Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови специалности в Лесотехническата гимназия в Банско

Прием по две нови специалности обявява Професионалната лесотехническа гимназия “Н. Вапцаров“ в Банско за новата учебна година. Това са „Интериорен дизайн“ и „Мебелно производство“.  

„Общината направи една обща среща с бизнес-партньори, ние бяхме  поканили доста представители на фирми от бранша „Мебелно производство“ и фирми, които се занимават с дизайн на мебели. Опитваме се да убедим  родители и бъдещи ученици, че тези специалности са търсени и след завършване учениците ще се реализират на пазара на труда. Планирали сме срещи с кандидат-гимназистите във фирми, където ще видят какво точно могат да работят, когато завършат, да видят, че бизнесът има нужда от такива специалисти, че могат да се реализират на пазара на труда, да са сигурни, че няма да останат без работа“, каза в ефира на Радио Благоевград директорът на гимназията Елена Гюмова.

Специалността „Мебелно производство“ е в дуална форма на обучение, което означава, че в 11 и 12 клас учениците имат по два и по три дни практика в съответните фирми. Сключени са договори с фирмите, където учениците ще могат да ходят на практика с осигурена работа. Ще получават стипендии още от първата година по 50 лв. месечно, независимо от успеха на ученика и от дохода на семейството.  „Хубавото за тази специалност и на това дуално обучение е, че учениците ще работят в реална среда, която ще им позволи съвсем директно и конкретно да се запознаят с това, което ще работят, когато завършат“, допълни още Гюмова.

Традиционните специалности в гимназията са „Горско стопанство и дърводобив“ и „Горско и ловно стопанство“. В двете специалности се обучават специалисти, работещи в горските стопанства, в ловните стопанства, в частните и държавните лесничейства. Възпитаниците на гимназията изучават много специфични предмети, свързани със стопанисването и опазването на гората. Могат да получават сертификат за работа с моторен трион и храсторез, след изпит в Лесотехническия университет могат да придобият право да маркират, да открият частна лесовъдска практика, да работят както към държавния, така и към частния сектор.

Специалността „Горско и ловно стопанство“ е в списъка на професиите с очакван недостиг на кадри на пазара на труда.

Всички специалности са с 5-годишен срок на обучение с разширено изучаване на английски език. При завършването на гимназията учениците получават най-висока степен, 3-та степен на професионална квалификация „Техник-лесовъд“ за специалностите  „Горско стопанство и дърводобив“ и „Горско и ловно стопанство“ и професионална квалификация „Техник-технолог“ и „Дизайнер“ получават след обучение в специалностите „Мебелно производство“ и „Интериорен дизайн“.

Професионалната лесотехническа гимназия е единственото училище в цяла Югозападна България, в което се изучават двете специалности „Горско и ловно спованство“ и „Горско стопанство и дърводобив“. Само преди няколко дни ученици и учители от училището участваха с постоянна представителна експозиция в новооткрития „Горски музей“ към Лесотехническия университет в с. Юндола. Гимназията бе една от трите гимназии от областта на горското стопанство в страната, заедно с тези в Тетевен и Велинград, поканени да представят историята и приносът на училищата си за развитието на лесовъдството в България. Професионалната лесотехническата гимназия „Н. Вапцаров“ в Банско разполага със СТЕМ център. Гимназията вече е на 76 години. Създадена е през 1946 г.  и през годините е извоювала авторитет в национален мащаб с актуалните и традиционни професии, в които се обучават учениците.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28