чужбина, обединени в единайсет състава. Партньори..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41