Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Окръжна прокуратура се самосезира по повод публикации за проекта за нов парк в Благоевград

Окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира по повод публикации в медии относно предстоящо поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград за инвестиционно намерение „Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“.

Информация за проекта е публикувана на интернет страницата на Община Благоевград. Отправена е покана за провеждане на общественото му обсъждане. Размерът на дълга за реализиране на проекта е определен на 29 170 000 лева, със срок на ползване и издължаване до 240 месеца. Посочени са източници за обслужване на дълга - настоящи и бъдещи парични вземания,представляващи собствени приходи на Община Благоевград. Съобщава се за разделението на инвестиционното намерение на две фази, като предложението за поемане на дълг за първата от тях е за 17 784 538 лева.

В публичното пространство са изразени противоречиви мнения за инвестиционния проект, включващ саниране и възстановяване на зелена паркова зона в поречието на река Бистрица, ремонт на аквапарк, изграждане на зони за отдих и нови паркинги и други дейности.


Вижте още

„100 години футбол с любимия отбор“ в Благоевград

Изложба „100 години футбол с любимия отбор“ ще бъде подредена на пл. „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Експозицията съдържа постерни табла с информация и изображения, оригинални фотографии, документи и предмети, свързани с развитието на футболния спорт в Благоевград. Тя е първата по рода си в подобен мащаб за нашия град и включва в себе си слабо..

публикувано на 17.05.22 в 07:07

12 нови случая на коронавирус в Благоевград

362 сa новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 5,3 на сто направените 6777 теста, показват данните на Единния информационен портал. В Благоевград новите случаи са 12, в Кюстендил – 15, в Перник – 5. В болница са приети 100 души, с което общият им брой става 583, като 55 пациента са в интензивни отделения. Починали във..

публикувано на 17.05.22 в 07:03

До 32 градуса днес

Днес ще бъде слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава. Ще бъде топло с максимални температури между 27° и 32°.  През нощта срещу сряда от северозапад ще започне да нахлува хладен въздух. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

публикувано на 17.05.22 в 07:01

Инициативи ЮЗДП

30 години Натура 2000 и Програма LIFE. Югозападното държавно предприятие отбелязва годишнините с множество инициативи. На 13 май в гр. Сандански се проведоха занимания по горска педагогика и работа с деца с климатичното фургонче „Горичка в количка“. Участие в събитието взеха горските педагози от ЮЗДП ДП инж. Даниела..

публикувано на 16.05.22 в 19:08

"Зелен Оскар" за Банско

Община Банско получи приза „Зелен Оскар“ в категория „Публичен сектор - обществени организации, общини и държавни структури“ в тазгодишното издание на Националния конкурс "Най-зелените компании в България".  За 12-та поредна година b2b Media връчи награди за постигането на "зелени" цели и реализирането на устойчиви стратегии, като номинациите са в 16..

публикувано на 16.05.22 в 17:16

Мостът над река Струма в Симитли вече има разрешение за ползване

Мостът над река Струма в Симитли вече има  разрешение за ползване, съобщават от Дирекция „ Национален строителен контрол“.  Миналата седмица държавната приемателна комисия беше на място, за да провери годността за въвеждане в експлоатация на новоизградения мост. Тя състави без забележки Акт 16 с предложение за издаване на разрешение за ползване ...

публикувано на 16.05.22 в 16:00

Изграждат временно кръгово кръстовище в Перник

От утре едно от най-натоварените кръстовища в Перник – на улиците „Св. Св. Кирил и Методий“, „Г. С. Раковски“ и „Батак“, познато на перничани като „Шахтьор“, ще бъде временно преобразувано в кръстовище с кръгово движение, съобщиха от общинския пресцентър. Кръстовището ще бъде изградено от подвижни елементи. Експериментът се прави с цел да се установи..

публикувано на 16.05.22 в 14:45