Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Моите мисли“ – Адам Фекете и Роси Рос в една изложба и неразрушима творческа симбиоза

10
Адам Фекете и Роси Рос
Снимка: личен архив


   „Моите мисли” – така се нарича изложбата на младия художник Адам Фекете, наполовина унгарец, наполовина българин, която беше открита в четвъртък в КИЦ на Република Северна Македония в София. Само месец след последната му и 18-та поред самостоятелна изява в Националния студентски дом той представя нови двадесет абстрактни живописни и графични творби, които са създадени през последните три години и събират в цветови размах образи, чувства и мисли за времето, в което живеем. А то е изключително динамично, с много вътрешни обрати и контрасти.

  Адам е студент трети курс, учи „Изобразително изкуство” във Факултета за науки за образованието и изкуствата в Софийския университет „Св. Климент Охридски” при проф. д-р Стефан Алтъков. До завършването на средното си образование живее и учи в три европейски столици – София, Будапеща и Брюксел. Въпреки че е толкова млад, само на 22, той има зад гърба си завидна творческа биография. През 2008 г. е включен в първата книга на Фондация „Димитър Бербатов“ като даровито дете в категория „Изобразително изкуство“. Рисува с акрилни, текстилни и маслени бои, туш и перо, въглен, пастел, молив, тебешир, пясък… Прави керамика, изработва колажи, рисува стъкло, графика, батик с горещ восък. Творбите му  са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, Испания, България. През 2020 г. художникът рисува графики специално за стихосбирката „Любов“ на своята известна майка – певицата, композитор, художник и автор на поетични книги Роси Рос.

  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ с Адам Фекете и с Роси Рос, която също участва в откриването на изложбата „Моите мисли” в КИЦ на РСМ със своята китара.Галерия

Вижте още

Цончо Ганев, "Възраждане": Внасяме сигнал в прокуратурата срещу Кирил Петков

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от партия „Възраждане“ Цончо Ганев. По..

публикувано на 01.07.22 в 16:35

Иван Димитров: За първи път България отстоява собствените си интереси

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от „Демократична България“ Иван Димитров...

публикувано на 01.07.22 в 16:04

Задълбочава се сътрудничеството между ЮЗУ “Н. Рилски“ – Благоевград и университета „Александър Джувани“ в Елбасан, Албания

Университетът „Александър Джувани“ в албанския град в Елбасан е създаден на базата на Висшето педагогическо училище (първата национална институция за обучение на учители в Албания), което работи от 1909 година, а през 1971 година е реорганизирано в Педагогически институт. Висшето училище е с класическа университета структура и носи името на..

публикувано на 01.07.22 в 15:29

Как в Бачево порасна „Рилска самодива“...

Отиваме до разложкото село Бачево. Повечето от нас го свързват с пъстроцветните кушии по Тодоровден. Традициите обаче, се поддържат живи и чрез самодейците от местното читалище, което развива сериозна и отговорна дейност в опазването на българското народно творчество. Мъжки и женски фолклорни групи, детски танцов състав, подготвящ се да се..

публикувано на 30.06.22 в 15:08

С лазер от най-ново поколение в ИСУЛ лекуват бъбречно-каменна болест

Д-р Еленко Попов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с презентации на световен форум за бъбречно-каменна болест Доц. д-р Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на елитния форум „Експерти в бъбречно-каменната болест“, който събра в..

публикувано на 30.06.22 в 10:51

Мигранти с таланти

„Мигранти с таланти“ е една от програмите, по която екипът на неправителствената организация „Мулти култи колектив“ работи активно от 2021 година. „ Това по същество е комуникационна програма. В България мигрантите  са около 2% от населението. Но нека да се замислим дали те заемат 2% от медийното време. Истината е, че много чужденци никога не са..

публикувано на 29.06.22 в 11:32

Радмила Рангелова: Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи доказа ефективността на доброволчеството

„ Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи се превърна в един от най-успешните модели за инвестиции с участието на гражданското общество. Практиката доказа ефективността на доброволчеството  в подобряване на средата за обитаване, за развитие на общественото съзнание за опазване на изграденото от вандализъм “, подчерта за Радио..

публикувано на 28.06.22 в 16:27