Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата.

„Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се причиняват от конкретни бактерии. Към този момент не може да се каже кой е причинителят, все още не е ясна патогенезата, но се лекуват с медикаменти, които потискат имунитета, който атакува собственото си черво“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград – БНР д-р Иван Лютаков, гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод Световния ден за борба с хроничните чревни заболявания.

Болестите засягат млади хора в активна възраст, от изключително важно значение  е навреме поставената диагноза. По думите на д- р Лютаков  са правени много проучвания дали наличието на емулгатори, оцветители, овкусители в храните предизвикват развитието на хроничните възпалителни заболявания на червата, но това не е доказано. Търсени са различни хранителни алергени като причини. В интернет мрежата се коментира като причина глутена, млякото, лактозата, но нито едно от тях не е доказано.  Реално при пациентите с болест на Крон и улцерозен колит няма рестрикции по отношение на храната. Единствената препоръка е да се избягват трудно смилаемите храни, както и сусам, грозде, тъй като когато тези семки попаднат във възпаленото черво, могат да предизвикат  още по-силно възпаление.В България случаите на хора с болест на Крон и улцерозен колит нарастват – каза д-р Лютаков от Клиниката по гастроентерология в  УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която е и водещ в страната център за диагностика и лечение на възпалителните чревни заболявания. „При нас идват болни от цялата страна и при съмнение за такива болни правим колоноскопия.  Колкото повече изследвания правим, толкова повече  откриваме заболяванията“.

Изготвя се регистър на възпалителните чревни заболявания. „Това е инициатива на проф. Пенчев и д-р Вълков. Те в момента вкарват пациенти в този електронен регистър, като се опитваме той да стане национален. Самата държава не е инициирала създаването му, единствено се следят болните, които са на биологична терапия чрез  здравната каза, тъй като лечението е безплатно. От данните на здравната каса, с които разполагаме болните са около 4 000, но според нас са повече, защото не са регистрирани всички пациенти“.

Д-р Лютаков коментира и иновативните терапии, които се прилагат при лечението на пациентите с болестта на Крон и улцерозен колит. „Смело можем да кажем, че в това отношение държавата ни разполага с най-новите биологични лекарства. Дори имаме достъп до по-нови молекули, които в момента се тестват в други държави. Очаква се да бъде одобрено и ново лекарство. Почти всички наши пациенти имат достъп до безплатно лечение и получават адекватна терапия“.

 Гастроентерологът бе категоричен, че прогнозата за пациентите с болестта на Крон и улцерозен колит е добра, но само, когато се диагностицират навреме. „Колкото по-рано стартира лечението – с кортикостероиди или терапия с имуносупресори –толкова по-малко  са страничните ефекти и усложненията“ – каза д-р Иван Лютаков.
Галерия

Вижте още

Николай Павлов: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16